ADVERTISEMENT

Σεισμός στην Κρήτη: Σε ετοιμότητα όλες οι ΕΜΑΚ της χώρας

Περιπολίες από την Πολιτική Προστασία

Newsroom
2' χρόνος ανάγνωσης
Σεισμός στην Κρήτη: Σε ετοιμότητα όλες οι ΕΜΑΚ της χώρας
ADVERTISEMENT

Περιπολίες από όλες τις δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας στην ευρύτερη περιοχή του νησιωτικού συμπλέγματος - Ανησυχία στην Κρήτη μετά τη σεισμική δόνηση

Θέλετε να βλέπετε πιο συχνά το E-Radio στα αποτελέσματα της Google;
Προσθέστε το E-Radio στις πηγές σας στη Google

Σε επιφυλακή έχουν τεθεί οι πυροσβεστικές υπηρεσίες της ΠΕΠΥΔ στην Κρήτη και η 3η ΕΜΑΚ (Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών), ενώ σε αυξημένη ετοιμότητα έχουν τεθεί όλες οι ΕΜΑΚ της επικράτειας, με εντολή του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγου Θεόδωρου Βάγια, έπειτα από τη σεισμική δόνηση μεγέθους 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που εκδηλώθηκε στον θαλάσσιο χώρο 56 χιλιόμετρα βόρεια της Νεάπολης Λασιθίου.

ADVERTISEMENT

Όπως έγινε γνωστό από την πυροσβεστική υπηρεσία, άμεσα κινητοποιήθηκαν όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, ενώ μέχρι στιγμής το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος δεν έχει λάβει κλήσεις προκειμένου να επέμβει.

Παράλληλα πραγματοποιούνται περιπολίες από όλες τις δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας στην ευρύτερη περιοχή του νησιωτικού συμπλέγματος της σεισμικής δόνησης.

Κατολισθήσεις στο Ηράκλειο

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο σεισμός προκάλεσε μικρής έκτασης κατολισθήσεις στο επαρχιακό οδικό δίκτυο και επί της οδού 25ης Αυγούστου στο Ηράκλειο σημειώθηκε μικρή πτώση τμημάτων ενός κτιρίου.

ADVERTISEMENT

Στο σημείο βρέθηκαν υπάλληλοι της δημοτικής αστυνομίας που απέκλεισαν τον χώρο ενώ εξετάζονται και άλλες περιοχές.

Μπαράζ μετασεισμών – Τι λένε οι σεισμολόγοι

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στο MEGA, σημείωσε πως είναι θετικό το γεγονός ότι το επίκεντρο του σεισμού ήταν στη θάλασσα και ότι μάλλον αποκλείεται το ενδεχόμενο για τσουνάμι.

Ο κ. Λέκκας έκανε λόγο για έναν σεισμό σημαντικού βάθους που δύσκολα μεταφέρεται στην επιφάνεια. Η δόνηση έγινε στη συμβολή της αφρικανικής και της ευρωπαϊκής πλάκας που έχει δώσει και στο παρελθόν ισχυρούς σεισμούς και πάντως δεν σχετίζεται με την Σαντορίνη.

ADVERTISEMENT

Στα πρώτα δέκα λεπτά μετά τον σεισμό οι κλήσεις στο «100» περιορίστηκαν σε προληπτικά τηλεφωνήματα και εκφράσεις φόβου, χωρίς να έχουν αναφερθεί ως τώρα ζημιές ή τραυματισμοί, αναφέρει το cretalive.gr.

Μετά τον σεισμό των 6,1 Ρίχτερ ακολούθησαν 11 μετασεισμοί, με τον μεγαλύτερο από αυτόν να είναι μεγέθους 3,1 Ρίχτερ.

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Βασίλης Καραστάθης, σημείωσε μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό ότι δεν αναμένεται έντονη σεισμική ακολουθία.

ADVERTISEMENT

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε και ο σεισμός Άκης Τσελέντης σε ανάρτησή του, ο οποίος ανέφερε ότι δεν βλέπει λόγο ανησυχίας.

«Έγινε αισθητός (σ.σ. ο σεισμός) σε όλη σχεδόν την Ελλάδα γιατί συνέβη πάνω από τη συμπαγή βυθιζόμενη πλάκα και τα σεισμικά κύματα διαδόθηκαν χωρίς εξασθένηση. Μετασεισμούς, μερικούς γύρω στο 5 μπορεί να έχουμε αλλά λόγο του σχετικά μεγάλου εστιακού βάθους η ακολουθία θα είναι κάπως περιορισμένη», ανέφερε επίσης.

[ΠΗΓΗ]
Θέλετε να βλέπετε πιο συχνά το E-Radio στα αποτελέσματα της Google;
Προσθέστε το E-Radio στις πηγές σας στη Google
ADVERTISEMENT
READ NEXT

Όλες οι ειδήσεις της ημέρας από Ελλάδα και κόσμο. Πολιτική, κοινωνία, οικονομία και επικαιρότητα 24/7, με έγκυρη ενημέρωση από το e-radio.gr.

Τα θέματα που ξεχώρισε σήμερα η ομάδα του E-Daily.

×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Γυναίκες χωρίς φίλτρο