Η ζωή της έφηβης Μalala, που πήρε το Νόμπελ Ειρήνης 2014
Πόσα ξέρετε γι' αυτήν τη σύγχρονη ηρωίδα;

Την πυροβόλησαν στο κεφάλι γι' αυτά που υποστήριζε, αλλά επέζησε και στα 17 της είναι η μικρότερη νομπελίστρια.
Η Malala Yousafzai είναι γεννημένη στο Πακιστάν και πιστεύει πως η μόρφωση είναι δικαίωμα όλων. Πιστεύει πως οι γυναίκες δεν πρέπει να φοράνε μπούρκα και πως πρέπει να έχουν ίσα δικαιώματα και ίση μεταχείριση με τους άντρες.
Όταν γεννήθηκε, κανείς δεν έδωσε συγχαρητήρια στους γονείς της, γιατί ήταν κορίτσι και τα κορίτσια το μόνο που κάνουν στη ζωή τους, σύμφωνα με τη φυλή της, τους Παστούν, είναι να υπηρετούν τους άντρες. Η Malala δεν φορούσε μπούρκα και λάτρευε το σχολείο.
Ο πατέρας της ήξερε πως εκείνη γεννήθηκε ελεύθερη και πάντα την υποστήριζε, ενάντια στις παραδόσεις και τα σχόλια των συγγενών. Το κορίτσι πυροβολήθηκε από έναν Ταλιμπάν στα 15 της με τρεις σφαίρες, που η μια τη βρήκε στο κεφάλι, την ώρα που πήγαινε σχολείο.
Οι Ταλιμπάν απαγορεύουν σχεδόν τα πάντα στις γυναίκες, τις θέλουν υπόδουλες, χωρίς γνώμη, αλλά καταπιέζουν και τον υπόλοιπο κόσμο, απαγορεύοντας, για παράδειγμα, τα DVD και τις τηλεοράσεις, ακόμα και κάποιους εμβολιασμούς, με το πρόσχημα ότι πρόκειται για κόλπα των Αμερικανώ,ν που θέλουν να τους αφανίσουν. Μάλιστα, δεν διστάζουν να σκοτώσουν όποιο κορίτσι φλερτάρει και κοροϊδεύουν όποιον άντρα δεν φορά τα παραδοσιακά ρούχα, αλλά προτιμά τον δυτικό τρόπο ένδυσης.
Όλα ξεκίνησαν όταν η Malala άρχισε να μιλάει για τη ζωή υπό το καθεστώς των Ταλιμπάν μέσα από το προσωπικό της blog στο BBC Urdu, με το ψευδώνυμο Gul Makai. Ζητούσε μόρφωση για όλους και μιλούσε στις γυναίκες για όσα έπρεπε να διεκδικήσουν. Μιλούσε για ελευθερία και σεβασμό. Έτσι, έγινε στόχος και δέχτηκε την επίθεση, αλλά κατάφερε να βγει νικήτρια και σήμερα είναι η μικρότερη κάτοχος Νόμπελ που υπήρξε ποτέ. Θαύμαζε την Benazir Bhutto και ακόμα τη θεωρεί σύμβολο ελευθερίας, ενώ έχει γράψει και ένα βιβλίο για τη ζωή της, μοιράζοντας τις εμπειρίες και τις ιδέες της μαζί μας.