ΤΕΤΑΡΤΗ 28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
Υποχρεωτική εφαρμογή της ψηφιακή κάρτας εργασίας και για επιχειρήσεις με μικρό προσωπικό

«Ανοίγει» η βεντάλια για την ψηφιακή κάρτα εργασίας, καθώς –με νέα απόφαση του υπουργείου Εργασίας– η χρήση αυτής επεκτείνεται πλέον σε τέσσερις επιπλέον κλάδους: Το χονδρεμπόριο, τον ενεργειακό κλάδο, τον χρηματοπιστωτικό τομέα, καθώς και σε συγκεκριμένες τουριστικές επιχειρήσεις.
Με τη νέα διεύρυνση, περίπου 350.000 εργαζόμενοι θα ενταχθούν στο σύστημα της ψηφιακής κάρτας, διασφαλίζοντας πλήρως τα ωράρια και τις αμοιβές τους. Συνολικά, ο αριθμός των μισθωτών που καλύπτονται από την ψηφιακή καταγραφή του ωραρίου τους θα φτάσει πλέον τα 2 εκατομμύρια.
Η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας προβλέπεται ακόμη και για εταιρείες με έναν μόνο εργαζόμενο. Ωστόσο, βασική προϋπόθεση για την ένταξη είναι να υπάγονται στους ΚΑΔ που εμπίπτουν στην υποχρεωτική οργάνωση του χρόνου εργασίας μέσω του συγκεκριμένου συστήματος.
Για παράδειγμα, επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε πεδία όπως η ενέργεια, τα πετρελαιοειδή, τα ορυχεία και τα ναυπηγεία –ανεξαρτήτως αν η δραστηριότητα αυτή είναι κύρια ή δευτερεύουσα– μέχρι σήμερα εξαιρούνταν από την υποχρεωτική εφαρμογή. Πλέον, όμως, θα συμπεριληφθούν στην απόφαση και θα ενταχθούν στο νέο πλαίσιο.
Η εξαίρεση των ναυπηγείων αφορούσε μέχρι σήμερα και δραστηριότητες όπως η επισκευή και συντήρηση πλοίων, σκαφών και αεροσκαφών. Αντίστοιχα, στα ορυχεία περιλαμβάνονταν και συναφείς κλάδοι, όπως τα λατομεία, που επίσης εντάσσονται πλέον στο νέο σύστημα.
Στον τουριστικό τομέα, στο νέο καθεστώς εντάσσονται όλες οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται κυρίως στις υπηρεσίες διαμονής, δηλαδή οι ΚΑΔ που ξεκινούν με τα δύο πρώτα ψηφία 55, πλην της κατηγορίας 55.90.13.
Για επιχειρήσεις που εμφανίζουν περισσότερες από μία δραστηριότητες στους χώρους εργασίας τους, ισχύει πλέον ο κανόνας ότι αν ο κύριος ΚΑΔ υπάγεται στην ψηφιακή κάρτα, τότε το σύστημα εφαρμόζεται υποχρεωτικά για το σύνολο των εργαζομένων, ακόμα κι αν κάποιες δευτερεύουσες δραστηριότητες παραμένουν εκτός υποχρέωσης.
Παρόμοια ρύθμιση ισχύει και για τα αρτοποιεία, καθώς δεν υπάγονται όλα στην ψηφιακή κάρτα. Σύμφωνα με τη διευκρινιστική εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας της 21ης Ιουνίου 2024, όσα αρτοποιεία και ζαχαροπλαστεία με ΚΑΔ 10.71 διαθέτουν εντός των εγκαταστάσεων παρασκευαστήριο και ταυτόχρονα χώρο πώλησης με τραπεζοκαθίσματα, υποχρεούνται να εφαρμόζουν την ψηφιακή κάρτα για όλους τους εργαζομένους τους. Αντίθετα, τα πρατήρια άρτου που δεν διαθέτουν παρασκευαστήριο παραμένουν εκτός της υποχρέωσης.
Όλες οι ειδήσεις της ημέρας από Ελλάδα και κόσμο. Πολιτική, κοινωνία, οικονομία και επικαιρότητα 24/7, με έγκυρη ενημέρωση από το e-radio.gr.
Τα θέματα που ξεχώρισε σήμερα η ομάδα του E-Daily.
ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ
STORIES
STORIES
STORIES
STORIES
STORIES
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
TV ΣΕΙΡΕΣ