E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Διατροφή: Τρώγαμε καλύτερα τη δεκαετία του ’80;

Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση...

Διατροφή: Τρώγαμε καλύτερα τη δεκαετία του ’80;
collage
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ

Αν έχεις περάσει τα πρώτα -άντα, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα κάποιος φίλος σου, η μάνα σου ή ένας μπαρμπάς με αποθέματα σοφίας να σου έχει πει: «Εμείς παλιά τρώγαμε απ’ όλα και δεν παθαίναμε τίποτα». Δεν χρειάζεται να φτάσουμε στο σημείο να βγάζουμε το ψωμί απ’ το φούρνο και να ζυμώνουμε κάθε μέρα, αλλά λίγη «επιστροφή στα βασικά» δεν έβλαψε ποτέ κανέναν.

Από τη δεκαετία του ’80 μέχρι σήμερα, οι διατροφικές συνήθειες έχουν αλλάξει σημαντικά. Τότε κυριαρχούσαν τα σπιτικά και λιγότερο επεξεργασμένα γεύματα, ενώ σήμερα παρατηρείται στροφή προς τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα, κυρίως λόγω ευκολίας και χρόνου. Η μείωση του μαγειρέματος στο σπίτι και η αύξηση κατανάλωσης φαγητού εκτός σπιτιού έχουν οδηγήσει σε αύξηση προβλημάτων υγείας, όπως παχυσαρκία, διαβήτης και υπέρταση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε πολλές χώρες, μεγάλο ποσοστό της ενεργειακής πρόσληψης προέρχεται από τέτοια τρόφιμα, με τις ΗΠΑ να ξεπερνούν το 50%. Η επιστροφή σε πιο παραδοσιακές διατροφικές συνήθειες των ‘80s, με φυσικά και σπιτικά γεύματα, υγιεινά σνακ και σωματική άσκηση, μπορεί να αποτελέσει λύση για τη βελτίωση της υγείας.

Το φαγητό τότε ήταν πιο “καθαρό” – και δεν εννοούμε οργανωμένο

Το 1980, η γιαγιά σου ήξερε τι έτρωγε, όχι επειδή είχε διαβάσει ετικέτες, αλλά επειδή το είχε φυτέψει η ίδια. Τα λαχανικά έρχονταν από τον κήπο, το κοτόπουλο έκανε cardio στην αυλή και το ψωμί μύριζε προζύμι, όχι E330.

Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Cornell (2014), οι δίαιτες της δεκαετίας του ’70 και του ’80 περιείχαν λιγότερα επεξεργασμένα τρόφιμα και συντηρητικά, και περισσότερα φρέσκα προϊόντα. Οι οικογένειες έτρωγαν στο σπίτι, μαγείρευαν πιο συχνά και οι επιλογές φαγητού ήταν πιο περιορισμένες, άρα και πιο απλές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν υπήρχαν "light" προϊόντα – μόνο το φως του ψυγείου

Η έννοια "zero sugar" ή "χωρίς γλουτένη" δεν υπήρχε. Έτρωγες το γιαούρτι το πλήρες, το παγωτό κανονικό και το βούτυρο από αγελάδα με όνομα. Δεν είχαν ενοχοποιηθεί ακόμη τα λιπαρά – αυτά ήρθαν πιο μετά, μαζί με τη μανία για "χαμηλό σε λιπαρά" που, σύμφωνα με πολλές έρευνες, δεν βοήθησε και πολύ στη μείωση της παχυσαρκίας.

Μια ανάλυση του British Medical Journal (2015) έδειξε ότι τα “low-fat” προϊόντα των δεκαετιών του ’90 και 2000 συχνά περιείχαν περισσότερη ζάχαρη για να αντισταθμίσουν τη γεύση, κάτι που τελικά μπορεί να έκανε περισσότερο κακό παρά καλό.

Τα “σνακ” ήταν ψωμί με λάδι – όχι μπάρες πρωτεΐνης με γεύση cookie dough

Το 1985 δεν υπήρχαν energy balls. Υπήρχε όμως μια φέτα ψωμί με λάδι και ρίγανη. Ή στην καλύτερη περίπτωση, μια "τυρόπιτα φούρνου" που μπορούσε να σε κρατήσει ως το μεσημέρι χωρίς να σε οδηγήσει σε ενοχές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι μερίδες ήταν μικρότερες – και το “έφαγα πολύ” σήμαινε όντως πολύ

Σύμφωνα με στοιχεία από τον USDA (Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ), από το 1980 μέχρι σήμερα, οι μερίδες έχουν αυξηθεί κατά 20% έως 40%, ανάλογα με την κατηγορία φαγητού. Το fast food έχει διπλασιαστεί σε μέγεθος, τα αναψυκτικά έγιναν… κουβάδες.

