E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Εφορία: Η μισή Ελλάδα χρωστάει ‑ «Κυνήγι» με τηλέφωνα και SMS

Περισσότεροι από 4 εκατ. φορολογούμενοι έχουν «ανοιχτούς λογαριασμούς» με την εφορία

Εφορία: Η μισή Ελλάδα χρωστάει ‑ «Κυνήγι» με τηλέφωνα και SMS
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το NEWSROOM
Δημοσίευση 11/6/2025 | 13:09

Στα 3,2 δισ. ευρώ έφτασαν τα εφετινά χρέη από απλήρωτους φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Σχεδόν ένας στους δύο Έλληνες έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Συγκεκριμένα, πάνω από 4 εκατ. φορολογούμενοι έχουν «ανοιχτούς λογαριασμούς» με την εφορία, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για την περίοδο Ιανουάριος – Απρίλιος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο συνολικός αριθμός των οφειλετών, φυσικά και νομικά πρόσωπα, ανέρχεται στα 4.242.507, από 3.771.707 που ήταν στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου. Αυτό σημαίνει ότι προστέθηκαν πάνω από 470.000 φορολογούμενοι.

Μάλιστα πάνω από 2,231 εκατ. οφειλέτες είναι αντιμέτωποι με αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, δηλαδή κατασχέσεις καταθέσεων και περιουσιακών στοιχείων. Ήδη σε 1.594.218 οφειλέτες έχουν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης οφειλών.

Σε επίπεδο ποσών, τα στοιχεία για την περίοδο Ιανουάριος – Απρίλιος παραπέμπουν σε νέα άνοδο των ληξιπρόθεσμων χρεών, που έφτασαν τα 3,192 δισ. ευρώ, ενώ, οι φόροι που έμειναν απλήρωτοι την ίδια περίοδο, ανήλθαν σε 3 δισ. ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα ληξιπρόθεσμα χρέη ξεπέρασαν 110 δισ. ευρώ, φτάνοντας τα 110,8 δισ. ευρώ στα τέλη Απριλίου. Από αυτά, οφειλές ύψους 26,35 δισ. ευρώ χαρακτηρίζονται ως ανεπίδεκτες είσπραξης, με αποτέλεσμα το καθαρό χρέος να διαμορφώνεται σε 84,45 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, η φορολογική Αρχή εντείνει την προσπάθεια για είσπραξη μέρους των οφειλών αυτών. Το α’ τετράμηνο οι εισπράξεις της εφορίας από παλαιά και νέα ληξιπρόθεσμα χρέη ανήλθαν στα 2,09 δισ. ευρώ.

Το 2024, η ΑΑΔΕ εισέπραξε 6,33 δισ. ευρώ από ληξιπρόθεσμες φορολογικές οφειλές και 37,1 εκατ. ευρώ από ληξιπρόθεσμες τελωνειακές οφειλές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα, επιβλήθηκαν σε 495.438 αναγκαστικά μέτρα είσπραξης οφειλών, με 9 στα 10 να αφορούν κατασχέσεις εις χείρας τρίτων (τραπεζικών λογαριασμών, ενοικίων κ.ά.)

Οι στόχοι

Όσον αφορά την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών, εκτιμάται ότι εφέτος θα εισπραχθούν περίπου 6 δισ. ευρώ, με βάση το στρατηγικό σχέδιο της Αρχής. Επιπλέον, αναμένεται να γίνουν πάνω από 60.000 τηλεφωνικές κλήσεις σε φορολογούμενους που εμφανίζουν καθυστερημένες υποχρεώσεις για πρώτη φορά, στοχεύοντας στην είσπραξη τουλάχιστον του 40% των νέων αυτών χρεών.

Ακόμη, προβλέπεται:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

– Αποστολή ηλεκτρονικών μηνυμάτων υπενθύμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών σε μικροοφειλέτες παλαιότερων ετών, σε τριμηνιαία βάση.

– Εισπράξεις 1,6 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων οφειλών τα οποία είναι σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 360 ημερών.

– Εισπράξεις 1,4 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων οφειλών, τα οποία είναι σε καθυστέρηση μικρότερη των 360 ημερών.

– Εισπραξιμότητα 33% επί του νέου ληξιπρόθεσμου χρέους της Φορολογικής Διοίκησης. Σημειώνεται ότι κάθε χρόνο τα χρέη προς το Δημόσιο ανέρχονται περίπου σε 7 – 7,5 δισ. ευρώ.

– Ποσοστό οφειλετών υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης της Φορολογικής Διοίκησης 71% (αφορά οφειλέτες για τους οποίους η Φορολογική Διοίκηση δύναται να λάβει μέτρα).

– Εισπράξεις τουλάχιστον 700 εκατ. ευρώ από μεγάλους οφειλέτες και στοχευμένες δράσεις.

