E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Γαλλία: 300 συλλήψεις, τραυματίες και συνεχίζονται οι οδομαχίες

«Ουσιαστικές ρήξεις» υπόσχεται ο Λεκορνί

Γαλλία: 300 συλλήψεις, τραυματίες και συνεχίζονται οι οδομαχίες
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 10/9/2025 | 15:55

Σε αναταραχή παραμένει η Γαλλία, όπου εξελίσσονται οι μαζικές διαδηλώσεις πολιτών, που ανταποκρίθηκαν στο διαδικτυακό κάλεσμα «Να τα μπλοκάρουμε όλα» (Bloquon tout).

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών, οι συλλήψεις άγγιξαν τις 295, εκ των οποίων οι 171 έγιναν στην περιοχή του Παρισιού. Η αστυνομία μέχρι το μεσημέρι είχε διαλύσει 106 μπλόκα, ενώ συνολικά έγιναν 273 συγκεντρώσεις και 157 αποκλεισμοί, με περίπου 29.000 συμμετέχοντες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κι ενώ ο νεοδιορισθείς πρωθυπουργός Σεμπαστιέν Λεκορνί υποσχέθηκε «ρήξεις», όχι μόνο «σχηματικές», αλλά «και ουσιαστικές», στο κέντρο των δρόμων μεγάλων πόλεων, από το Παρίσι έως τη Μασσαλία, τη Ρεν και την Τουλούζη, υπάρχουν οδομαχίες, επιθέσεις σε υποδομές και συγκρούσεις με αστυνομικούς. Διακοπές υπάρχουν και σε μέσα μεταφοράς, με πιο χαρακτηριστική αυτή που έγινε στον σταθμό Γκαρ ντι Νορ, που σταμάτησε προσωρινά να λειτουργεί μετά την κατάληψη περίπου 400 διαδηλωτών.

Σε δημόσιους χώρους εκδηλώθηκαν 105 πυρκαγιές, κάποιες εκ των οποίων μακριά από τα κέντρα των κινητοποιήσεων, ενώ τέσσερις αστυνομικοί τραυματίστηκαν ελαφρά. Στις Άρδεννες, δύο οχήματα καταστράφηκαν σε λατομείο, ενώ στο Σεμπαστιέν πυρπολήθηκε κολώνα των τηλεπικοινωνιών.

Παρεμβάσεις έγιναν σε πάνω από 100 σχολεία και πανεπιστήμια, ενώ στη Ρεν, λεωφορείο πυρπολήθηκε και πυροσβέστης δέχθηκε επίθεση. Σε ορισμένες περιοχές όπως η Σαμπερί, οι δράσεις είχαν πιο «συμβολικό» χαρακτήρα, με ποδηλάτες να μπλοκάρουν κυκλικούς κόμβους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εκπρόσωποι των συνδικάτων μιλούν για κοινωνικό πόλεμο, ενώ αρκετοί διαδηλωτές διαμαρτύρονται για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, καθώς υποστηρίζουν ότι ευνοεί τις μεγάλες επιχειρήσεις και αυξάνει τον στρατιωτικό προϋπολογισμό στις πλάτες των εργαζομένων.

Σε μεγάλες πόλεις όπως το Παρίσι, η Ρεν και η Μασσαλία, υπάρχουν ομάδες μέσω των οποίων οι διαδηλωτές οργανώνονται, καθώς υπάρχουν πληροφορίες για μέρη που έχουν αποκλειστεί, για σημεία συγκεντρώσεων αλλλά και για κινήσεις στην αστυνομία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε ένα κανάλι Telegram για το Παρίσι, με τίτλο «Πού είναι τα Στρουμφάκια», καταγράφονται συνεχώς οι κινήσεις των δυνάμεων ασφαλείας.

Λιγότερο οργισμένη είναι η κατάσταση σε αντίστοιχα γκρουπ μικρότερων πόλεων, όπου κυκλοφορούν φωτογραφίες με δεκάδες ανθρώπους να συγκεντρώνονται ειρηνικά σε πλατείες ή κυκλικούς κόμβους που έχουν αποκλειστεί από το πρωί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ουσιαστικές ρήξεις υπόσχεται ο Λεκορνί

Ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας Σεμπαστιέν Λεκορνί υποσχέθηκε «ρήξεις», όχι μόνο «σχηματικές», αλλά «και ουσιαστικές», ενώ τις επόμενες ημέρες θα υποδεχθεί τις πολιτικές δυνάμεις της Γαλλίας.

