Το μπιστρό ‑ θρύλος στο Παρίσι που σερβίρει μόνο ένα πιάτο εδώ και 66 χρόνια
Το Le Relais de l’Entrecôte, είναι ένα ταπεινό μπιστρό που μοιάζει βγαλμένο από ταινία του ’50

Από το NEWSROOM
Στην πόλη όπου η γαστρονομία θεωρείται τέχνη, υπάρχει ένα εστιατόριο που αψήφησε τον κανόνα της επιλογής.
Το Le Relais de l’Entrecôte, ένα ταπεινό μπιστρό που μοιάζει βγαλμένο από ταινία του ’50, έχει χτίσει τη φήμη του πάνω σε μια απλή, σχεδόν προκλητική ιδέα: κανένα μενού, μόνο ένα πιάτο.
Ο πελάτης κάθεται και γνωρίζει ήδη τι θα φάει, ζουμερή entrecôte, κομμένη σε λεπτές φέτες, περιχυμένη με μια μυστική σάλτσα που δεν έχει αποκαλυφθεί ποτέ, και συνοδευόμενη από τις πιο τραγανές πατάτες του Παρισιού. Δεν υπάρχει ερώτηση «τι θα πάρετε;». Μόνο μια υπόσχεση: ότι κάθε πιάτο θα είναι ακριβώς τόσο τέλειο όσο το προηγούμενο.
Η ιδέα που έγινε θρύλος
Όλα ξεκίνησαν το 1959, όταν ο Paul Gineste de Saurs άνοιξε το πρώτο Le Relais de Venise – Son Entrecôte, κοντά στην Porte Maillot. Η φιλοσοφία του ήταν επαναστατική: αντί να προσφέρει τα πάντα, θα τελειοποιούσε ένα μόνο πιάτο. Σε μια εποχή που τα γαλλικά εστιατόρια συναγωνίζονταν σε περίπλοκα μενού, ο Gineste διάλεξε τη λιτότητα – και δικαιώθηκε.
@relaisentrecote.fr
Με τον καιρό, το Relais έγινε συνώνυμο της γαλλικής αυθεντικότητας. Οι σερβιτόρες με τις κλασικές ποδιές, οι καθρέφτες, τα ξύλινα πάνελ και η μυρωδιά του βουτύρου δημιούργησαν ένα σκηνικό που δεν έχει αλλάξει για περισσότερο από έξι δεκαετίες.
Το τελετουργικό της γεύσης
Το δείπνο αρχίζει πάντα με μια πράσινη σαλάτα με καρύδια, ένα δροσερό προοίμιο για το αληθινό γεγονός: την entrecôte. Ψημένη ακριβώς όπως τη ζητά ο πελάτης, σερβίρεται σε δύο γύρους, με τις πατάτες να ανανεώνονται ζεστές και τραγανές.
Η θρυλική σάλτσα, ένα μείγμα από βούτυρο, βότανα και μυστικά που περνούν μόνο στους απογόνους της οικογένειας, δένει το πιάτο με τρόπο που έχει κάνει εκατομμύρια ανθρώπους να επιστρέφουν ξανά και ξανά.
Και στο τέλος, πάντα ένα κλασικό γαλλικό επιδόρπιο: crème brûlée, profiterole ή σοκολατένιο gâteau, μαζί με ένα ποτήρι κρασί Château de Saurs, από το οικογενειακό οινοποιείο του ιδρυτή.
@relaisentrecote.fr
Η τέχνη της απλότητας
Σήμερα, το Le Relais de l’Entrecôte διαθέτει τρία εστιατόρια στο Παρίσι – Marbeuf, Montparnasse και Saint-Germain-des-Prés – και αδελφά μπιστρό στη Γενεύη και τη Ζυρίχη.
Κανένα τους δεν έχει αλλάξει συνταγή, τιμές ή τελετουργία. Για 26,50 ευρώ, ο επισκέπτης γεύεται ένα κομμάτι ιστορίας.
Ίσως αυτό να είναι και το πραγματικό μυστικό της επιτυχίας του: σε έναν κόσμο που αλλάζει διαρκώς, το Relais παραμένει ίδιο, γιατί η τελειότητα δεν χρειάζεται παραλλαγές.