E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Αυστραλία, Καναδάς και Βρετανία αναγνώρισαν παλαιστινιακό κράτος

Επίσημες δηλώσεις από Αλμπανέζε, Στάρμερ και Κάρνι

Αυστραλία, Καναδάς και Βρετανία αναγνώρισαν παλαιστινιακό κράτος
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 21/9/2025 | 17:02

Σε μία συντονισμένη κίνηση εξωτερικής πολιτικής προχώρησαν η Αυστραλία, ο Καναδάς και η Βρετανία αναγνωρίζοντας παλαιστινιακό κράτος, εν μέσω πολέμου στη Γάζα.

Αρχικά, η Αυστραλία προχώρησε σε μια ιστορική «στροφή» στην εξωτερική της πολιτική, αναγνωρίζοντας επισήμως την Παλαιστίνη ως κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος.

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Άντονι Αλμπανέζε, ανακοίνωσε την απόφαση, η οποία τίθεται σε ισχύ από την Κυριακή, με στόχο να ενισχύσει την προοπτική μιας λύσης δύο κρατών στη Μέση Ανατολή. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα και την απελευθέρωση των ομήρων των τρομοκρατικών επιθέσεων της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου 2023.

Ο Άντονι Αλμπάνεζε δήλωσε: «Η Αυστραλία αναγνωρίζει τη νομιμότητα και τις προσδοκίες του παλαιστινιακού λαού για ένα δικό του κράτος». Πρόσθεσε επίσης ότι «η Χαμάς δεν πρέπει να έχει τον έλεγχο του νέου κράτους».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Αλμπανέζε έκανε τη σχετική ανακοίνωση κατά την άφιξή του στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Η δημιουργία πρεσβείας και η ενεργός διπλωματική σχέση θα προχωρήσουν μόλις η Παλαιστινιακή Αρχή εκπληρώσει τις μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις που έχει θέσει η διεθνής κοινότητα, όπως η διεξαγωγή δημοκρατικών εκλογών.


Αναγνώριση του Παλαιστινιακού Κράτους και από τον Καναδά

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Καναδάς. «Σήμερα αναγνωρίζουμε το κράτος της Παλαιστίνης», δήλωσε το γραφείο του Καναδού πρωθυπουργού Μαρκ Κάρνι. Παράλληλα, η ίδια δήλωση περιελάμβανε και «πυρά» προς το Ισραήλ αναφέροντας πως «η ισραηλινή κυβέρνηση εργάζεται συστηματικά για να αποτρέψει την προοπτική ίδρυσης ενός παλαιστινιακού κράτους».

Όπως αναφέρεται στη δήλωση, «για πολλές δεκαετίες, η δέσμευση του Καναδά στη λύση των δύο κρατών βασιζόταν στην προσδοκία ότι αυτό το αποτέλεσμα θα επιτυγχανόταν τελικά ως μέρος διαπραγματεύσεων». Ωστόσο, αυτή η πιθανότητα «έχει διαβρωθεί» λόγω διάφορων εξελίξεων. Το γραφείο του πρωθυπουργού επικαλέστηκε την επίθεση της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου 2023, το ψήφισμα του ισραηλινού κοινοβουλίου που υποστηρίζει την προσάρτηση της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, καθώς και τους περιορισμούς της ισραηλινής κυβέρνησης στην ανθρωπιστική βοήθεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η δήλωση τονίζει ότι «η Χαμάς έχει τρομοκρατήσει τον λαό του Ισραήλ και έχει καταπιέσει τον λαό της Γάζας, προκαλώντας φρικτό πόνο», και «δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να υπαγορεύει το μέλλον» των Παλαιστινίων.


Σύμφωνη και η Βρετανία

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Κιρ Στάρμερ, ανακοίνωσε σήμερα την επίσημη αναγνώριση του Παλαιστινιακού Κράτους, κίνηση που πραγματοποιήθηκε συντονισμένα με την Αυστραλία και τον Καναδά.

Σε δήλωσή του, ο Στάρμερ τόνισε ότι η Βρετανία προχώρησε στην αναγνώριση «μπροστά στη φρίκη που κλιμακώνεται στη Μέση Ανατολή», με στόχο να διατηρηθεί ζωντανή η προοπτική της ειρήνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Απορρίπτοντας τους ισραηλινούς ισχυρισμούς ότι η κίνηση αυτή αποτελεί «επιβράβευση της Χαμάς», ο Στάρμερ δήλωσε κατηγορηματικά ότι η λύση των δύο κρατών σημαίνει ότι «η Χαμάς δεν μπορεί να έχει μέλλον». Ο Βρετανός πρωθυπουργός υπογράμμισε επίσης ότι «η ανυπόφορη καταστροφή στη Γάζα πρέπει να τελειώσει».