– Χαρακτηρισμός ως ανεπίδεκτων είσπραξης 9,8 δισ. ευρώ εκ των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη Φορολογική και Τελωνειακή Διοίκηση.

– Συμμόρφωση των φορολογουμένων που εμφανίζουν για πρώτη φορά ληξιπρόθεσμες οφειλές, σε ποσοστό τουλάχιστον 54%. Είσπραξη τουλάχιστον 40% των ληξιπρόθεσμων οφειλών των φορολογουμένων που εμφανίζουν για πρώτη φορά ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Με βάση τον σχεδιασμό, άλλο ένα «εργαλείο» για την είσπραξη των οφειλών θα αξιοποιηθεί στο άμεσο μέλλον κι αυτό σχετίζεται με τη δημιουργία ψηφιακού φακέλου για κάθε οφειλέτη.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ολυμπιακός – Αϊντχόφεν 1‑1: Τον πάγωσε στο 93′

Χτες

Έχασαν τη νίκη μέσα από τα χέρια τους στις καθυστερήσεις οι ερυθρόλευκοι

ΗΠΑ: Ραντεβού με την ιστορία έχει ο Ζόραν Μαμντάνι – Όλα τα βλέμματα στη Νέα Υόρκη

Χτες

Ο Ζόραν Μαμντάνι ετοιμάζεται να γράψει ιστορία έχοντας ως κεντρική προεκλογική υπόσχεσή του ένα χαμηλότερο κόστος διαβίωσης για τους πολλούς.

Χαμός σε αγώνα της ΕΠΣΑ: Ποδοσφαιριστής αποβλήθηκε γιατί κλώτσησε και γρονθοκόπησε αντιπάλους του

Χτες

Χάος επικράτησε στο Αγιος Θωμάς-Αστέρας Ζωγράφου, καθώς ποδοσφαιριστής των φιλοξενούμενων, αφού πρώτα κλώτσησε πεσμένο στο έδαφος αντίπαλό, στη συνέχεια έριξε μπουνιά σε άλλον που του ζήτησε τον λόγο

Ξεσηκωμός αγροτών και κτηνοτρόφων – Μεγάλο πανελλαδικό συλλαλητήριο σε μια εβδομάδα

Χτες

Κλιμακώνουν τον αγώνα τους αγρότες και κτηνοτρόφοι. Μαζικό συλλαλητήριο στο κέντρο των Αθηνών, στις 11 Νοεμβρίου, αποφάσισαν αγρότες και κτηνοτρόφοι στη σκιά του σκανδάλου ΟΠΕΚΕΠΕ.

Αλέξης Τσίπρας: Στη δημοσιότητα το εξώφυλλο του βιβλίου του «Ιθάκη»

Χτες

Το βιβλίο θα βρίσκεται στις προσθήκες των βιβλιοπωλείων μέχρι το τέλος Ιανουαρίου

Βορίζια: Παραδόθηκαν τα τρία καταζητούμενα αδέρφια για το μακελειό – Ξενοδοχείο ήταν η μια από τις κρυψώνες τους

Χτες

Ο δικηγόρος τους επικοινώνησε με την αστυνομία και όρισαν σαν σημείο συνάντησης περιοχή έξω από ένα χωριό του νομού Ηρακλείου

Σουδάν: Οι αντάρτες σκοτώνουν αθώους πολίτες γελώντας

Χτες

Απίστευτη φρίκη από τις σφαγές

Δεν μισώ κανέναν, να σταματήσει το κακό εδώ, λέει η μητέρα της Ευαγγελίας Φραγκιαδάκη

Χτες

Η αδερφή της 56χρονης υποστήριξε πως «απειλούν ότι θα ρίξουν βόμβα στο σπίτι μας»

Βορίζια: «Να σταματήσει ο κύκλος αίματος» ‑ Συγκλονίζουν τα λόγια του ιερέα στην κηδεία της 57χρονης

Χτες

Με μήνυμα ενότητας και αφύπνισης προς την κοινωνία της Κρήτης τέλεσε την εξόδιο ακολουθία της 57χρονης στον Αλικιανό Χανίων ο ιερέας

Φιλιππίνες: Ο τυφώνας Καλμάγκι σαρώνει το αρχιπέλαγος – 26 νεκροί και τεράστιες πλημμύρες

Χτες

Καταστροφικές πλημμύρες έπληξαν πολλές επαρχίες στο κέντρο του αρχιπελάγους, με τους κατοίκους στο νησί Τσεμπού να ανεβαίνουν στις στέγες για να σωθούν από τα ορμητικά νερά

Sean «Diddy» Combs: Η έφεση που μπορεί να τον βγάλει από τη φυλακή πριν το 2028

Χτες

Ο Sean «Diddy» Combs, που μέχρι χθες αντιμετώπιζε την προοπτική να σαπίσει στη φυλακή, βλέπει ξαφνικά τις πόρτες να μισανοίγουν: έφεση-εξπρές, καλύτερες συνθήκες και πιθανή μείωση ποινής

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 19
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.