Πώς να χρησιμοποιήσεις σωστά τον καφέ σαν λίπασμα για τις γλάστρες σου
Με αυτά τα μυστικά θα έχεις τα πιο όμορφα και γερά φυτά!

Γράφει η MATINA KONTOY
Αν αγαπάς τον καφέ και τα φυτά σου όσο κι εμείς, ήρθε η ώρα να μάθεις το πιο εύκολο και οικονομικό trick για να τα δεις να… ανθίζουν! Ναι, ο πρωινός σου espresso μπορεί να μεταμορφώσει τις γλάστρες σου σε ζούγκλα – αρκεί να τον χρησιμοποιήσεις σωστά.
Γιατί ο καφές κάνει καλό στα φυτά;
Τα κατακάθια του καφέ είναι πλούσια σε άζωτο, κάλιο και φώσφορο – στοιχεία που χρειάζονται τα φυτά για να μεγαλώσουν υγιή και δυνατά. Λειτουργούν σαν φυσικό λίπασμα, βελτιώνουν την ποιότητα του χώματος και απομακρύνουν ανεπιθύμητα έντομα, όπως τα σαλιγκάρια. Επιπλέον, βοηθούν στην καταπολέμηση των μυκήτων που προσβάλλουν τις ρίζες.
Πώς να τον χρησιμοποιήσεις (χωρίς να τα καταστρέψεις!)
- Ποτέ απευθείας! Ο νωπός καφές περιέχει πολλή καφεΐνη και οξύτητα, κάτι που μπορεί να "κάψει" τα φυτά σου.
- Άφησε τα κατακάθια να στεγνώσουν καλά και μετά πρόσθεσέ τα σε μικρή ποσότητα στο χώμα – ιδανικά μία κουταλιά της σούπας ανά γλάστρα, μία φορά το μήνα.
- Ανάμειξέ τα με κομπόστ ή χώμα για πιο ήπιο αποτέλεσμα.
- Χρησιμοποίησέ τα κυρίως σε φυτά που αγαπούν το όξινο pH, όπως οι ορτανσίες, οι αζαλέες και οι γαρδένιες.
Extra tip που δεν ξέρει (σχεδόν) κανείς:
Αν έχεις πρόβλημα με τις γάτες που σκαλίζουν τις γλάστρες σου, πασπάλισε λίγα στεγνά κατακάθια στην επιφάνεια του χώματος. Η μυρωδιά του καφέ τις κρατά μακριά – κι εσύ κερδίζεις γλάστρες και… ησυχία.
Πριν πετάξεις λοιπόν τον καφέ της ημέρας… Σκέψου μήπως είναι καλύτερο να τον "σερβίρεις" στα φυτά σου! Ένα τόσο απλό βήμα μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά στην υγεία και την ανάπτυξή τους – και δεν κοστίζει απολύτως τίποτα!