Κατά την τελετή μεταβίβασης της εξουσίας, ο Λεκορνί επαίνεσε το «εξαιρετικό θάρρος» του Φρανσουά Μπαϊρού και δεσμεύθηκε να φανεί «περισσότερο δημιουργικός» και «περισσότερο σοβαρός στον τρόπο συνεργασίας» με τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με τον νεορισθέντα πρωθυπουργό, θα πρέπει να υπάρξει τέλος στην απόκλιση μεταξύ της πολιτικής ζωής και της πραγματικής ζωής στη χώρα. «Δεν υπάρχει ανέφικτος δρόμος», είπε ο Σεμπαστιέν Λεκορνί που διαδέχεται τον Φρανσουά Μπαϊρού που ανατράπηκε από τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης σε μία κατακερματισμένη, άνευ κυβερνητικής πλειοψηφίας, Γαλλική Εθνοσυνέλευση.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μυστηριώδη βίντεο στα social media του Λευκού Οίκου προκαλούν ερωτήματα

Πριν 8 ώρες

Προαναγγέλλουν χτύπημα κατά του Ιράν;

Καιρός: Έρχεται νέο κύμα κακοκαιρίας με βροχές και χιόνια στα βουνά ‑ Πού θα είναι έντονα τα φαινόμενα

Πριν 8 ώρες

Μεταβολή από τα δυτικά από το βράδυ της Πέμπτης – Τοπικά φαινόμενα στην Αττική, χιόνια στα ορεινά άνω των 900-1.200 μέτρων - Πότε αναμένεται βελτίωση

Πληροφορίες για χτύπημα με drone σε τουρκικό δεξαμενόπλοιο

Πριν 8 ώρες

Αναφέρθηκαν ζημιές στον κινητήρα και στο κατάστρωμα του πλοίου, αλλά δεν αναφέρθηκαν θύματα ή τραυματίες.

Πηγάδι του Διαβόλου: Τα τρία σενάρια για την τραγωδία με τον 34χρονο δύτη στη Βουλιαγμένη

Πριν 8 ώρες

Η δύσκολη επιχείρηση ανάσυρσης και οι συνθήκες στο υποθαλάσσιο σπήλαιο που εξετάζονται από τους ειδικούς

Κατώτατος μισθός: «Κλειδώνει» στο υπουργικό συμβούλιο η αύξηση – Τα σενάρια

Πριν 8 ώρες

Το πιθανό εύρος της αύξησης, οι επιπτώσεις σε μισθούς και επιδόματα και το οικονομικό πλαίσιο της απόφασης

Εντοπίστηκε η σορός του 34χρονου δύτη στα Λιμανάκια Βουλιαγμένης

Χτες

Η επιχείρηση για την ανάσυρση της σορού δεν θα πραγματοποιηθεί σήμερα

Πώς έγινε η τραγωδία με τις δύο νεκρές στον Βόλο: Συγκλονιστική μαρτυρία, «είδα άνθρωπο να φλέγεται στην αυλή»

Χτες

Γειτόνισσα περιέγραψε πως ένας γείτονας προσπάθησε να βοηθήσει τον άνθρωπο που φλεγόταν ρίχνοντας πάνω του μπουφάν

Τραγωδία στον Βόλο: Μάνα και κόρη νεκρές από έκρηξη σε σπίτι – Σοβαρά τραυματισμένος 39χρονος

Χτες

Η έκρηξη σημειώθηκε λίγο πριν τις 16:00 στην περιοχή Αγία Παρασκευή και αποδίδεται πιθανώς σε φιάλη υγραερίου από σόμπα.

Fuel Pass 2026: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα, ποια τα εισοδηματικά κριτήρια και πόσα ευρώ δικαιούστε

Χτες

Η πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει την ερχόμενη εβδομάδα στο gov.gr, με στόχο οι πληρωμές να ολοκληρωθούν πριν το Πάσχα.

Τα νέα οπλικά συστήματα που παρουσιάστηκαν σήμερα στην παρέλαση – Το αντι‑drone σύστημα «Κένταυρος», το «Aster 30» και η τορπίλη «Seahake‑4»

Χτες

Μεγαλειώδης η στρατιωτική παρέλαση στην Αθήνα για την 25η Μαρτίου - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, ένα χρόνο πριν τις εκλογές – Πώς τις διαβάζει το Μαξίμου

Χτες

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, ένα χρόνο πριν τις εκλογές – Πώς τις διαβάζει το Μαξίμου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 13
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.