Ξεκινούν οι ρωσοουκρανικές συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη ‑ Ποιοι εκπροσωπούν την κάθε πλευρά
Δεκάδες δημοσιογράφοι έχουν συγκεντρωθεί έξω από το ανάκτορο Ντολμάμπαχτσε στην Κωνσταντινούπολη, περιμένοντας την έναρξη των κρίσιμων διαπραγματεύσεων

Δημοσίευση 15/5/2025 | 10:25
Δεκάδες δημοσιογράφοι έχουν συγκεντρωθεί έξω από το ανάκτορο Ντολμάμπαχτσε στην Κωνσταντινούπολη, περιμένοντας την έναρξη των κρίσιμων διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.
Το πρακτορείο TASS μετέδωσε σήμερα το πρωί ότι οι συνομιλίες θα ξεκινούσαν στις 10, ωστόσο Ουκρανός αξιωματούχος δήλωσε ότι δεν έχει υπάρξει συμφωνία για την ώρα έναρξης των συνομιλιών με τη Ρωσία, απορρίπτοντας αυτές τις πληροφορίες.
Ο Αντρίι Κοβαλένκο, στέλεχος του συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας, επεσήμανε στο Telegram ότι «δεν είναι προγραμματισμένο και δεν είναι αλήθεια» ότι οι συνομιλίες θα ξεκινήσουν στις 10 το πρωί (ώρα Κωνσταντινούπολης και Ελλάδας).
Συνάντηση προετοιμασίας της ρωσικής αποστολής πραγματοποίησε εχθές ο Πούτιν
Το βράδυ της 14ης Μαΐου, ο Βλαντιμίρ Πούτιν πραγματοποίησε συνάντηση προετοιμασίας ενόψει των συνομιλιών με την ουκρανική πλευρά στην Τουρκία, αποκάλυψε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ.
«Την παραμονή της αναχώρησης της αποστολής μας για την Κωνσταντινούπολη, ο Πρόεδρος Πούτιν είχε συνάντηση με αντικείμενο την προετοιμασία για τις επικείμενες διαπραγματεύσεις», σημείωσε ο Πεσκόφ, διευκρινίζοντας ότι, εκτός από τα μέλη της ρωσικής διαπραγματευτικής ομάδας, στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο υπουργός Άμυνας Αντρέι Μπελούσοφ, ο αρχηγός της Ρωσικής Εθνοφρουράς Βίκτορ Ζολότοφ, ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας Σεργκέι Σόιγκου, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων Βαλερί Γκερασίμοφ και ο επικεφαλής της FSB Αλεξάντερ Μπόρτνικοφ.
Η διάρκεια των ρωσο-ουκρανικών διαπραγματεύσεων που ξεκινούν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη θα εξαρτηθεί από την πρόοδό τους, δήλωσε επιπλέον ο Πεσκόφ στο TASS.
«Σήμερα είναι η έναρξη των διαπραγματεύσεων. Όλα θα εξαρτηθούν από την πρόοδό τους», απάντησε όταν ρωτήθηκε εάν οι διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να διαρκέσουν αρκετές ημέρες, εάν χρειαστεί.
Συγκρατημένα αισιόδοξος ο Ρούτε
Εναπόκειται στη Ρωσία να κάνει "τα επόμενα βήματα" στις διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία, εκτίμησε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε, αν και πρόσθεσε ότι παραμένει "συγκρατημένα αισιόδοξος" για μια ενδεχόμενη πρόοδο τις επόμενες δύο εβδομάδες. "Η μπάλα βρίσκεται ξεκάθαρα στην πλευρά της Ρωσίας", δήλωσε ο Ρούτε κατά την άφιξη του στην Αττάλεια της Τουρκίας για μια σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, εξηγώντας ότι τώρα "εναπόκειται στους Ρώσους να φροντίσουν να κάνουν τα επόμενα απαραίτητα βήματα".
"Παραμένω συγκρατημένα αισιόδοξος και πιστεύω ότι, αν οι Ρώσοι είναι έτοιμοι να παίξουν το παιχνίδι, και όχι μόνο οι Ουκρανοί, (…) θα μπορούσαν να σημειωθούν πρόοδοι τις επόμενες δύο εβδομάδες", σημείωσε.
