Φωτιά τώρα στα Κύθηρα: Ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά ‑ Εκκενώθηκαν οικισμοί ‑ Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις
Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στα Κύθηρα

Δημοσίευση 27/7/2025 | 09:20
Σε πύρινο κλοιό βρίσκονται τα Κύθηρα, καθώς μεγάλη φωτιά που ξέσπασε σε αγροτοδασική έκταση συνεχίζει να μαίνεται ανεξέλεγκτα, απειλώντας οικισμούς και φυσικό πλούτο του νησιού.
Οι πυροσβεστικές δυνάμεις βρίσκονται σε πλήρη συναγερμό, ενώ το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας απέστειλε προειδοποιητικό μήνυμα εκκένωσης στους κατοίκους των περιοχών που βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο.
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στο μέτωπο επιχειρούν 80 πυροσβέστες, 28 οχήματα και 5 εναέρια μέσα, δίνοντας τιτάνιο αγώνα υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, με πυκνό καπνό και ισχυρούς ανέμους να δυσχεραίνουν τις προσπάθειες.
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος, Κώστας Τσίγκας, «στα Κύθηρα αντιμετωπίζουμε τη μεγαλύτερη δυσκολία. Το σημαντικότερο πρόβλημα εντοπίζεται βόρεια του Λιβαδίου, όπου καίγονται πουρνάρια και δασική έκταση».
Η νύχτα στα Κύθηρα εξελίχθηκε εφιαλτικά. Λίγο μετά τις 4:00 τα ξημερώματα, οι φλόγες κινήθηκαν επικίνδυνα νοτιότερα, φτάνοντας στο ρέμα της Κυρα-Ρήνης και την περιοχή Μαραθέα, ενώ το μέτωπο που έκαιγε δυτικά του Δρυμώνα ανέβηκε στην κορυφογραμμή με κατεύθυνση προς τον οικισμό, ο οποίος εκκενώθηκε για προληπτικούς λόγους.
Οι επίγειες δυνάμεις και οι κάτοικοι δίνουν μάχη σώμα με σώμα με τις φλόγες. Η κατάσταση χαρακτηρίζεται ασφυκτική, με περιορισμένη ορατότητα και πυκνό καπνό να καλύπτει μεγάλες περιοχές. Το πρώτο φως της ημέρας αναμένεται με αγωνία, καθώς θα επιτρέψει την εντατικοποίηση των ρίψεων από αέρος και την ελπίδα για περιορισμό της πυρκαγιάς.
Συγκλονιστικές ήταν οι στιγμές τα ξημερώματα στο χωριό Φράτσια, όταν χτυπήθηκαν οι καμπάνες των εκκλησιών για να ειδοποιηθούν οι κάτοικοι να είναι σε ετοιμότητα. Η τοπική κοινωνία, οι εθελοντές και οι πυροσβέστες δίνουν έναν υπεράνθρωπο αγώνα, με μόνο στόχο να σωθούν ανθρώπινες ζωές, σπίτια και το φυσικό περιβάλλον του νησιού.