E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Έρευνα ΙΟΒΕ: Έξι στους δέκα καταναλωτές «μόλις τα βγάζουν πέρα»

Το 83% θεωρεί απίθανη την αποταμίευση

Έρευνα ΙΟΒΕ: Έξι στους δέκα καταναλωτές «μόλις τα βγάζουν πέρα»
freepik
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 2/10/2025 | 08:15

Με την ακρίβεια να επιμένει και να πιέζει ασφυκτικά τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, το 65% των καταναλωτών στην Ελλάδα δηλώνει ότι «μόλις τα βγάζει πέρα», ενώ έξι στους δέκα αναμένουν νέα άνοδο τιμών τους επόμενους μήνες. Πάνω από τους μισούς καταναλωτές ετοιμάζονται να περιορίσουν τις δαπάνες τους, με το 83% των νοικοκυριών να θεωρεί αδύνατη την αποταμίευση στο επόμενο δωδεκάμηνο.

Τον Σεπτέμβριο, για ακόμη έναν μήνα, οι Έλληνες καταναλωτές εμφανίζονται ως οι πιο απαισιόδοξοι σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, ξεπερνώντας σε δείκτες απαισιοδοξίας ακόμη και τους καταναλωτές της Εσθονίας και της Ουγγαρίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα βασικά ευρήματα της έρευνας

Η έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ για τον Σεπτέμβριο 2025 δείχνει ότι:

  • Το ποσοστό όσων δηλώνουν ότι «μόλις τα βγάζουν πέρα» εκτινάχθηκε στο 65% από 59% τον Ιούλιο. Μόλις 9% αντλεί από αποταμιεύσεις, ενώ το 20% συνεχίζει να αποταμιεύει και το 6% παραμένει σε κατάσταση χρέους.
  • Το 61% των νοικοκυριών προβλέπει νέα άνοδο τιμών, το 14% σταθερότητα. Η ακρίβεια στα τρόφιμα και τα βασικά είδη πρώτης ανάγκης εξακολουθεί να ροκανίζει τα εισοδήματα, την ώρα που οι λογαριασμοί ενέργειας και τα ενοίκια πιέζουν ολοένα και περισσότερο.
  • Το 53% των καταναλωτών σκοπεύει να περιορίσει τις δαπάνες του, ενώ μόλις 4% προβλέπει αύξησή τους. Ο οικογενειακός προγραμματισμός αφορά κυρίως την κάλυψη ανελαστικών αναγκών, με την ψυχαγωγία και τις αγορές ένδυσης να περνούν σε δεύτερη μοίρα.
  • Οκτώ στα δέκα νοικοκυριά (83%) δεν βλέπουν πιθανότητα αποταμίευσης στο επόμενο 12μηνο, με αποτέλεσμα η οικονομική ανασφάλεια να βαθαίνει.
  • Το 66% εκτιμά ότι η οικονομική του κατάσταση έχει ήδη επιδεινωθεί, με μόλις 3% να βλέπει κάποια βελτίωση.
  • Για τους επόμενους μήνες, το 54% αναμένει περαιτέρω επιδείνωση, ενώ μόλις 6% αισιοδοξεί για βελτίωση.
  • Στην αγορά εργασίας, το 35% των νοικοκυριών αναμένει άνοδο της ανεργίας, με το 15% να προβλέπει μείωση.
  • Το 58,1% θεωρεί ότι η προσωπική του οικονομική κατάσταση δύσκολα μπορεί να προβλεφθεί, ένδειξη της αβεβαιότητας που κυριαρχεί. Αν και οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση της χώρας δείχνουν μικρή βελτίωση, με τον δείκτη απαισιοδοξίας να διαμορφώνεται στις -46,3 μονάδες (από -46,9 τον Ιούλιο), η εικόνα παραμένει βαριά. Το 64% προβλέπει επιδείνωση και μόλις 19% σταθερότητα, με τους δείκτες της ΕΕ και της Ευρωζώνης να κινούνται σε σαφώς καλύτερα επίπεδα (-28,8 και -30,6 μονάδες αντίστοιχα).

