ΤΕΤΑΡΤΗ 28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
Πρόσθεσε ότι ο λαός δε θα ξεχάσει το αίμα των «μαρτύρων» και την επίθεση στην επικράτειά του

Για ένα τεράστιο λάθος που διέπραξε το Ισραήλ κάνει λόγο ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του στην κρατική τηλεόραση, προειδοποιώντας, μάλιστα, πως θα τιμωρηθεί γι’ αυτό.
Εν μέσω των δραματικών σκηνών που εκτυλίσσονται με τις επιθέσεις που εξαπολύουν εκατέρωθεν το Ισραήλ και το Ιράν και την επιθετική ρητορική του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος εμφανίζεται έτοιμος να πατήσει το κουμπί της εμπλοκής των ΗΠΑ, αλλά και το σαφές μήνυμα που έστειλε Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ πως η «μάχη ξεκινά», το διάγγελμα του ανώτατου ηγέτη του Ιράν αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Η τελευταία εμφάνιση του Χαμενεΐ, όπως σημειώνει το Reuters, ήταν την Παρασκευή, λίγες ώρες μετά την έναρξη της επίθεσης του Ισραήλ στο Ιράν.
Όταν εμφανίστηκε για πρώτη φορά δημόσια, τον περσινό Οκτώβριο, έπειτα από πέντε χρόνια, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χοσεϊνί Χαμενεΐ, έστειλε ένα αδιάλλακτο μήνυμα: «Το Ισραήλ δε θα κρατήσει για πολύ» είπε μπροστά σε δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές του σε ένα τέμενος στην Τεχεράνη, κατά την προσευχή της Παρασκευής.
«Πρέπει να σταθούμε απέναντι στον εχθρό με ακλόνητη πίστη», τόνιζε ο 86χρονος – σήμερα – ηγέτης, λίγες ημέρες μετά τη δολοφονία του στενού του συμμάχου Χασάν Νασράλα από ισραηλινά πλήγματα στο αρχηγείο της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό.
Η απώλεια του Νασράλα αποτέλεσε προσωπικό πλήγμα για τον Χαμενεΐ – και η ισραηλινή εναέρια επίθεση κατά του Ιράν που ακολούθησε (την περασμένη Παρασκευή), ένα νέο στρατηγικό ταπεινωτικό ορόσημο. Η απάντηση της Τεχεράνης ήρθε με καταιγισμό πυραύλων και drones προς το Τελ Αβίβ, όμως οι επιθέσεις του Ισραήλ συνεχίζονται αμείωτες. Η ιρανική αεράμυνα αποδεικνύεται ανεπαρκής και το δίκτυο των ισλαμιστικών πολιτοφυλακών που ο Χαμενεΐ οικοδομούσε επί δεκαετίες έχει ουσιαστικά καταρρεύσει.
Ο ίδιος έχει πλέον λίγες καλές επιλογές – μια κατάσταση που αυτός ο προσεκτικός, ρεαλιστής, συντηρητικός και αδίστακτος επαναστάτης πάντα προσπαθούσε να αποφύγει.
Όλες οι ειδήσεις της ημέρας από Ελλάδα και κόσμο. Πολιτική, κοινωνία, οικονομία και επικαιρότητα 24/7, με έγκυρη ενημέρωση από το e-radio.gr.
Τα θέματα που ξεχώρισε σήμερα η ομάδα του E-Daily.
ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ
STORIES
STORIES
STORIES
STORIES
STORIES
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
TV ΣΕΙΡΕΣ