ΤΕΤΑΡΤΗ 28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
Η Πατρίσια Χάισμιθ αποδεικνύεται μια από τις πιο εκκεντρικές μορφές της λογοτεχνίας του 20ού αιώνα

Η Πατρίσια Χάισμιθ θεωρείται μια από τις σημαντικότερες συγγραφείς αστυνομικής λογοτεχνίας του 20ού αιώνα. Με έργα όπως Strangers on a Train (Ξένοι στο Τρένο) και The Talented Mr. Ripley (Ο Ταλαντούχος κ. Ρίπλεϊ), άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στη λογοτεχνία και στον κινηματογράφο. Παράλληλα, το μυθιστόρημά της The Price of Salt (γνωστό ως Carol) ήταν το πρώτο αμερικανικό έργο με λεσβιακή σχέση που είχε σχετικά αισιόδοξο τέλος, σπάζοντας τα ταμπού της εποχής.
Μετά τον θάνατό της, βρέθηκαν 36 ημερολόγια και σημειωματάρια που φώτισαν την πιο προσωπική της πλευρά. Εκεί, ανάμεσα σε ερωτικά πάθη και συγγραφικές αγωνίες, αποκαλύφθηκε και μια αλλόκοτη εμμονή: τα σαλιγκάρια.
Η Χάισμιθ, σύμφωνα με ιστορίες φίλων της, έπαιρνε τα σαλιγκάρια της σε πάρτι, τα μετέφερε στην τσάντα της και —όπως ψιθυριζόταν— είχε καταφέρει να τα περάσει ακόμα και από τα τελωνεία της Γαλλίας… κρυμμένα μέσα στο σουτιέν της! Ένα περιστατικό που, είτε αληθινό είτε υπερβολικό, ενίσχυσε τον μύθο γύρω από την εκκεντρικότητά της.
Στα ημερολόγιά της σημείωνε με λεπτομέρειες πότε συνέλεγε σαλιγκάρια, πώς τα φρόντιζε και πόσο «ψυχή» έβλεπε σε αυτά τα μικρά πλάσματα. Για εκείνη, τα σαλιγκάρια δεν ήταν απλώς ένα αλλόκοτο κατοικίδιο· ήταν μια παρηγοριά σε περιόδους μοναξιάς, καλλιτεχνικής πίεσης και προσωπικής ανασφάλειας.
Η Πατρίσια Χάισμιθ δεν ήταν ποτέ εύκολη προσωπικότητα. Φίλοι και συνεργάτες την περιέγραφαν ως ιδιοσυγκρασιακή, συχνά δύστροπη και επιρρεπή σε σκοτεινές σκέψεις. Όμως, η σχέση της με τα σαλιγκάρια μοιάζει να λειτούργησε σαν καταφύγιο — μια μικρή, παράξενη χαρά μέσα στην πολυτάραχη ζωή της.
Σε βάθος ρεπορτάζ, συνεντεύξεις και longreads. Ιστορίες με οπτική και τους ανθρώπους πίσω από τα γεγονότα, στο e-radio.gr.
Τα θέματα που ξεχώρισε σήμερα η ομάδα του E-Daily.
ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ
STORIES
STORIES
STORIES
STORIES
STORIES
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
TV ΣΕΙΡΕΣ