E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Ζελένσκι: Πρώτα εκεχειρία, μετά συνομιλίες με τη Ρωσία

Ο Πούτιν πρότεινε άμεσες διαπραγματεύσεις την Πέμπτη στην Κωνσταντινούπολη ενώ Ευρωπαίοι και Τραμπ μιλούσαν για εκεχειρία από τη Δευτέρα

Ζελένσκι: Πρώτα εκεχειρία, μετά συνομιλίες με τη Ρωσία
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 11/5/2025 | 12:08

Νέο διπλωματικό πυρετό προκάλεσε η πρόταση Πούτιν να διεξαχθούν απευθείας διαπραγματεύσεις Ρωσίας-Ουκρανίας στην Τουρκία την προσεχή Πέμπτη, με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι να επιμένει ότι πρώτα πρέπει η Μόσχα να συμφωνήσει σε εκεχειρία «και μετά εμείς είμαστε έτοιμοι να συναντηθούμε».

«Είναι ένα θετικό σημάδι ότι οι Ρώσοι έχουν ξεκινήσει επιτέλους να εξετάζουν το ενδεχόμενο τέλος του πολέμου. Όλος ο πλανήτης το περιμένει αυτό για πολύ καιρό. Και το πρώτο βήμα για ένα πραγματικό τέλος του πολέμου είναι η εκεχειρία. Δεν υπάρχει λόγος να συνεχίζεται η αιματοχυσία κάθε ημέρα. Περιμένουμε από τη Ρωσία να επιβεβαιώσει μια εκεχειρία - πλήρη, διαρκή και αξιόπιστη - αρχής γενομένης από τη Δευτέρα, και η Ουκρανία είναι έτοιμη για συνάντηση», έγραψε στο Χ ο κ. Ζελένσκι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σχεδόν την ίδια ώρα ο σύμβουλος του Βλαντιμίρ Πούτιν, Γιούρι Ουσακόφ, δήλωσε ότι οι συνομιλίες που προτείνει το Κρεμλίνο στην Τουρκία, θα πρέπει να λάβουν υπόψη τα αποτελέσματα της διακοπείας διαπραγμάτευσης του 2022 και την κατάσταση «στο πεδίο».

«Λαμβάνοντας φυσικά υπόψη την πραγματική κατάσταση» ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του Ουσακόφ μετά από σχετική ερώτηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Απαντώντας, δε, στην ερώτηση ποιος θα εκπροσωπήσει τη Ρωσία στις διαπραγματεύσεις, είπε: «Ο Πρόεδρος θα δώσει την εντολή και μετά θα το ανακοινώσουμε».

Όπως σχολιάζει το BBC, η απάντηση Ζελένσκι είναι «προσεκτική και διπλωματική» με την αναφορά του σε «θετικό βήμα» αντικατοπτρίζει το ότι ούτε ο Πούτιν ούτε ο Ζελένσκι δε θέλουν να δώσουν την εντύπωση ότι αποτελούν εμπόδιο στο ενδεχόμενο ειρήνης.

Η ρελάνς Πούτιν στο τελεσίγραφο των Ευρωπαίων

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν απάντησε στο τελεσίγραφο των Ευρωπαίων ηγετών και του Ντόναλντ Τραμπ για άμεση έναρξη εκεχειρίας με την Ουκρανία - τη Δευτέρα - με μεταμεσονύκτια (2 τα ξημερώματα ώρα Ρωσίας) συνέντευξη τύπου καθώς ο Ρώσος πρόεδρος πρότεινε την έναρξη απευθείας διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία την Πέμπτη στην Τουρκία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Προτείνουμε στο Κίεβο να επαναλάβει τις άμεσες διαπραγματεύσεις χωρίς προϋποθέσεις και να ξεκινήσουν στις 15 Μαΐου στην Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας», είπε ο Ρώσος πρόεδρος σε έκτακτη συνέντευξή Τύπου, ανακοινώνοντας ότι τις επόμενες ώρες σχεδιάζει να συνομιλήσει με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

O Πούτιν, ο οποίος μίλησε για 18 λεπτά χωρίς να δεχθεί καμία ερώτηση αφού είχε αφήσει τους δημοσιογράφους να τον περιμένουν για επτά ώρες, είπε ότι «δεν ήταν η Ρωσία που διέκοψε τις διαπραγματεύσεις το 2022. Ήταν το Κίεβο. Παρ' όλα αυτά, προτείνουμε στο Κίεβο να επαναλάβει τις άμεσες διαπραγματεύσεις χωρίς προϋποθέσεις. Τώρα εξαρτάται από την Ουκρανία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την εξέλιξη αυτή υποδέχθηκε με ενθουσιασμό ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος σε ανάρτησή του στο Truth Social έκανε λόγο για «δυνητικά μεγάλη ημέρα για τη Ρωσία και την Ουκρανία».

«Σκεφτείτε τις εκατοντάδες χιλιάδες ζωές που θα σωθούν όταν τελειώσει, ελπίζουμε, αυτό το ατέλειωτο "λουτρό αίματος". Θα είναι ένας εντελώς νέος και πολύ καλύτερος ΚΟΣΜΟΣ. Θα συνεχίσω να συνεργάζομαι και με τις δύο πλευρές για να διασφαλίσω ότι αυτό θα συμβεί. Οι ΗΠΑ θέλουν να επικεντρωθούν, αντίθετα, στην ανοικοδόμηση και το εμπόριο. Μια ΜΕΓΑΛΗ εβδομάδα μας περιμένει!» έγραψε ο Τραμπ.

