ADVERTISEMENT

Νόμιζε πως ήταν ο Ιησούς – Τώρα θα περάσει 12 χρόνια στη φυλακή

Η σοκαριστική καταδίκη που τον τελείωσε

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ
2' χρόνος ανάγνωσης
Νόμιζε πως ήταν ο Ιησούς – Τώρα θα περάσει 12 χρόνια στη φυλακή
αρχείου
ADVERTISEMENT

Ο Σεργκέι Τόροπ, ένας Ρώσος ηγέτης θρησκευτικής σέκτας που ισχυριζόταν πως είναι η μετενσάρκωση του Ιησού Χριστού, καταδικάστηκε πρόσφατα σε 12 χρόνια κάθειρξης για τη σωματική και ψυχολογική κακοποίηση των ακολούθων του.

Θέλετε να βλέπετε πιο συχνά το E-Radio στα αποτελέσματα της Google;
Προσθέστε το E-Radio στις πηγές σας στη Google

Πρώην τροχονόμος, ο Τόροπ απέκτησε τεράστια θρησκευτική επιρροή στις αρχές της δεκαετίας του 1990, εκμεταλλευόμενος το ιδεολογικό κενό που δημιούργησε η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Ονόμασε τον εαυτό του Βισσαρίων και διακήρυξε πως ήταν ο Ιησούς Χριστός σε νέα ενσάρκωση. Το 2009 είχε απασχολήσει για πρώτη φορά διεθνή μέσα ενημέρωσης, όταν άρχισε να ταξιδεύει εκτός Ρωσίας για να προσηλυτίσει πιστούς.

ADVERTISEMENT

Παρότι τότε υπήρχαν κατηγορίες εις βάρος του για απάτη, εκείνος επέμενε πως δεν υπήρχε κανένα οικονομικό κίνητρο πίσω από τη «θρησκεία» του. Το 2020 συνελήφθη και κατηγορήθηκε για ψυχολογικό έλεγχο και εκμετάλλευση των πιστών του, με σκοπό τη δωρεάν εργασία και την απόσπαση χρημάτων. Πριν λίγες ημέρες, το δικαστήριο τον καταδίκασε σε 12 χρόνια φυλάκισης σε φυλακή υψίστης ασφαλείας.

«Είναι πολύπλοκο όλο αυτό. Αλλά για να το απλοποιήσουμε, ναι, είμαι ο Ιησούς Χριστός», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στη Guardian το 2002.

Ο Τόροπ ίδρυσε την «Εκκλησία της Τελευταίας Διαθήκης» το 1991, αμέσως αφού απολύθηκε από την τροχαία, και κατάφερε να συγκεντρώσει χιλιάδες πιστούς σε απομονωμένους οικισμούς στη Σιβηρία. Περίπου 300 αφοσιωμένοι οπαδοί του ζούσαν μαζί του σε ένα απομονωμένο συγκρότημα στην πλαγιά ενός λόφου, γνωστό ως η «Κατοικία της Αυγής».

ADVERTISEMENT

Από την αρχή, ο Βισσαρίων και η κοινότητά του προκαλούσαν αντιδράσεις, όμως μόλις το 2020 οι ρωσικές αρχές αποφάσισαν να κινηθούν εναντίον του. Μαζί με δύο στενούς του συνεργάτες, συνελήφθη και κατηγορήθηκε για πρόκληση σωματικής και οικονομικής ζημιάς σε τουλάχιστον 16 άτομα. Παρέμενε υπό κράτηση από τότε, μέχρι που καταδικάστηκε.

Ο Τόροπ είχε φροντίσει να μοιάζει εμφανισιακά με τον Ιησού, και ζητούσε από τους πιστούς του –οι οποίοι τον τιμούσαν στις προσευχές τους– να μην τρώνε κρέας, να μην καπνίζουν, να μην πίνουν αλκοόλ και να αποφεύγουν τη χρήση χρημάτων. Ο ίδιος, σύμφωνα με τα πορίσματα των ερευνών, δεν είχε καμία αντίρρηση να χρησιμοποιεί το χρήμα για τις δικές του ανάγκες.

Θέλετε να βλέπετε πιο συχνά το E-Radio στα αποτελέσματα της Google;
Προσθέστε το E-Radio στις πηγές σας στη Google
ADVERTISEMENT
READ NEXT

Σε βάθος ρεπορτάζ, συνεντεύξεις και longreads. Ιστορίες με οπτική και τους ανθρώπους πίσω από τα γεγονότα, στο e-radio.gr.

Τα θέματα που ξεχώρισε σήμερα η ομάδα του E-Daily.

×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Γυναίκες χωρίς φίλτρο