E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Ποιες είναι οι πιθανές ημερομηνίες εκλογών

Σε εκλογικό συναγερμό τα επιτελεία

Ποιες είναι οι πιθανές ημερομηνίες εκλογών
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 1/10/2014 | 00:00

Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν ήδη εκπονήσει σχέδιο για την περίπτωση που αποδειχθεί αδύνατη η συγκέντρωση των 180 ψήφων. Το κάψιμο πολιτικών προσώπων με τη δημοσιοποίηση των ονομάτων τους, αλλά και το γενικότερο πολιτικό κλίμα φαίνεται πως περιορίζει την πιθανότητα συγκλίσεων, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας χωρίς να μεσολαβήσουν πρόωρες κάλπες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το πρώτο δεκαήμερο Δεκεμβρίου

Αν και ο στενός κύκλος των συνεργατών του πρωθυπουργού (Λαζαρίδης, Σταμάτης, Μεϊμαράκης, Παπαμιμίκος) εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία ότι θα βρεθούν 180 βουλευτές για την εκλογή Προέδρου, η προσοχή τους έχει επικεντρωθεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, που θα δημοσιοποιηθεί το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου. Στόχος, να περιλαμβάνει σειρά από μέτρα που θα δώσουν ανάσα σε κοινωνικές ομάδες. Παράλληλα αναζητείται με μυστικότητα πρόσωπο που θα συγκεντρώνει αποδοχή της τάξης του 70-80% από την κοινή γνώμη. Οι δύο αυτοί παράγοντες εκτιμούν ότι θα οδηγήσουν στη συναίνεση για την εκλογή Προέδρου χωρίς προσφυγή στις κάλπες. Προϋπόθεση είναι να έχει ολοκληρωθεί μέσα στον Οκτώβριο η αξιολόγηση της τρόικας και να έχουν τελειώσει με επιτυχία τα stress tests. Αν επιτευχθούν όλα αυτά, μπορούν να ξεκινήσουν οι διαδικασίες εκλογής ΠτΔ στα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου, ώστε ακόμα και αν δεν ευοδωθεί η προσπάθεια, οι εκλογές να γίνουν το αργότερο μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου.

Κάλπες στα μέσα Φεβρουαρίου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η δεύτερη επιλογή του Μαξίμου περιλαμβάνει την εξάντληση του μεγαλύτερου δυνατού χρόνου, προκειμένου να έχει ολοκληρωθεί η απαγκίστρωση από το Μνημόνιο. Η διαδικασία εκλογής Προέδρου θα αρχίσει μετά τις γιορτές και αν δεν υπάρξει η πλειοψηφία των 180 βουλευτών, οι εθνικές εκλογές θα γίνουν το αργότερο το πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου. Αν συμβεί αυτό, η χώρα θα οδηγηθεί σε διαδικασία διερευνητικών εντολών, ενώ θα έχει λήξει η θητεία του Προέδρου. ¶ρα, θα προκύψει ζήτημα για το ποιος θα αναθέτει αυτές τις εντολές, ειδικά αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία.

Στις συσκέψεις που γίνονται με τον πρωθυπουργό, υποστηρικτής των πρόωρων εκλογών είναι ο στενός του συνεργάτης Δημήτρης Σταμάτης, ενώ «όχι» λένε ο Κώστας Μπούρας και ο Χρύσανθος Λαζαρίδης.

Τρεις παραιτήσεις στο Μαξίμου δείχνουν πρόωρες εκλογές

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το κλίμα παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου και τις φήμες για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες από το άνοιγμα της δημοσκοπικής ψαλίδας και τις πιέσεις της τρόικας για παρεμβάσεις και μέτρα που θεωρείται πολύ δύσκολο να περάσουν από την παρούσα Βουλή (ασφαλιστικό και εργασιακά) ενισχύουν οι τρεις παραιτήσεις που υποβλήθηκαν σήμερα από το στενό περιβάλλον του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι παραιτήσεις δεν είχαν να κάνουν με διαφωνίες εντός του Μεγάρου Μαξίμου. Πρόκειται για τους Ιωάννη Παναγιωτόπουλο, Ανδρέα Κατσανιώτη (γενικοί γραμματείς Επικοινωνίας και Ενημέρωσης) και Δημήτρη Βαρτζόπουλο, γενικό γραμματέα Συντονισμού.

