E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Ψάχνουν σπίτια χωρίς κληρονόμους για να τα δώσουν σε ευάλωτους

Πώς θα αξιοποιηθούν τα «ορφανά» ακίνητα που βρίσκονται για χρόνια στα αζήτητα - Τι αλλάζει με το νέο σχέδιο νόμου για τις σχολάζουσες κληρονομιές

Ψάχνουν σπίτια χωρίς κληρονόμους για να τα δώσουν σε ευάλωτους
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 15/10/2025 | 10:43

Χιλιάδες ακίνητα που έχουν περάσει στα «αζήτητα» επειδή δεν υπάρχουν κληρονόμοι ή έχουν γίνει αποποιήσεις κληρονομιάς, ετοιμάζεται να αξιοποιήσει το οικονομικό επιτελείο, προκειμένου να ενισχύσει την κοινωνική πολιτική στέγασης και να θέσει τέλος σε μια χρόνια εκκρεμότητα με ανενεργές περιουσίες του Δημοσίου.

Η ΑΑΔΕ, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Κοινωφελών Περιουσιών, προχωρά στη διασύνδεση του Περιουσιολογίου με τα στοιχεία των σχολαζουσών κληρονομιών. Ο στόχος είναι διπλός: ο εντοπισμός και η εκκαθάριση των ακινήτων που έχουν περιέλθει στο Δημόσιο, αλλά παραμένουν «παγωμένα», και η αξιοποίησή τους για τη στήριξη ευάλωτων οικογενειών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί περίπου 7.000 περιπτώσεις κληρονομιών χωρίς ενεργούς δικαιούχους, ενώ οι υπηρεσίες επιδιώκουν τη χαρτογράφηση όλων των περιουσιών αυτών, που σε πολλές περιπτώσεις είναι εντελώς άγνωστες ή εγκαταλειμμένες.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση σχέδιο νόμου που θα βάζει τέλος στη σημερινή πολυπλοκότητα και καθυστέρηση. Το νομοθέτημα θα θεσπίζει Ηλεκτρονικό Μητρώο Κοινωφελών Περιουσιών και Πλατφόρμα Σχολαζουσών Κληρονομιών, τα οποία θα διασυνδέονται με τα υπόλοιπα μητρώα του Δημοσίου. Ειδικό ίδρυμα θα αναλαμβάνει ρόλο κηδεμόνα και εκκαθαριστή στις περιπτώσεις όπου δεν εντοπίζονται κληρονόμοι, επισπεύδοντας τις διαδικασίες μεταβίβασης στο Δημόσιο. Το ίδρυμα θα λειτουργεί ως νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, με πρόεδρο που θα εγκρίνεται από τη Βουλή και διοίκηση διορισμένη από τον υπουργό Οικονομίας.

Σήμερα, η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Για να μάθει η αρμόδια υπηρεσία ότι μια περιουσία είναι «άκληρη» μπορεί να χρειαστούν έως και δύο χρόνια, ενώ άλλα δύο απαιτούνται για τον διορισμό εκκαθαριστών και την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Έτσι, για τέσσερα χρόνια ένα ακίνητο παραμένει κλειστό, με χρέη να συσσωρεύονται και χωρίς να αξιοποιείται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από τις περιπτώσεις που φτάνουν τελικά σε εκκαθάριση, το 98% εκποιούνται προκειμένου να εξοφληθούν οφειλές, με αποτέλεσμα να μην μένει σχεδόν τίποτα στο Δημόσιο. Αυτή τη στιγμή, το υπουργείο Οικονομίας διαθέτει λιγότερα από 100 καθαρά ακίνητα προερχόμενα από σχολάζουσες κληρονομιές.

Η καθυστέρηση στην ενημέρωση για αποποιήσεις και ο εντοπισμός συγγενών παραμένουν τα μεγαλύτερα εμπόδια. Μέσω του Μητρώου Πολιτών η διοίκηση αναζητά κάθε φορά τους κληρονόμους, αλλά η διαδικασία μπορεί να κρατήσει μήνες ή και χρόνια.

Το νέο πλαίσιο φιλοδοξεί να λύσει αυτό τον «γρίφο» δεκαετιών, βάζοντας σε σειρά περιουσίες που σήμερα ρημάζουν και ταυτόχρονα δίνοντας «στέγη» σε οικογένειες που τη χρειάζονται περισσότερο από ποτέ.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η εξομολόγηση ενός δολοφόνου που σκότωσε την οικογένειά του: «Έπρεπε να το είχα κάνει νωρίτερα»

Πριν 11 ώρες

Ένας 27χρονος από την Ουρουγουάη όχι μόνο αφάνισε την οικογένειά του αλλά δήλωσε ευθαρσώς στο δικαστήριο πως «τους μισούσα όλους»

Τα 8 σημεία της Αττικής που θα μπουν πιλοτικά κάμερες έως το τέλος του έτους

Πριν 11 ώρες

Σκοπός του νέου νόμου για την οδική ασφάλεια είναι η αναβάθμιση, η καταγραφή, η βεβαίωση και η είσπραξη τροχονομικών παραβάσεων

Σκάφος του Λιμενικού προσέκρουσε σε βράχια στο λιμάνι του Βόλου

Πριν 11 ώρες

Το σκάφος του Λιμενικού καρφώθηκε στον κυματοθραύστη, στα Πευκάκια του Βόλου

Τρόμος για ηλικιωμένη στην Κόρινθο: Την ξυλοκόπησαν άγρια για λίγα κοσμήματα

Πριν 11 ώρες

Οι δράστες μπήκαν στο σπίτι της ηλικιωμένης και αφού πήραν ότι βρήκαν εξαφανίστηκαν αφήνοντάς την δεμένη

Με δάκρυα στα μάτια αποχαιρετά κτηνοτρόφος τα 450 πρόβατά του, όλα ντόπιας ιστορικής φυλής

Χτες

Εκατοντάδες ζώα της φυλής του Ρουμλουκίου θα θανατωθούν λόγω της ευλογιάς

Βρετανία: Διαδηλωτές πέταξαν φαγητό στο Αυτοκρατορικό Στέμμα του Κράτους‑ Tέσσερις συλλήψεις

Χτες

Πρόκειται για το στέμμα που φόρεσε ο βασιλιάς Κάρολος Γ΄ καθώς έφευγε από την τελετή στέψης του το 2023

Τροχαίο για την Πηγή Δεβετζή με αυτοκίνητο που τούμπαρε στην Εγνατία Οδό

Χτες

Μεταφέρθηκε προληπτικά στο νοσοκομείο - Το ατύχημα σημειώθηκε σε τούνελ πάνω από το Παληό Καβάλας

Επέτειος Γρηγορόπουλου: Κλειστοί οι σταθμοί του Μετρό Σύνταγμα και Πανεπιστήμιο

Χτες

Οι συρμοί θα διέρχονται από τους σταθμούς που έκλεισαν με εντολή ΕΛ.ΑΣ. χωρίς στάση

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 7
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.