Σήμερα έμαθα: Οι μπανάνες είναι στην πραγματικότητα μούρα, ενώ οι φράουλες… όχι
Μια μικρή λεπτομέρεια που αλλάζει την οπτική μας για τα φρούτα που τρώμε καθημερινά

Από το NEWSROOM
Όλοι έχουμε συνηθίσει να θεωρούμε τις φράουλες το πιο χαρακτηριστικό «μούρο» της φύσης και τις μπανάνες απλώς ως ένα κλασικό τροπικό φρούτο. Κι όμως, η βοτανική επιστήμη έρχεται να ανατρέψει αυτή την εικόνα.
Σύμφωνα με τον ορισμό των βοτανικών, η μπανάνα είναι κανονικό μούρο, ενώ η φράουλα δεν πληροί τα κριτήρια για να ανήκει σε αυτή την κατηγορία. Μια μικρή λεπτομέρεια που αλλάζει την οπτική μας για τα φρούτα που τρώμε καθημερινά.
Ο λόγος έχει να κάνει με τον τρόπο σχηματισμού του καρπού. Για να χαρακτηριστεί ένα φρούτο «μούρο», πρέπει να αναπτύσσεται από μία μόνο ωοθήκη του άνθους και να έχει σάρκα που περικλείει τους σπόρους. Οι μπανάνες ανταποκρίνονται ακριβώς σε αυτά τα κριτήρια: σχηματίζονται από μία ωοθήκη και οι μικροσκοπικοί μαύροι σπόροι τους βρίσκονται μέσα στη σάρκα. Αυτό τις καθιστά βοτανικά… γνήσια μούρα.
Αντίθετα, η φράουλα είναι ένα «ψευδοκάρπιο». Ο κόκκινος, ζουμερός καρπός που αγαπάμε δεν προέρχεται μόνο από την ωοθήκη, αλλά και από άλλα μέρη του άνθους. Οι πραγματικοί σπόροι της φράουλας είναι οι μικρές κίτρινες κουκκίδες που βρίσκονται στην επιφάνειά της. Αυτό σημαίνει ότι η φράουλα, παρά την ονομασία και τη γεύση της, δεν είναι μούρο με τον αυστηρό επιστημονικό ορισμό.
Αυτή η ανατροπή αποδεικνύει ότι η καθημερινή μας γλώσσα συχνά διαφέρει πολύ από τη βοτανική αλήθεια. Δεν είναι τυχαίο ότι και άλλα φρούτα κρύβουν παρόμοιες εκπλήξεις: οι ντομάτες, για παράδειγμα, θεωρούνται επίσης μούρα, ενώ τα βατόμουρα δεν είναι. Μια ακόμη υπενθύμιση ότι η φύση είναι πιο περίπλοκη – και πιο ενδιαφέρουσα – απ’ όσο φαίνεται.
Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα απολαμβάνεις μια φρουτοσαλάτα με μπανάνες και φράουλες, θυμήσου: η μπανάνα είναι το αληθινό μούρο της υπόθεσης, ενώ η φράουλα απλώς… κλέβει τον τίτλο!