Και οι τρεις συνεργάτες του πρωθυπουργού έχουν κατά το παρελθόν εκδηλώσει την πρόθεσή τους να κατέβουν ως υποψήφιοι βουλευτές σε περιφέρειες της Πελοποννήσου για τους δύο πρώτους και Θεσσαλονίκης για τον τρίτο.

Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, οι γενικοί γραμματείς καλούνται να έχουν παραιτηθεί σε περίπτωση υποψηφιότητας στις εκλογές ένα 18μηνο πριν τη λήξη της τετραετίας, δηλαδή τον Ιούνιο του 2016. Το γεγονός ότι στην περίπτωσή τους δεν έχει φτάσει το 18μηνο πριν τη λήξη της θητείας τους, καθώς και η ανυπαρξία διαφωνιών που να τους οδήγησαν στις παραιτήσεις, δείχνουν ότι οι άνθρωποι από τον στενό πυρήνα του Μαξίμου, που γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα τους πολιτικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης, θέλουν να είναι έτοιμοι ανά πάσα στιγμή για πρόωρες εκλογές.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ακινητοποιήθηκε τρένο της Hellenic Train στο δρομολόγιο Καμίνια ‑ Αγιος Ανδρέας λόγω «αστοχίας υποδομής»

Χτες

Λόγω αστοχίας υποδομής, σύμφωνα με την εταιρεία, σταμάτησε η αμαξοστοιχία 13353 – Με λεωφορεία τα δρομολόγια στο τμήμα Αγ. Ανδρέας – Καμίνια

Κινητοποιήσεις αγροτών: Στο τραπέζι του διαλόγου μετά από εβδομάδες στα μπλόκα – Ανοίγουν οι δρόμοι, χωρίς να αποσύρονται τα τρακτέρ

Χτες

Εν αναμονή της συνάντησης στο Μαξίμου, οι αποκλεισμοί χαλαρώνουν, αλλά ο αγώνας συνεχίζεται

Ντόναλντ Τραμπ: Προανήγγειλε επίθεση στο Μεξικό;

Χτες

Ο Αμερικανός πρόεδρος ακύρωσε μία δεύτερη επίθεση στη Βενεζουέλα, δηλώνοντας πως η χώρα συνεργάζεται καλά με τις ΗΠΑ

Καραϊβική: Καρέ καρέ η κατάληψη του πετρελαιοφόρου της Βενεζουέλας από Αμερικανούς πεζοναύτες

Χτες

Αμερικανοί πεζοναύτες αποβιβάστηκαν από ελικόπτερο στο κατάστρωμα του «Olina»

Συρία: Τανκ χτύπησε ρεπόρτερ που κάλυπτε τις φονικές συγκρούσεις στο Χαλέπι – Σώθηκε από θαύμα

Χτες

Ο ρεπόρτερ επέζησε με ελαφριά τραύματα, παρά την αιμοραγγία που του προκάλεσε το χτύπημα

Απίστευτο σκηνικό με θύμα τον Γιώργο Κούτσια – Του επιτέθηκε συμπαίκτης του

Χτες

Ο νεαρός Έλληνας ποδοσφαιριστής δέχτηκε επίθεση από συμπαίκτη του στο φιλικό Βικτόρια Πλζεν – Λουγκάνο και προς τιμήν του δεν αντέδρασε καθόλου.

Πάτρα: Πώς πήγαν να «καλύψουν» τον φόνο του 30χρονου ‑ Καθάρισαν με χλωρίνη και ξήλωσαν κάμερες

Χτες

Συνταρακτικές αποκαλύψεις για τον θανάσιμο ξυλοδαρμό του 30χρονου σε κλαμπ στην Πάτρα, με τις κινήσεις των ιδιοκτητών να διαγράφουν ξεκάθαρη απόπειρα συγκάλυψης

Χρήστος Πολίτης: Πότε θα γίνει η τελετή αποτέφρωσης

Χτες

Στο αποτεφρωτήριο Ριτσώνας το τελευταίο αντίο στον ηθοποιό Χρήστο Πολίτη

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 11
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.