Ολέθρια σφάλματα των υπολογιστών που έμειναν στην ιστορία
Στο παρά πέντε
Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε έρθει αντιμέτωποι με σφάλματα λογισμικού, από τα οποία έχουμε χάσει αρχεία και σημαντικά δεδομένα, αλλά το λογισμικό είναι φτιαγμένο από τον άνθρωπο, επομένως δεν μπορεί να είναι τέλειο. Σε σχέση με τις περιπτώσεις των σφαλμάτων που ακολουθούν και έχουν μείνει στην ιστορία, οι δικές μας κατραπακιές δεν είναι τίποτα.
Ο επικείμενος πυρηνικός όλεθρος
Στις 26 Σεπτεμβρίου του 1983, ο στρατιωτικός Stanislav Petrov, που βρισκόταν σε μυστικό καταφύγιο στη Μόσχα, παραλίγο να προκαλέσει πυρηνικό όλεθρο. Σύμφωνα με λανθασμένο σήμα του δορυφόρου της Σοβιετικής Ένωσης, 5 πύραυλοι από την Αμερική επρόκειτο να χτυπήσουν τη χώρα του. Ο αισθητήρας του δορυφόρου ερμήνευσε τις ηλιακές ακτίνες ως πυραύλους. Πάλι καλά που ο Petrov σκέφτηκε με βάση τη λογική και δεν ειδοποίησε τους ανωτέρους του.
Το μηχάνημα Therac-25
Το Therac-25 ήταν ένα μηχάνημα που χρησιμοποιούνταν στις θεραπείες των καρκινοπαθών και λειτουργούσε είτε ρίχνοντας απευθείας μια μικρή δεσμίδα ηλεκτρονίων για περιορισμένο χρονικό διάστημα στον ασθενή, είτε μετατρέποντας τη δέσμη αυτή σε ακτίνες X, αφού είχαν περάσει πρώτα μέσα από έναν μεταλλικό στόχο. Ο στόχος αυτός στηριζόταν στη χρήση λογισμικού, το οποίο λόγω ενός σφάλματος, είχε ως αποτέλεσμα πολλαπλάσιες ακτίνες από το επιτρεπόμενο να πέφτουν πάνω στον ασθενή, οι οποίοι δηλητηριάζονταν από την ακτινοβολία. Αυτό συνέβη σε 6 περιπτώσεις από το 1985 έως το 1987, με 4 ανθρώπους να βρίσκουν τον θάνατο εξαιτίας του σφάλματος αυτού.
Σύστημα Patriot
Πρόκειται για ένα αμυντικό σύστημα απέναντι σε αντίπαλα αεροσκάφη και πυραύλους, που χρησιμοποιώντας την ταχύτητα του πυραύλου και τον χρόνο, μπορεί να πρβλέψει τη θέση του πυραύλου ανά πάσα δεδομένη στιγμή. Όμως στην επιχείρηση «Καταιγίδα της Ερήμου» στο Ιράκ, το 1991, το λογισμικό του συστήματος δεν λειτούργησε όπως έπρεπε, καθώς το εσωτερικό ρολόι του προγράμματος, όπως όλα τα ρολόγια, έχανε λίγο, δημιουργώντας μια απόκλιση από τον πραγματικό χρόνο. Βέβαια, οι υπεύθυνοι, γνωρίζοντας αυτό το θέμα, επανεκκινούσαν το σύστημα, επαναφέροντας το ρολόι στην πραγματική του ένδειξη. Όμως στις 25 Φεβρουαρίου εκείνου του έτους κανείς δεν επανεκκίνησε το σύστημα, που έρτρεχε για πάνω από 100 ώρες, και έτσι, όταν οι Ιρακινοί εκτόξευσαν πύραυλο με στόχο ένα αμερικανικό αεροδρόμιο στη Σαουδική Αραβία, το σύστημα τον εντόπισε, αλλά έκανε λάθος υπολογισμό και θεώρησε ότι δεν υπάρχει απειλή, με αποτέλεσα ο πύραυλος να πέσει στο στρατόπεδο και να σκοτώσει 28 στρατιώτες, ενώ τραυμάτισε άλλους 98.
Παράλυση πολεμικού πλοίου
Στις 21 Σεπτεμβρίου του 1997 το πολεμικό πλοίο «USS Yorktown» έμεινε ακυβέρνητο για 3 περίπου ώρες, όταν ένα μέλος του πλοίου πληκτρολόγησε ένα μηδενικό στο σύστημα, το οποίο προσπάθησε να κάνει μια διαίρεση που δεν μπορούσε να πραγματοποιήσει, αφού στα μαθηματικά η διαίρεση με το μηδέν είναι αδύνατη. Ευτυχώς που το πλοίο δεν βρισκόταν σε μάχη, αλλιώς θα τα λάθος αυτό θα ήταν ολέθριο.
Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα 55.000.000 άνθρωποι
Ένα από τα μεγαλύτερα μπλακ-άουτ της ιστορίας έγινε στις 14 Αυγούστου του 2003 στις βορειοανατολικές Η.Π.Α. και στο Οντάριο του Καναδά και έκοψε το ηλεκτρικό ρεύμα 55.000.000 ανθρώπων. Μια μονάδα παραγωγής ενέργειας στο Οχάιο τέθηκε εκτός λειτουργίας και λόγω της ζήτησης ρεύματος επήλθε υπερφόρτωση των καλωδίων, με το σύστημα να δίνει μόλις το 20% της ισχύος. Το λογισμικό πάγωσε και πάγωσαν παράλληλα και οι ειδοποιήσεις. Έτσι το σύστημα κατέρρευσε χωρίς να γίνει αντιληπτό από κανέναν και αντί να έχουμε μια τοπική διακοπή ρεύματος, επηρεάστηκε ολόκληρο το δίκτυο, δημιουργώντας μεγάλα προβλήματα στην παραγωγή, στις επικοινωνίες κτλ, ενώ μάλιστα το μπλακ-άουτ πιστεύεται ότι συνέβαλε ώστε αρκετοί άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.
Ο «Ιός της Χιλιετίας»
Ο Υ2Κ ή αλλιώς ο «Ιός της Χιλιετίας» είχε σπείρει τον τρόμο και τον φόβο, καθώς τα μέσα επικοινωνίας μιλούσαν για μια επερχόμενη καταστροφή. Τη στιγμή που το έτος θα άλλαζε σε 2000 οι υπολογιστές θα το διάβαζαν ως «00» και θα το ερμήνευαν ως έτος 1900 αντί για 200, με ενδεχομένως μεγάλα προβλήματα και σοβαρά σφάλματα να προκαλούνταν σε πολύ σημαντικά δεδομένα. Για τον λόγο αυτό, οι εταιρείες Πληροφορικής δούλεψαν πάνω σε αναβαθμίσεις και έτσι αποφεύχθηκαν οι μεγάλες καταστροφές ή, όπως υποψιαζόμασταν εξαρχής, το θέμα είχε απλά διογκωθεί ως επερχόμενη καταστροφή από τα media.