E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Το Κατάρ ανακοίνωσε ότι έχει το δικαίωμα να απαντήσει στην ιρανική επίθεση στην Ντόχα

Το Ιράν ενδέχεται να προειδοποίησε πριν την επίθεση

Το Κατάρ ανακοίνωσε ότι έχει το δικαίωμα να απαντήσει στην ιρανική επίθεση στην Ντόχα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 23/6/2025 | 21:29

Καμία ανθρώπινη απώλεια δεν προκάλεσε η ιρανική επίθεση με πυραύλους κατά της αμερικανικής βάσης Al Udeid, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ, το οποίο επιβεβαίωσε ότι τα συστήματα αεράμυνας της χώρας αναχαίτισαν με επιτυχία τους πυραύλους.

Σε επίσημη ανακοίνωση, το Κατάρ ανέφερε πως η επικράτεια και ο εναέριος χώρος του παραμένουν «ασφαλείς», ενώ πρόσθεσε ότι η επιχειρησιακή ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεων και τα προληπτικά μέτρα που είχαν ληφθεί συνέβαλαν στο να μην υπάρξουν τραυματισμοί ή θύματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Χάρη στον Θεό, στην ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεων και στα προληπτικά μέτρα που είχαν ενεργοποιηθεί, το περιστατικό δεν προκάλεσε καμία απώλεια», δήλωσε το υπουργείο Άμυνας.

Κατάρ: Διατηρούμε το δικαίωμα απάντησης

Η Ντόχα πάντως άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αντίδρασης, υπογραμμίζοντας πως διατηρεί το δικαίωμα απάντησης, «άμεσα, αναλογικά προς τη φύση και την κλίμακα της επίθεσης και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Η ανακοίνωση ήρθε λίγες ώρες μετά την εκτόξευση τουλάχιστον έξι ιρανικών πυραύλων προς τη βάση Al Udeid, η οποία φιλοξενεί περίπου 9.000 Αμερικανούς στρατιώτες και αποτελεί την κύρια εγκατάσταση της CENTCOM στη Μέση Ανατολή.

Ιράν: Χτυπήσαμε βάση εκτός κατοικημένης περιοχής

Λίγες ώρες μετά την επίθεση, το Ιράν ανακοίνωσε, μέσω του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, ότι ο αριθμός των πυραύλων που εκτοξεύθηκαν προς τη βάση αντιστοιχεί στον αριθμό των βομβών που χρησιμοποίησαν οι ΗΠΑ στα πλήγματα κατά ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων το Σαββατοκύριακο.

Η Τεχεράνη πρόσθεσε ότι επέλεξε να στοχεύσει τη βάση Al Udeid επειδή βρίσκεται εκτός κατοικημένης περιοχής. Όπως αναφέρει το Sky News, η τοποθέτηση του Ιράν ερμηνεύεται από ορισμένους αναλυτές ως μήνυμα περιορισμένης αντίδρασης, ενδεχομένως με στόχο την αποκλιμάκωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ιρανική επίθεση έρχεται ως απάντηση στα πλήγματα των ΗΠΑ σε τρεις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, με τον πρόεδρο Τραμπ να δηλώνει πως οι στόχοι «εξολοθρεύτηκαν», αν και παραμένει ασαφές το εύρος των ζημιών. Η Ουάσινγκτον και το Λονδίνο έχουν ήδη απευθύνει συστάσεις ασφαλείας στους πολίτες τους που διαμένουν στο Κατάρ.

Το Ιράν ενδέχεται να προειδοποίησε πριν την επίθεση

Το Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν δήλωσε ότι η πυραυλική επίθεση δεν στρεφόταν κατά του ίδιου του Κατάρ, το οποίο χαρακτήρισε «φιλικό και αδελφικό κράτος». Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το πλήγμα «δεν συνιστά απειλή για τον λαό ή την επικράτεια του Κατάρ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν παραμένει προσηλωμένη στη διατήρηση των θερμών και ιστορικών σχέσεων με το Κατάρ», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση. Ωστόσο, η Ντόχα καταδίκασε την επίθεση ως κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας της.