Η ζωή μας είχε πιο πολύ κίνηση – κυριολεκτικά

Μπορεί το aerobic της Τζέιν Φόντα να ήταν λίγο cringe, αλλά η φυσική δραστηριότητα ήταν περισσότερο μέρος της καθημερινότητας. Λιγότερα αυτοκίνητα, περισσότερα πόδια. Δεν υπήρχαν delivery apps, ούτε κάναμε hαte scroll στο κινητό μετά το φαγητό. Οι άνθρωποι έπαιζαν, περπατούσαν, δούλευαν σε πιο "κινητικές" δουλειές και γενικά έκαιγαν θερμίδες με πιο φυσικό τρόπο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι λέει η επιστήμη;

Μια μελέτη του National Institutes of Health (NIH) το 2019 έδειξε ότι τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα (που σήμερα καταναλώνουμε σε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες) συνδέονται με αυξημένη ημερήσια πρόσληψη θερμίδων, αυξημένο βάρος και μειωμένο κορεσμό.

Άρα ναι, η διατροφή του ’80 μπορεί να ήταν απλή, αλλά λειτουργούσε.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το χωριό που δολοφονήθηκαν οι περισσότεροι άντρες από τις συζύγους τους

Σήμερα

Όταν 28 γυναίκες δηλητηρίασαν 100 άντρες – Και κάποιοι τις είπαν ηρωίδες

Δύο αρσενικοί πιγκουίνοι μεγαλώνουν υιοθετημένο μικρό στο Chester Zoo

Σήμερα

Ένα ξεχωριστό ζευγάρι πιγκουίνων με μεγάλη καρδιά

Πήγε να πεθάνει δυο φορές μέσα σε λίγες ημέρες αλλά τελικά δεν ήταν τυχαίο

Σήμερα

Τι ανακάλυψε μετά από τον σοβαρό τραυματισμό της

Σταθερή αξία οι Βαλκάνιοι στην Πιερία: Οδικός τουρισμός, GPS και... ταπεράκια

ΡΕΠΟΡΤΑΖ Σήμερα

Ο Θεόδωρος Καραγκούνης, Hotel General Manager στην Πιερία αναλύει σχετικά με τον φετινό τουρισμό της περιοχής

Το τραγούδι που ο Μάνος Λοΐζος έγραψε μεθυσμένος για μια γυναίκα που δεν είχε ποτέ

Χτες

Πίσω από τη μεγαλύτερη επιτυχία του Βασίλη Παπακωνσταντίνου κρύβεται μια άγνωστη ιστορία έρωτα, θλίψης και το τελευταίο «αντίο» ενός μεγάλου δημιουργού

Πριν τον Ζότα: Οι 13 τραγικές ιστορίες ποδοσφαιριστών που σκοτώθηκαν στην άσφαλτο

Χτες

Μια θλιβερή καταμέτρηση ζωών που χάθηκαν πρόωρα και τραγικά – Από τον Μητσιμπόνα στον Ρέγιες και από τον Κατσούρη στον Αντεφέμι

Η γυναίκα που ξεγέλασε τους ναζί: Πώς μια ιστορικός τέχνης έσωσε 20.000 έργα χωρίς να την υποψιαστεί κανείς

Χτες

Eργα των Πικάσο, Γκογκέν, Μοντιλιάνι, Ντεγκά σώθηκαν από την καταστροφή

Γιατί έχουμε πάθει εμμονή με την αυτοβελτίωση;

Προχτές

Τέλεια εμφάνιση ή τέλεια παγίδα; Το τίμημα της αυτοβελτίωσης στην εποχή του TikTok

Τζορτζ Ιωαννίδης: Ο ρόλος του Έλληνα πράκτορα της CIA στην δολοφονία Κένεντι

Προχτές

Τι δείχνουν τα νέα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα

Η τεχνητή νοημοσύνη στα χέρια των τρομοκρατών – Ο νέος ψηφιακός πόλεμος

Προχτές

Από το διαδίκτυο στις 3D εκτυπώσεις όπλων

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 12
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.