E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Ινδονησία: Πάνω από 1.000 μαθητές έπαθαν τροφική δηλητηρίαση από σχολικά γεύματα

Δεκάδες άρρωστοι μαθητές νοσηλεύονται σε νοσοκομεία - Ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια και την εποπτεία των δωρεάν γευμάτων

Ινδονησία: Πάνω από 1.000 μαθητές έπαθαν τροφική δηλητηρίαση από σχολικά γεύματα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 25/9/2025 | 12:17

Περισσότερα από 1.000 παιδιά στη Δυτική Ιάβα της Ινδονησίας υπέστησαν τροφική δηλητηρίαση αυτή την εβδομάδα από σχολικά γεύματα, σύμφωνα με τις Αρχές, το τελευταίο σε μια σειρά παρόμοιων περιστατικών και ένα ακόμη πλήγμα για το πρόγραμμα του προέδρου της χώρας, Πραμπόβο Σουμπιάντο, αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Κρούσματα μαζικής τροφικής δηλητηρίασης αναφέρθηκαν σε τέσσερις περιοχές της επαρχίας της Δυτικής Ιάβας, όπως δήλωσε σήμερα στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ο κυβερνήτης Ντέντι Μουλιάντι την ώρα που μη κυβερνητικές οργανώσεις κάνουν έκκληση να ανακληθεί το πρόγραμμα εξαιτίας ανησυχιών για την δημόσια υγεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα τελευταία κρούσματα ακολουθούν τη δηλητηρίαση 800 μαθητών, οι οποίοι κατανάλωσαν την περασμένη εβδομάδα δωρεάν σχολικά γεύματα στις επαρχίες της Δυτικής Ιάβας και του Κεντρικού Σουλαουέσι.

Ερωτήματα έχουν προκύψει σχετικά με την ασφάλεια και την εποπτεία των δωρεάν αυτών γευμάτων στο πλαίσιο του κυβερνητικού προγράμματος που επεκτάθηκε για να καλύπτει περισσότερους από 20 εκατομμύρια άνθρωπους με τον φιλόδοξο στόχο σίτισης 83 εκατομμυρίων μέχρι το τέλος του χρόνου.

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος αυτού, ύψους 10,22 δισεκατομμυρίων δολαρίων, θα διπλασιαστεί τον ερχόμενο χρόνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως είπε ο κυβερνήτης Μουλιάντι, περισσότεροι από 470 μαθητές αρρώστησαν στη Δυτική Μπαντούνγκ τη Δευτέρα αφού κατανάλωσαν δωρεάν γεύματα και νέα κρούσματα εμφανίστηκαν εκεί καθώς και στην περιοχή Σουκαμπούμι χθες Τετάρτη επηρεάζοντας τουλάχιστον 580 παιδιά.

«Πρέπει να ελέγξουμε αυτούς που χειρίζονται το πρόγραμμα...Και το πιο σημαντικό απ΄όλα είναι πώς θα διαχειριστούμε την τραυματική εμπειρία των μαθητών μετά την κατανάλωση των γευμάτων», σχολίασε ο κυβερνήτης και πρόσθεσε ότι τα μικρά νοσοκομεία στη Δυτική Μπαντούνγκ έχουν κατακλυστεί από άρρωστους μαθητές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το γραφείο του προέδρου δεν ήταν άμεσα σε θέση να απαντήσει σε αίτημα σχολιασμού του Reuters για τα τελευταία κρούσματα. Ο Νταντάν Χινταγιάνα, επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Διατροφής, η οποία επιβλέπει το πρόγραμμα δωρεάν γευμάτων, είπε ότι σταμάτησε η παρασκευή τους στις κουζίνες εκείνες όπου εμφανίστηκαν κρούσματα δηλητηρίασης.

Αύξηση κρουσμάτων

Το τοπικό δίκτυο Kompas TV μετέδωσε πλάνα από ένα κλειστό γήπεδο στη Δυτική Μπαντούνγκ, το οποίο έχει μετατραπεί σε αυτοσχέδιο νοσοκομείο, με δεκάδες άρρωστους μαθητές σε πτυσσόμενα ράντζα και άλλους ξαπλωμένους στο πάτωμα να υποφέρουν.

Άλλα πλάνα έδειξαν μαθητές να δέχονται τις πρώτες βοήθειες στα προαύλια νοσοκομείων με ασθενοφόρα να πηγαινοέρχονται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η 15χρονη Λίζα Μπίλα Ζαχάρα, η οποία βρισκόταν στο αυτοσχέδιο νοσοκομείο, είπε ότι αρρώστησε αφού έφαγε γεύμα στο σχολείο της την Τετάρτη.

«Περίπου 30 λεπτά αργότερα, ένιωσα ναυτία και πονοκέφαλο», είπε η μαθήτρια γυμνασίου στο Reuters. «Θέλω να σταματήσει (το πρόγραμμα)... Φοβάμαι ότι θα ξανασυμβεί», είπε.

