E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

«Επιχείρηση‑σκούπα» για τις ξεχασμένες φορολογικές δηλώσεις από την εφορία

Στέλνει σημειώματα με φόρους σε χιλιάδες φορολογούμενους - Στο στόχαστρο πρώτα οι υποθέσεις του 2019

«Επιχείρηση‑σκούπα» για τις ξεχασμένες φορολογικές δηλώσεις από την εφορία
pixabay
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 17/9/2025 | 08:33

Τους φορολογούμενους που «ξέχασαν» να υποβάλουν φορολογική δήλωση κυνηγάει η ΑΑΔΕ και μετά από εκτεταμένες διασταυρώσεις, αποστέλλει τα πρώτα «ραβασάκια» σε φορολογούμενους που δεν υπέβαλαν δήλωση την τελευταία πενταετία. Στην κορυφή της λίστας βρίσκονται οι εκκρεμότητες του 2019, οι οποίες παραγράφονται στο τέλος του 2025.

Στόχος είναι να αποσταλούν όλα τα σημειώματα μέχρι το τέλος του έτους, με τους ελεγκτές να έχουν λάβει σαφείς οδηγίες να προχωρούν σε κατ’ εκτίμηση προσδιορισμό του φόρου, αξιοποιώντας κάθε διαθέσιμη πληροφορία για εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Φόροι και πρόστιμα

Ανάλογα με το έτος της παράβασης, καταλογίζονται φόρος εισοδήματος, εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος, φόρος πολυτελούς διαβίωσης αλλά και προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής. Για μη υποβολή ή εκπρόθεσμη δήλωση επιβάλλεται πρόστιμο 100 ευρώ ανά παράβαση, εκτός αν δεν προκύπτει φόρος ή είναι κάτω των 100 ευρώ.

Η ΑΑΔΕ εκδίδει πράξη εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου όταν από τα στοιχεία της προκύπτει φορολογητέα ύλη άνω των 30 ευρώ. Στο εκκαθαριστικό αποτυπώνονται όλα τα δεδομένα που λήφθηκαν υπόψη, ενώ σε περίπτωση εγγάμων ή συμφώνου συμβίωσης η πράξη μπορεί να εκδίδεται και για τους δύο συζύγους ή μέρη του συμφώνου, εφόσον εξακολουθεί να ισχύει η σχέση.

Εφορία

Η φορολογική διοίκηση αξιοποιεί ηλεκτρονικά αρχεία βεβαιώσεων αποδοχών, συντάξεων, αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα, αλλά και εισοδημάτων από μερίσματα, τόκους και δικαιώματα. Παράλληλα αντλεί πληροφορίες για αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης ή απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, καθώς και δεδομένα που προκύπτουν από την ανταλλαγή πληροφοριών στο πλαίσιο της διεθνούς διοικητικής συνεργασίας. Κάθε διαθέσιμη πληροφορία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον κατ’ εκτίμηση προσδιορισμό φόρου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εκκαθαριστικό

Η ειδοποίηση με τον φόρο κοινοποιείται στον φορολογούμενο μέσω της ψηφιακής θυρίδας myAADE και με email. Μετά την έκδοση της πράξης, οι υπόχρεοι έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν κανονική δήλωση στην αρμόδια ΔΟΥ, ώστε να γίνει επανυπολογισμός με τα πραγματικά στοιχεία. Πρόκειται για την τελευταία ευκαιρία των φορολογουμένων να διορθώσουν τα στοιχεία πριν ο φόρος καταστεί οριστικός.

Οι φορολογούμενοι έχουν 30 ημέρες για να ασκήσουν ενδικοφανή προσφυγή κατά της πράξης εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου. Αν δεν μπορούν να καταβάλουν το ποσό εφάπαξ, μπορούν να το εντάξουν στην πάγια ρύθμιση έως 24 δόσεων. Με αυτόν τον τρόπο η ΑΑΔΕ δίνει ένα «παράθυρο» συμμόρφωσης, χωρίς να παραιτείται από την είσπραξη των βεβαιωμένων οφειλών.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αιφνιδιαστική άσκηση ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεων σε Έβρο και Αιγαίο

Πριν 11 ώρες

Στόχος είναι να ελεγχθεί η ετοιμότητα των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στον απόηχο των τουρκικών αναγγελιών για έρευνες του «Πίρι Ρέις»

Κοινή ανάρτηση Αντετοκούνμπο ‑ Σενγκιούν: «Ο αθλητισμός είναι για να μας ενώνει, όχι να μας χωρίζει»

Πριν 11 ώρες

Η ανάρτηση Σενγκιούν για τη Μικρασιατική Καταστροφή, τα σχόλια για τον Γιάννη, οι απειλές προς τη Μαράια, το live του Αντετοκούνμπο και το τέλος της κόντρας

Καιρός: Σε ποιες περιοχές περιμένουμε σήμερα βροχές

Πριν 11 ώρες

Πόσο θα δείξουν τα θερμόμετρα σήμερα

Χαλκιδική: Λύκος επιτέθηκε και τραυμάτισε ένα 5χρονο κοριτσάκι σε παραλία

Πριν 11 ώρες

Το κορίτσι έπαιζε αμέριμνο στην παραλία, όταν ο λύκος της επιτέθηκε

Διανομέας στον Κορυδαλλό δάγκωσε και έκοψε δάχτυλο οδηγού για μια θέση πάρκινγκ

Πριν 11 ώρες

Κατά τη διάρκεια καβγά ο διανομέας δέχτηκε απανωτά χτυπήματα και απάντησε με δάγκωμα

Champions League: Απίθανη πρεμιέρα με θέαμα και ανατροπές ‑ Δείτε τα 23 γκολ της βραδιάς

Πριν 11 ώρες

Η αυλαία της κορυφαίας ποδοσφαιρικής γιορτής άνοιξε με ιδανικό τρόπο

Εξώδικο–φωτιά για τα Τέμπη: Ρούτσι & Καρυστιανού σε μάχη για την εκταφή θυμάτων

Χτες

Το παρασκήνιο πίσω από το εξώδικο Ρούτσι και Καρυστιανού για τις εκταφές

Αιτωλοακαρνανία: Σοβαρό περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας– Γρονθοκόπησε τη γυναίκα και την κόρη του

Χτες

Ο δράστης πέρασε αυτόφωρο και στη συνέχεια εξετάστηκε και από ψυχίατρους

Τραγωδία στη Βρετανία: Λάθος σύλληψη άνδρα οδήγησε τη σύντροφό του σε αυτοκτονία ‑ Μετά πέθανε κι εκείνος

Χτες

Η έφοδος ενόπλων αστυνομικών και η σύλληψη του άνδρα προκάλεσε ισχυρό σοκ στη σύντροφό του - Ήταν μαζί από 13 ετών, λένε οι δικοί τους

Ο 32χρονος που συνελήφθη για τις επιθέσεις στο Αιγάλεω είναι ο εμπρηστής του Υμηττού

Χτες

Μπροστά σε μία έκπληξη έφτασαν οι αστυνομικές αρχές

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 6
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.