Το μήνυμα Πούτιν στους Ευρωπαίους

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν στο διάγγελμά του επίσης ότι ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες συνεχίζουν να απευθύνονται στη Ρωσία με τελεσίγραφα, αλλά ο ίδιος πιστεύει ότι οι εποικοδομητικές σχέσεις με την Ευρώπη τελικά θα αποκατασταθούν.

Ισχυρίστηκε, επίσης, ότι το Κίεβο έχει επανειλημμένα παραβιάσει προηγούμενες συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός, συμπεριλαμβανομένης μιας 30ήμερης παύσης στις επιθέσεις κατά των ενεργειακών υποδομών και μιας πρόσφατης τριήμερης εκεχειρίας του Μαΐου, κατά την οποία οι ουκρανικές δυνάμεις φέρονται να επιχείρησαν πολλαπλές επιθέσεις, οι οποίες, σύμφωνα με τη Ρωσία, απωθήθηκαν με βαριές ουκρανικές απώλειες.

Όπως είπε, «οι δύο πλευρές μπορεί να είναι σε θέση να συμφωνήσουν σε μια «πραγματική εκεχειρία» κατά τη διάρκεια των προτεινόμενων διαπραγματεύσεων στην Κωνσταντινούπολη.

[ΠΗΓΗ]

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πόλεμος ΗΠΑ‑Ιράν: Σοκ από τα επίσημα στοιχεία ‑ Ο πραγματικός αριθμός των νεκρών μέχρι σήμερα

Κόσμος Σήμερα

Επίσημη καταγραφή θυμάτων στον πόλεμο ΗΠΑ-Ιράν – Τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα

Μεσόγειος: Βυθίστηκε ρωσικό δεξαμενόπλοιο που μετέφερε LNG ‑ «Τρομοκρατική επίθεση», λέει ο Πούτιν

Κόσμος Σήμερα

Το πλοίο ήταν μέρος του σκιώδους στόλου της Ρωσίας - Η Αίγυπτος διέψευσε οποιαδήποτε ανάμειξη

Συρία: Πύραυλος καρφώθηκε δίπλα σε κατοικημένη περιοχή στα σύνορα με την Τουρκία – Έσπευσαν για selfies οι κάτοικοι

Κόσμος Σήμερα

Πανικός στο Καμισλί από το βλήμα που έπεσε μόλις δύο χιλιόμετρα από την Τουρκία

Μπλακάουτ στο ηλεκτρικό δίκτυο του Ιράκ ‑ Oι ΗΠΑ ζητούν από τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν τη χώρα

Κόσμος Σήμερα

Πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας του Ιράκ ανέφεραν νωρίτερα ότι αναχαιτίστηκε ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος στην περιοχή του αεροδρομίου της Βαγδάτης

Σε απόλυτη ετοιμότητα η Κύπρος: Το SMS που πήγε σε όλους τους πολίτες

Κόσμος Σήμερα

Σε περίπτωση λήψης γραπτού μηνύματος στα κινητά τους τηλέφωνα, οι πολίτες καλούνται να παραμείνουν ψύχραιμοι και να ακολουθήσουν τις πιο κάτω οδηγίες

Ισραήλ: Συντετριμμένος ο Έλληνας παππούς των τριών παιδιών που σκοτώθηκαν ενώ πήγαιναν σε καταφύγιο

Κόσμος Σήμερα

Τρία παιδιά με ελληνικές ρίζες σκοτώθηκαν στο Ισραήλ από ιρανική επίθεση

Βίντεο από την κατάρριψη ιρανικού YAK‑130 από μαχητικό αεροσκάφος F‑35I

Κόσμος Σήμερα

Μάλιστα ακούγονται Ιρανοί να φωνάζουν «Allahu Akbar» αφού νόμιζαν ότι ένα ισραηλινό μαχητικό αεροσκάφος είχε αναχαιτιστεί.

Ντουμπάι: Οι υπερπλούσιοι πληρώνουν έως και 350.000 δολάρια για να φύγουν με ιδιωτικά τζέτ

Κόσμος Σήμερα

Ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας επιστρατεύουν «στόλους SUV» για τη μεταφορά πολιτών στο Ριάντ μέσω της 10ωρης οδικής διαδρομής από το Ντουμπάι

Στον αέρα το σχέδιο για το μελλοντικό ευρωπαϊκό μαχητικό

Κόσμος Σήμερα

Dassault και Airbus ερίζουν για την ηγεσία στο πρόγραμμα

Καταδικάστηκε ο Χάρι Μαγκουάιρ για τα επεισόδια στη Μύκονο

Κόσμος Σήμερα

Ο Αγγλος αμυντικός καταδικάστηκε για την συμπλοκή που είχε στη Μύκονο πριν από έξι χρόνια, όταν και είχε συλληφθεί στο νησί.

Βγήκε από τη ΜΕΘ το 5 μηνών βρέφος από τη Ζάκυνθο που είχε προσβληθεί από μηνιγγίτιδα: Η ζωή νίκησε τον θάνατο, λέει ο Ηλιάδης

Κόσμος Σήμερα

Μετά από 11 ημέρες νοσηλείας στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, το παιδί τα κατάφερε με τον Ανδρέα Ηλιάδη να εύχεται στον μικρό «ήρωα» να έχει «από εδώ και πέρα μόνο χαρές»

Δοκιμαστικό SMS στις 19.00 σε όλα τα κινητά τηλέφωνα στην Κύπρο, προληπτικά μέτρα και σαφείς οδηγίες προς τους πολίτες

Κόσμος Σήμερα

Η δοκιμή θα πραγματοποιηθεί σήμερα γύρω στις 19:00, όταν θα σταλεί δοκιμαστικό μήνυμα σε όλους τους χρήστες κινητής τηλεφωνίας στην Κύπρο

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 18
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.