Υπενθυμίζεται πως τον Ιούλιο, ο Στάρμερ είχε δηλώσει ότι η Βρετανία θα προχωρούσε στην αναγνώριση, εφόσον το Ισραήλ ικανοποιούσε ορισμένες προϋποθέσεις, όπως η επίτευξη κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα και η δέσμευση για μια μακροπρόθεσμη ειρηνευτική διαδικασία που θα οδηγούσε στη συνύπαρξη ενός παλαιστινιακού κράτους δίπλα στο Ισραήλ. Ωστόσο, η ισραηλινή ηγεσία έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο αυτό από την αρχή του πολέμου, ο οποίος ξεκίνησε μετά την επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πετούσαν πέτρες σε αυτοκίνητα στην Εθνική Οδό στο ύψος της Θήβας – Συνελήφθησαν πέντε άτομα

Σήμερα

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία για επικίνδυνες παρεμβάσεις στην οδική συγκοινωνία και άλλες συναφείς παραβάσεις

Νέα ένταση πάνω από τη Βαλτική: Γερμανικά Eurofighter αναχαίτισαν ρωσικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος

Σήμερα

Tα γερμανικά μαχητικά συνόδευσαν το αεροπλάνο μέχρι να το παραδώσουν σε μονάδες του ΝΑΤΟ που επιχειρούσαν από τη Σουηδία

«Είχα οικονομικά προβλήματα για αυτό απέκρυψα τον θάνατό της» – Το σημείο που είχε θάψει τη μητέρα της η 62χρονη στη Βοιωτία

Σήμερα

Σύμφωνα με τα όσα φέρεται να κατέθεσε στις Αρχές, η ηλικιωμένη μητέρα της απεβίωσε το καλοκαίρι του 2023 από παθολογικά αίτια

Θεσσαλονίκη: «Να τον απαλλάξουν, ο γιος μου είναι καλό παιδί», λέει ο πατέρας του αδελφοκτόνου

Σήμερα

Για την τραγωδία που στιγμάτισε την οικογένειά του μίλησε ο πατέρας θύτη και θύματος

Αυστραλία, Καναδάς και Βρετανία αναγνώρισαν παλαιστινιακό κράτος

Σήμερα

Επίσημες δηλώσεις από Αλμπανέζε, Στάρμερ και Κάρνι

Χαμός σε δρόμο στη Λάρνακα: Επιτέθηκαν σε οδηγό λεωφορείου ‑ Επιχείρησαν να παρασύρουν και πεζό

Σήμερα

Δύο άνδρες επιτέθηκαν σε οδηγό λεωφορείου και προσπάθησαν να παρασύρουν με το όχημά τους πεζό

Βρετανία: Ο βασιλιάς Κάρολος συνάντησε τη γηραιότερη γυναίκα στον κόσμο ‑ Βίντεο

Σήμερα

Του αποκάλυψε ότι στα....χρόνια της νιότης «όλες οι κοπέλες ήταν ερωτευμένες μαζί του»

Φωτιά στο ΧΥΤΑ Αγίου Νικολάου: Συγκλονιστικό βίντεο από ψηλά – Οι καπνοί έχουν πνίξει την περιοχή

Σήμερα

Μεγάλη κινητοποίηση των αρχών για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στο ΧΥΤΑ Αγίου Νικολάου – Στη «μάχη» ρίχτηκαν και 2 ελικόπτερα

ΗΠΑ: Πυροβολισμοί σε κλαμπ στο Νιου Χαμσάιρ ‑ Ένας νεκρός και πολλοί τραυματίες

Σήμερα

Ο δολοφόνος φέρεται να φώναξε «Λευτεριά στην Παλαιστίνη» ενώ συνελήφθη στο σημείο

Σήμερα η μερική ηλιακή έκλειψη: Τι ώρα ξεκινά και τελειώνει ‑ Ξόρκια και δεισιδαιμονίες

Σήμερα

Οι ειδικοί επιμένουν ότι η παρατήρηση του Ήλιου κατά τη διάρκεια της έκλειψης απαιτεί απόλυτη προσοχή

Χωρίς ταξί για 18 ώρες – Νέα απεργία στις 22 Σεπτεμβρίου

Σήμερα

«Δε θα κάνουμε πίσω», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΑΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 13
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.