Παράλληλα, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το βρετανικό Sky News, η Τεχεράνη ενδέχεται να είχε ειδοποιήσει εκ των προτέρων τόσο τις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και περιφερειακές χώρες του Κόλπου για την επικείμενη επίθεση. Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του δικτύου, Yalda Hakim, ανώτερες διπλωματικές πηγές στην περιοχή θεωρούν πιθανό ότι υπήρξε προειδοποίηση πριν από την εκτόξευση των πυραύλων.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Βόλος: Ανδρας έπεσε νεκρός ενώ περπατούσε στην παραλία

Σήμερα

Αμεση ήταν η αντίδραση πολιτών που βρίσκονταν στο σημείο

Δολοφονία Δουρουντάκη: Ομόφωνα ένοχος για ανθρωποκτονία από πρόθεση 51χρονος

Σήμερα

Επί τρεις μήνες περίπου οι αρχές πραγματοποίησαν εντατικές έρευνες σε όλο σχεδόν τον νομό σε στεριά

Πατέρας στο Πακιστάν σκότωσε την 16χρονη κόρη εξαιτίας του TikTok

Σήμερα

Ο πατέρας σκότωσε την 16χρονη επειδή αρνήθηκε να κλείσει τον λογαριασμό της στην δημοφιλή πλατφόρμα

ΗΠΑ: Έκλεψε εκατομμύρια από τα σπίτια των πλουσίων ‑ Τώρα αποκαλύπτει το λάθος των «θυμάτων» της

Σήμερα

Η 40χρονη σήμερα Τζένιφερ, πρώην διαρρήκτρια μοιράζεται την εμπειρία της και δίνει συμβουλές σε ιδιοκτήτες πολυτελών κατοικιών

Επιστρέφει η ακρίβεια στα τρόφιμα – Σημαντικές ανατιμήσεις σε βασικά είδη

Σήμερα

Πιο ευάλωτα τα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα

Θάσος: Αφηνιασμένο άλογο τραυμάτισε πεντάχρονο κοριτσάκι σε παραλία

Σήμερα

Το κορίτσι τραυματίστηκε στο κεφάλι και μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Καβάλας όπου χρειάστηκε να νοσηλευτεί

Νέος νόμος για διαγραφές: Ποιοι φοιτητές έχουν δικαίωμα να ζητήσουν μερική φοίτηση στα πανεπιστήμια

Σήμερα

Οι φοιτητές που εργάζονται καθώς και όσοι αντιμετωπίζουν διάφορα ζητήματα θα πρέπει να γνωρίζουν ότι έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν διακοπή της φοίτησης τους για συγκεκριμένο διάστημα

Μουρτζούκου: Σε 33 σελίδες κατέγραψε με λεπτομέρειες τι συνέβη στον μικρό Παναγιωτάκη

Σήμερα

Που επικεντρώνονται οι έρευνες του Ανθρωποκτονιών - Η ίδια λέει ότι μη μου ζητάτε γιατί αν μιλήσω θα καούν κι άλλοι.

Μεθυσμένος οδηγός στον Πειραιά παρέσυρε και χτύπησε πεζή – Μέσα στο ΙΧ είχε και το 6χρονο παιδί του

Σήμερα

Ένας 42χρονος άντρας συνελήφθη το απόγευμα της Πέμπτης στον Πειραιά μετά από τροχαίο ατύχημα.

Ανασφάλεια από τα απανωτά ατυχήματα με λεωφορεία στην Αθήνα

Σήμερα

Τα απανωτά περιστατικά των τελευταίων ημερών εντείνουν την ανησυχία για την ασφάλεια επιβατών και εργαζομένων, αλλά και για τη συνολική ποιότητα του παρεχόμενου συγκοινωνιακού έργου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 12
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.