Προς φιάσκο η συνάντηση;
Όπως έγραψε στη σημερινή του ανάλυση στο protothema.gr ο Γιάννης Χαραμίδης, υπό διαφορετικές συνθήκες η σημερινή ημέρα θα μπορούσε να μείνει στην Ιστορία ως η αρχή του τέλους ενός από τους μεγαλύτερους πολέμους που γνώρισε ο κόσμος τον 21ο αιώνα. Ωστόσο, στις 15 Μαΐου στην Κωνσταντινούπολη δε θα συμβεί, βάσει της επίσημης λίστας της ρωσικής αποστολής, τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο από όσα έλαβαν χώρα στην ίδια Πόλη το 2022 λίγους μήνες μετά τη ρωσική εισβολή στα Ουκρανικά εδάφη στη μοναδική διμερή διπλωματική επαφή Μόσχας και Κιέβου από την αρχή του πολέμου: το απόλυτο τίποτα.
Η λίστα που έχει δώσει αργά το βράδυ της Τετάρτης στη δημοσιότητα το Κρεμλίνο απαρτίζεται από ανθρώπους που δε διαθέτουν ούτε την ισχύ, ούτε τις γνώσεις και κυρίως το κύρος για να προωθήσουν μία υπόθεση τόσο δύσκολη όσο η ειρήνη στην Ανατολική Ευρώπη. Για κάποιους μάλιστα υπάρχει μέχρι και η ανάγνωση του «εμπαιγμού» από την πλευρά της Ρωσίας καθώς επικεφαλής της συγκεκριμένης αποστολής έχει οριστεί ο άνθρωπος που μετέφερε το μήνυμα του Βλαντίμιρ Πούτιν και το 2022 και έλαβε ως απάντηση περισσότερα από τρία χρόνια πολέμου, μαχών, απωλειών και απομόνωσης, ο Βλάντιμιρ Μεντίνσκι.
Ο Μεντίνσκι ο οποίος είναι «Πρόεδρος της Διατμηματικής Επιτροπής για την Ιστορική Εκπαίδευση της Ρωσίας» και η σημαντικότερη πολιτική θέση που έχει λάβει από τον Ρώσο Πρόεδρο είναι η επί 8 χρόνια (από το 2012 μέχρι και το 2020) θέση του Υπουργού Παιδείας της χώρας. Ο Μεντίνσκι δε διαθέτει κανένα άξιο αναφοράς διπλωματικό background και επί της ουσίας υπήρξε το πιο «ουδέτερο» άτομο της Μόσχας στην πρώτη φάση του Πολέμου. Στα τυπικά, πέραν του Μεντίνσκι, στην αποστολή μετέχουν και οι Μιχαήλ Γκαλούζιν, Ιγκόρ Κοστιούκοφ και Αλεξάντερ Φορμίν. Οι Γκαλούζιν και Φορμίν υφυπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας της Ρωσίας διαθέτουν ένα συγκεκριμένο ειδικό βάρος αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκπροσωπήσουν τη Ρωσία σε μία συνάντηση κορυφής στην οποία δεδομένα δίνει το παρών τόσο ο ίδιος ο Πρόεδρος της Ουκρανίας όσο και ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.
Η κίνηση της Μόσχας για ακόμη μία φορά δείχνει πως η Ρωσία σήμερα δεν είναι διατεθειμένη και δεν επιθυμεί να μπει σε ουσιαστική συζήτηση για τον τερματισμό του πολέμου και επιχειρεί, πέρα από την υποβάθμιση κάθε προσπάθειας των ΗΠΑ για εύρεση της χρυσής τομής ή μίας ταπεινής αλλά ουσιαστικής εκκίνησης, να δυναμιτίζει οποιαδήποτε πρόταση δεν μπορεί να αποφύγει.
Δεδομένα σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, εάν δε συμβεί κάτι εξαιρετικά αναπάντεχο, δε θα παραβρεθεί στους χώρους των διμερών επαφών ούτε και ο Ουκρανός Πρόεδρος Ζελένσκι ο οποίος εχθές ξεκαθάρισε πως χωρίς την παρουσία του Ρώσου Προέδρου δεν έχει κανένα νόημα η δική του σε μία τέτοια συνάντηση και πιθανότατα ούτε και ο Αμερικανός Πρόεδρος Τραμπ ο οποίος είχε αφήσει «παράθυρο» να μεταβεί στην Τουρκία προκειμένου να υπάρξει κάποια ουσιαστική εξέλιξη με τη δική του αλλά και τη μεσολάβηση του Ταγίπ Ερντογάν.
Με την κίνηση αυτή η Μόσχα, πέραν του γεγονότος πως θέτει πολύ χαμηλά τον πήχη των όσων αναμένεται να παραχθούν από τη συγκεκριμένη προσπάθεια, φαίνεται πως για τρίτη συνεχή φορά επιλέγει να απέχει έστω και δίνοντας σήμερα το παρών από οποιαδήποτε πρόταση γίνεται από τις ΗΠΑ για να οδηγηθεί η εμπόλεμη κατάσταση σε σταδιακή έστω εκτόνωση.