Η ακρίβεια εξακολουθεί να είναι το νούμερο ένα πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας. Οι αυξήσεις σε βασικά αγαθά, όπως τα τρόφιμα και η στέγαση, αλλά και το αυξημένο κόστος δανεισμού, συντηρούν ένα περιβάλλον οικονομικής πίεσης που οδηγεί τα νοικοκυριά σε συρρίκνωση της κατανάλωσης.

Η δυσκολία αποταμίευσης καταγράφεται σε επίπεδα-ρεκόρ, δείχνοντας πως για την πλειοψηφία των πολιτών η καθημερινότητα εξαντλείται στην κάλυψη των τρεχουσών αναγκών.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κατώτατος μισθός: «Κλειδώνει» στο υπουργικό συμβούλιο η αύξηση – Τα σενάρια

Πριν 8 ώρες

Το πιθανό εύρος της αύξησης, οι επιπτώσεις σε μισθούς και επιδόματα και το οικονομικό πλαίσιο της απόφασης

Μυστηριώδη βίντεο στα social media του Λευκού Οίκου προκαλούν ερωτήματα

Πριν 8 ώρες

Προαναγγέλλουν χτύπημα κατά του Ιράν;

Καιρός: Έρχεται νέο κύμα κακοκαιρίας με βροχές και χιόνια στα βουνά ‑ Πού θα είναι έντονα τα φαινόμενα

Πριν 8 ώρες

Μεταβολή από τα δυτικά από το βράδυ της Πέμπτης – Τοπικά φαινόμενα στην Αττική, χιόνια στα ορεινά άνω των 900-1.200 μέτρων - Πότε αναμένεται βελτίωση

Βόλος: Δεν αναγνωρίζονταν οι σοροί των θυμάτων ‑ Με σοβαρά εγκαύματα στο κεφάλι ο 39χρονος

Πριν 8 ώρες

Σκηνές αρχαίας τραγωδίας εκτυλίχθηκαν το μεσημέρι της Τετάρτης (25/3) στην Αγία Παρασκευή Βόλου

Πηγάδι του Διαβόλου: Τα τρία σενάρια για την τραγωδία με τον 34χρονο δύτη στη Βουλιαγμένη

Πριν 8 ώρες

Η δύσκολη επιχείρηση ανάσυρσης και οι συνθήκες στο υποθαλάσσιο σπήλαιο που εξετάζονται από τους ειδικούς

Εντοπίστηκε η σορός του 34χρονου δύτη στα Λιμανάκια Βουλιαγμένης

Χτες

Η επιχείρηση για την ανάσυρση της σορού δεν θα πραγματοποιηθεί σήμερα

Πώς έγινε η τραγωδία με τις δύο νεκρές στον Βόλο: Συγκλονιστική μαρτυρία, «είδα άνθρωπο να φλέγεται στην αυλή»

Χτες

Γειτόνισσα περιέγραψε πως ένας γείτονας προσπάθησε να βοηθήσει τον άνθρωπο που φλεγόταν ρίχνοντας πάνω του μπουφάν

Τραγωδία στον Βόλο: Μάνα και κόρη νεκρές από έκρηξη σε σπίτι – Σοβαρά τραυματισμένος 39χρονος

Χτες

Η έκρηξη σημειώθηκε λίγο πριν τις 16:00 στην περιοχή Αγία Παρασκευή και αποδίδεται πιθανώς σε φιάλη υγραερίου από σόμπα.

Fuel Pass 2026: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα, ποια τα εισοδηματικά κριτήρια και πόσα ευρώ δικαιούστε

Χτες

Η πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει την ερχόμενη εβδομάδα στο gov.gr, με στόχο οι πληρωμές να ολοκληρωθούν πριν το Πάσχα.

Τα νέα οπλικά συστήματα που παρουσιάστηκαν σήμερα στην παρέλαση – Το αντι‑drone σύστημα «Κένταυρος», το «Aster 30» και η τορπίλη «Seahake‑4»

Χτες

Μεγαλειώδης η στρατιωτική παρέλαση στην Αθήνα για την 25η Μαρτίου - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, ένα χρόνο πριν τις εκλογές – Πώς τις διαβάζει το Μαξίμου

Χτες

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, ένα χρόνο πριν τις εκλογές – Πώς τις διαβάζει το Μαξίμου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 4
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.