E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Ο μεγιστάνας της Πόρσε... σκάβει το Σάλτσμπουργκ: Θέλει να φτιάξει τούνελ που θα συνδέει την έπαυλή του με το κέντρο της πόλης!

Παρά τις αντιδράσεις, το έργο έχει ήδη εγκριθεί από την Επιτροπή Πολεοδομίας και αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα

Ο μεγιστάνας της Πόρσε... σκάβει το Σάλτσμπουργκ: Θέλει να φτιάξει τούνελ που θα συνδέει την έπαυλή του με το κέντρο της πόλης!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 8/10/2025 | 20:31

Στο Σάλτσμπουργκ, ο Βόλφγκανγκ Πόρσε, ο μεγιστάνας της γνωστής αυτοκινητοβιομηχανίας, προκαλεί αντιδράσεις με το σχέδιό του να κατασκευάσει έναν ιδιωτικό υπόγειο δρόμο, που θα συνδέει την έπαυλή του απευθείας με το κέντρο της πόλης.

Ο 82χρονος επιχειρηματίας αγόρασε το 2019 τη βίλα του 17ου αιώνα στον λόφο Kapuzinerberg έναντι περίπου 9 εκατομμυρίων ευρώ. Το σπίτι, ήταν κάποτε η κατοικία του συγγραφέα Στέφαν Τσβάιχ. Μετά από χρόνια ανακαίνισης, ο Πόρσε σχεδιάζει τώρα έναν υπόγειο δρόμο μήκους 500 μέτρων που θα ξεκινά από δημοτικό πάρκινγκ και θα καταλήγει σε ιδιωτικό γκαράζ κάτω από το σπίτι του, χωρητικότητας οκτώ αυτοκινήτων. Το έργο υπολογίζεται να κοστίσει περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η έγκριση και οι αντιδράσεις

Σύμφωνα με τον Guardian, η άδεια για την κατασκευή δόθηκε από τις δημοτικές αρχές τον περασμένο μήνα, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από κατοίκους και τοπικούς φορείς. Οι γείτονες διαμαρτύρονται για τον συνεχή θόρυβο των έργων ανακαίνισης, ενώ περιβαλλοντικές οργανώσεις εκφράζουν ανησυχία για την παρέμβαση στον λόφο.

Ο νέος δήμαρχος, Μπέρνχαρντ Άουινγκερ, ο οποίος εργάστηκε για την Porsche για 27 χρόνια, έχει παραδεχτεί ότι «η οπτική θα μπορούσε να είναι καλύτερη», αλλά έχει δηλώσει ότι έχει μικρή επιρροή σε ένα έργο που «κληρονόμησε».

Η επικεφαλής των Πρασίνων στο δημοτικό συμβούλιο Ίνγκεμποργκ Χάλερ, τόνισε ότι «αυτό που έχει συγκλονίσει τον κόσμο είναι ότι επιτρέπεται σε έναν ιδιώτη να σκάψει το βουνό για δικό του όφελος» ενώ ο αντιδήμαρχος, μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος, έκανε λόγο για «δύο μέτρα και δύο σταθμά μεταξύ πλουσίων και απλών πολιτών».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από την πλευρά της, η επιτροπή πολεοδομίας του Σάλτσμπουργκ, η οποία ενέκρινε τον δρόμο στις αρχές Σεπτεμβρίου, δήλωσε ότι το έργο ήταν προς το δημόσιο συμφέρον, διότι όσο τα αυτοκίνητα της Porsche βρίσκονταν στο τούνελ, δεν θα εξέπεμπαν καυσαέρια, δεν θα καταλάμβαναν χώρο και δεν θα προκαλούσαν ατυχήματα.

Το ιστορικό της βίλας

Η βίλα έχει ιδιαίτερη ιστορική αξία, καθώς υπήρξε το σπίτι του Τσβάιχ μέχρι το 1934, όταν ο συγγραφέας έφυγε από την Αυστρία λόγω της ανόδου του φασισμού. Εκεί φιλοξένησε λογοτέχνες όπως τον Τόμας Μαν και τον Τζέιμς Τζόις.

Πολλοί κάτοικοι θεωρούν ότι ο δήμος θα έπρεπε να είχε αγοράσει το ακίνητο και να το διατηρήσει ως μνημείο. Ωστόσο, μετά την αγορά του από τον Πόρσε, το σπίτι παραμένει ιδιωτική κατοικία.

Παρά τις αντιδράσεις, το έργο έχει ήδη εγκριθεί από την επιτροπή πολεοδομίας και αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα. Οι αρχές δηλώνουν ότι ο υπόγειος δρόμος θα περιορίσει την κυκλοφορία και τα καυσαέρια στην περιοχή, ενώ οι κάτοικοι επιμένουν ότι το έργο εξυπηρετεί αποκλειστικά τον ίδιο τον Πόρσε.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σε ποια ηλικία είναι οι πιο μοναχικοί άνθρωποι σύμφωνα με νέα έρευνα

Σήμερα

Η έρευνα έκανε διάκριση μεταξύ της αντιληπτής μοναξιάς, πόσο συχνά κάποιος δηλώνει ότι αισθάνεται μοναξιά ή απομόνωση, και της «πραγματικής μοναξιάς»

Χάος στο αεροδρόμιο Χίθροου: Αγνωστοι ψέκασαν ταξιδιώτες με σπρέι – Μία σύλληψη

Σήμερα

Ισχυρή αστυνομική παρουσία στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Μεγάλης Βρετανίας, έπειτα από ειδοποίηση για βίαιο περιστατικό στον τερματικό σταθμό 3 – Μία σύλληψη

Η εξομολόγηση ενός δολοφόνου που σκότωσε την οικογένειά του: «Έπρεπε να το είχα κάνει νωρίτερα»

Σήμερα

Ένας 27χρονος από την Ουρουγουάη όχι μόνο αφάνισε την οικογένειά του αλλά δήλωσε ευθαρσώς στο δικαστήριο πως «τους μισούσα όλους»

Σκάφος του Λιμενικού προσέκρουσε σε βράχια στο λιμάνι του Βόλου

Σήμερα

Το σκάφος του Λιμενικού καρφώθηκε στον κυματοθραύστη, στα Πευκάκια του Βόλου

Τρόμος για ηλικιωμένη στην Κόρινθο: Την ξυλοκόπησαν άγρια για λίγα κοσμήματα

Σήμερα

Οι δράστες μπήκαν στο σπίτι της ηλικιωμένης και αφού πήραν ότι βρήκαν εξαφανίστηκαν αφήνοντάς την δεμένη

Με δάκρυα στα μάτια αποχαιρετά κτηνοτρόφος τα 450 πρόβατά του, όλα ντόπιας ιστορικής φυλής

Χτες

Εκατοντάδες ζώα της φυλής του Ρουμλουκίου θα θανατωθούν λόγω της ευλογιάς

Τροχαίο για την Πηγή Δεβετζή με αυτοκίνητο που τούμπαρε στην Εγνατία Οδό

Χτες

Μεταφέρθηκε προληπτικά στο νοσοκομείο - Το ατύχημα σημειώθηκε σε τούνελ πάνω από το Παληό Καβάλας

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 8
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.