Φωτιές: Πάνω από 40.000 στρέμματα καμένα μέσα σε λίγες ημέρες ‑ Πόση Ελλάδα έχει καεί φέτος
Χαρτογράφηση των καμένων εκτάσεων και στοιχεία ανά περιοχή

Δημοσίευση 28/7/2025 | 18:42
Ενώ η χώρα βρίσκεται υπό πύρινο κλοιό, με νέες εστίες πυρκαγιάς να ξεσπούν σε πολλές περιοχές και ακόμα και εντός του αστικού ιστού της πρωτεύουσας, τα δεδομένα που έρχονται από το δύσκολο Σαββατοκύριακο που πέρασε, όταν η χώρα αντιμετώπιζε ταυτόχρονα τέσσερα μεγάλα μέτωπα σε Αττική, Κύθηρα, Μεσσηνία, και Εύβοια, αποτυπώνουν το μέγεθος της καταστροφής.
Οι δορυφορικές απεικονίσεις της υπηρεσίας Copernicus αποτυπώνουν την έκταση των περιοχών που επηρεάστηκαν από τα πύρινα μέτωπα. Στο Κρυονέρι σπίτια σημειώθηκαν εικόνες απόλυτης καταστροφής, με σπίτια να παραδίδονται στις φλόγες και τους κόπους μιας ζωής να γίνονται στάχτη. Η πυρκαγιά που επηρέασε την περιοχή της Αττικής δεν επεκτάθηκε ιδιαίτερα χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των κατοίκων και των πυροσβεστών, με την καμένη έκταση να υπολογίζεται σε 2.269 στρέμματα από το σύστημα του Copernicus.
Κύθηρα: 26 χιλιάδες στρέμματα γης έγιναν στάχτη
Στα Κύθηρα η φωτιά επεκτάθηκε σε μεγάλο μέρος του δυτικού τμήματος του νησιού, ενώ η μάχη για τη κατάσβεση της φωτιάς συνεχίζεται έως και σήμερα, με τους πυροσβέστες να αντιμετωπίζουν διαδοχικές αναζωπυρώσεις. Τα δεδομένα της ευρωπαϊκής υπηρεσίας, τα οποία είναι ενημερωμένα έως το πρωί της 27ης Ιουλίου, υπολογίζουν τις καμένες εκτάσεις σε άνω των 25 χιλιάδων στρεμμάτων.
Χιλιάδες ζώα απανθρακώθηκαν στην Εύβοια
Η πυρκαγιά που ξέσπασε στην Κεντρική Εύβοια, στην περιοχή του Πισσώνα, επεκτάθηκε γρήγορα προς τα νότια, αφήνοντας πίσω της κατεστραμμένες χοιροτροφικές μονάδες και χιλιάδες νεκρά ζώα. Το πύρινο μέτωπο έφτασε στα όρια του δήμου Χαλκίδας, και προκάλεσε την εκκένωση πολλών περιοχών, ενώ σύμφωνα έκανε στάχτη 12.811 στρέμματα γης, εκ των οποίων 300 ήταν δασικές εκτάσεις.
Η φωτιά στη Μεσσηνία έκαψε 6.537 στρέμματα γης
Στη Μεσσηνία, η πυρκαγιά που επηρέασε τις περιοχές Κρυονέρι και Μοναστήρι άφησε πίσω τις καμένες κατοικίες και περιουσίες, ενώ προκάλεσε ιδιαίτερα μεγάλες απώλειες σε ελαιοκαλλιέργειες και γεωργικές εκτάσεις. Το πύρινο μέτωπο κατέκαψε και δασική έκταση, με 400 στρέμματα δάσους να γίνονται στάχτη, ενώ ο συνολικός αντίκτυπος, όπως υπολογίστηκε έως το πρωί της Κυριακής, είναι στα 6.357 στρέμματα.
Πάνω από 150 χιλιάδες στρέμματα έχουν καεί έως τώρα φέτος
Οι πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει από την αρχή του έτους στην Ελλάδα είχαν ως αποτέλεσμα να γίνουν στάχτη εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα εκτάσεων. Σύμφωνα με τα δεδομένα της υπηρεσίας EFFIS (European Forest Firε Information System), το συνολικό αντίκτυπο των πυρκαγιών από την αρχή του έτους έως και σήμερα (28/07) υπολογίζεται σε 155 χιλιάδες στρέμματα. Η χειρότερη -μακράν- χρονιά ήταν το 2007, όταν ο απολογισμός ξεπέρασε τα 2,5 εκατ. στρέμματα, με το 2023 να ακολουθεί, με 1,7 εκατ. στρέμματα.