Η μητέρα της Ζαχάρα της απαγόρευσε να καταναλώνει τα δωρεάν γεύματα από εδώ και πέρα.

Πριν από το περιστατικό αυτής της εβδομάδας τουλάχιστον 6.452 μαθητές σε όλη τη χώρα υπέστησαν τροφική δηλητηρίαση έχοντας καταναλώσει τα δωρεάν αυτά γεύματα από τον Ιανουάριο που τέθηκε σε λειτουργία το πρόγραμμα, σύμφωνα με το think tank Network for Education Watch.

Ο κυβερνήτης Μουλιάντι είπε ότι οι κουζίνες που είναι επιφορτισμένες με την παρασκευή γευμάτων για τόσους πολλούς μαθητές βρίσκονται μακριά από τα σχολεία, γεγονός που τις υποχρεώνει να ξεκινήσουν να μαγειρεύουν πολύ νωρίς, συχνά από την προηγούμενη νύχτα.

«Οταν το φαγητό ήταν ακόμη ζεστό, το τοποθετούσαν αμέσως στη συσκευασία και μετά την έκλειναν και έτσι γινόταν μπαγιάτικο, ξίνιζε», είπε.

Η τοπική κυβέρνηση κήρυξε την περιοχή της Δυτικής Μπαντούνγκ σε κατάσταση έκτακτης υγειονομικής κρίσης εξαιτίας της μαζικής τροφικής δηλητηρίασης επιτρέποντας στην περιφερειακή κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει τη διαχείριση της κρίσης, κατέληξε ο κυβερνήτης.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σοκ σε φούρνο στη Λάρισα: 49χρονη σκοτώθηκε όταν τα μαλλιά της μπλέχτηκαν στο ζυμωτήριο

Πριν 10 ώρες

Παρά την άμεση κινητοποίηση των συναδέλφων της και την επέμβαση του ΕΚΑΒ, η γυναίκα δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή

Αχαΐα: Σήμερα η κηδεία του 3χρονου Ανδρέα ‑ Συντετριμμένη η οικογένεια από τον χαμό του

Πριν 10 ώρες

Η σοκαριστική περιγραφή του θείου του Ανδρέα στους αστυνομικούς σχετικά με το πώς συνέβη η τραγωδία

Τραγωδία στο Κιλκίς: Κρεοπώλης έκοψε κατά λάθος τη μηριαία αρτηρία του και πέθανε

Πριν 10 ώρες

Ο 40χρονος κρεοπώλης μεταφέρθηκε αρχικά στο νοσοκομείο του Κιλκίς και στη συνέχεια στο «Γεννηματάς», οπού παρά τις προσπάθειες των γιατρών κατέληξε

Φωτιά στον Πειραιά: Στις φλόγες τέσσερα σκάφη στην Ακτή Θεμιστοκλέους

Πριν 10 ώρες

Ένα σκάφος καταστράφηκε ολοσχερώς και βυθίστηκε, ενώ η φωτιά μαίνεται σε άλλα τρία

Η εφορία επιστρέφει φόρους ακινήτων από το 2014

Πριν 10 ώρες

Ποιοι ιδιοκτήτες θα λάβουν αναδρομικά και πώς

Γυναίκα έβγαλε ματσέτα επειδή δεν της άρεσε το τραγούδι που διάλεξε ο ταξιτζής

Πριν 10 ώρες

Σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης η γυναίκα είπε στον ταξιτζή ότι προορισμός της ήταν ένα νεκροταφείο

Βορίζια: Συνελήφθη 23χρονος ανιψιός του Καργάκη

Πριν 10 ώρες

Κατηγορείται ότι έβαλε τη βόμβα στο σπίτι των Φραγκιαδάκηδων

Λήξη του shutdown στις ΗΠΑ μετά από 43 ημέρες

Πριν 10 ώρες

Ο Τραμπ υπέγραψε τη συμφωνία στο Οβάλ Γραφείο

Συρμός του μετρό σταμάτησε στο Μοναστηράκι – Έβγαζε καπνούς

Χτες

Οι επιβάτες εκκένωσαν άμεσα τον συρμό

Τρόμος στη Γερμανία: Ακυρώνονται χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις λόγω φόβων για επιθέσεις ισλαμιστών

Χτες

Η κυβέρνηση της Σαξονίας-Ανχαλτ απαγόρευσε την αγορά μετά τις ανησυχίες για επιθέσεις, προκαλώντας πολιτική διαμάχη με τον δήμο Μαγδεμβούργου

Ο Τραμπ βάζει «δίαιτα» στη βίζα ‑ τέλος τα ταξίδια για όσους θεωρούνται υπέρβαροι!

Χτες

Νέα πολιτική-σοκ στις ΗΠΑ με στόχο τη “διάσωση” των φορολογουμένων, προκαλεί παγκόσμιο σάλο

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 17
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.