Καφέδες και σουβλάκια delivery στα σχολεία μέσα από τα κάγκελα
Οι εκπαιδευτικοί δεν ανησυχούν μόνο για την ποιότητα των τροφίμων αλλά και για οτιδήποτε άλλο επικίνδυνο μπορεί να φτάσει στα χέρια των μαθητών

Δημοσίευση 16/10/2025 | 08:36
Το φαινόμενο των delivery φαγητού, καφέδων, ενεργειακών ποτών κ.α στα σχολεία προβληματίζει τους εκπαιδευτικούς και προκαλεί τις αντιδράσεις των ιδιοκτητών σχολικών κυλικείων.
Όπως λένε οι καθηγητές, που έχουν την ευθύνη για την υγεία των μαθητών μέσα στα σχολεία, διαρκώς αναγκάζονται να διαπληκτίζονται με τους μαθητές των λυκείων αλλά και των γυμνασίων οι οποίοι καλούν κοντινά καταστήματα και κάνουν διαρκώς παραγγελίες σε φαγώσιμα και ροφήματα. Οι εκπαιδευτικοί δεν ανησυχούν μόνο για την ποιότητα των τροφίμων αλλά και για οτιδήποτε άλλο επικίνδυνο μπορεί να φτάσει στα χέρια των μαθητών.
Οι εκπαιδευτικοί είναι υποχρεωμένοι να παρακολουθούν τους μαθητές όταν προσεγγίζουν εξωσχολικά άτομα στον προαύλιο χώρο και για αυτό ζητούν από τα παιδιά να μην κάνουν παραγγελίες αλλά οι προτροπές τους δεν εισακούγονται. Το φαινόμενο αυτό αποτελεί πλέον καθημερινότητα στα σχολεία προκαλώντας όπως είναι φυσικό και τις αντιδράσεις των διαχειριστών των κυλικείων οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να ακολουθούν συγκεκριμένες προδιαγραφές στα τρόφιμα και ποτά που παρέχουν στους μαθητές.
Μάλιστα στην Κρήτη, όπως αναφέρει το zarpanews, οι ιδιοκτήτες κυλικείων ζητούν την παρέμβαση των αρχών ώστε να σταματήσει αυτή η κατάσταση και μιλούν για αθέμιτο ανταγωνισμό. Όπως λέει ο κ. Γιάννης Παυλάκης, πρόεδρος του Συλλόγου Μισθωτών Κυλικείων Δημοσίων Σχολείων Χανίων – Ρεθύμνου, με 98 μέλη, «το σχολικό κυλικείο είναι μια μικρή επιχείρηση με όλες τις υποχρεώσεις μιας μεγαλύτερης. Λειτουργεί κατά μέσο όρο 145-150 μέρες τον χρόνο, αφού πρέπει να λάβουμε υπόψη τις αργίες, τις εκδρομές και τις άλλες σχολικές διακοπές. Αν σε αυτό προστεθεί και ο αθέμιτος ανταγωνισμός από τα delivery, η βιωσιμότητα των κυλικείων τίθεται σε κίνδυνο.»
Ο ίδιος τόνισε και το θέμα της ποιότητας των προϊόντων που φτάνουν στα χέρια των μαθητών: «Δεν είναι δυνατόν να προωθούμε τη σωστή διατροφή και την υγιεινή μέσω του κυλικείου, και παράλληλα να φτάνουν στα παιδιά καφέδες και σουβλάκια αμφιβόλου ποιότητας από τα κάγκελα. Είναι κάτι που πρέπει να σταματήσει.».
Όπως λέει ο ίδιος ενα μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα σχολικά κυλικεία, τατελευταία χρόνια, είναι το delivery. Πλέον η ασυδοσία των delivery έχει φτάσει σε πολύ μεγάλο βαθμό, πάνε από τα κάγκελα και δίνουν πράγματα στα παιδιά. Κι αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα που πρέπει να δούμε σε συνεργασία με την εκπαίδευση και τους φορείς. Διότι όταν σε ένα σχολείο υπάρχει κυλικείο για να ταΐσουμε τα παιδιά μας υγιεινό πρωινό και δεκατιανό, δεν μπορούν να έρχονται τα σουβλάκια, οι καφέδες και όλα τα αμφιβόλου ποιότητας πράγματα από τα κάγκελα! Είναι κάτι το κατακριτέο και θα πρέπει να σταματήσει.
Τι πρέπει να πωλούνται στα κυλικεία
Στα κυλικεία, πρέπει να υπάρχει τιμοκατάλογος, που να ενημερώνει ότι διατίθενται τα παραπάνω είδη και με ευανάγνωστα γράμματα αφενός από μαθητές και δασκάλους, με τις αντίστοιχες τιμές τους. Το κυλικείο είναι υποχρεωμένο να διαθέτει τα είδη αυτά, καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του.
Σύμφωνα με τις τελευταίες υπουργικές αποφάσεις στα σχολικά κυλικεία, καντίνες (σταθερές), επιτρέπεται να πωλούνται, τα παρακάτω προϊόντα:
Φρούτα και λαχανικά
- Φρέσκα φρούτα-λαχανικά, ανάλογα με την εποχή (π.χ. μήλο, αχλάδι, πορτοκάλι, μανταρίνια, μπανάνα, βερίκοκα, ροδάκινο κ.λπ.), καλά πλυμένα και συσκευασμένα, σε ατομική μερίδα
- Αποξηραμένα φρούτα (π.χ. βερίκοκα, δαμάσκηνα, σύκα, σταφίδες, μπανάνες κ.λπ.), χωρίς προσθήκη ζάχαρης, συσκευασμένα, σε ατομική μερίδα, έως 50gr
- Φυσικός χυμός φρούτων, ή και λαχανικών, που παρασκευάζεται, εντός των κυλικείων - καντινών. Δεν επιτρέπεται η προσθήκη σακχάρων, ή άλλων γλυκαντικών ουσιών. Συστήνεται να είναι δυνατή η κατανάλωσή του, άμεσα, μετά την παρασκευή του, σε ποτήρια μιας χρήσης ανακυκλώσιμου υλικού
- Φρουτοσαλάτα, που παρασκευάζεται, εντός των κυλικείων – καντινών, από φρέσκα, καλά πλυμένα φρούτα εποχής.
- Σαλάτα από φρέσκα, καλά πλυμένα λαχανικά, που παρασκευάζεται, εντός των κυλικείων - καντινών, χωρίς προσθήκη αλατιού. Επιτρέπεται μόνο η προσθήκη ελαιολάδου, ξυδιού, ή λεμονιού
- Συσκευασμένοι φυσικοί χυμοί φρούτων και ομοειδών προϊόντων, χωρίς συντηρητικά και χωρίς προσθήκη ζάχαρης, σε ατομική συσκευασία, έως και 330ml.
Γαλακτοκομικά
- Γάλα τυποποιημένο, παστεριωμένο, σε ατομική συσκευασία, έως 500ml, πλήρες και ημιαποβουτυρωμένο (1,5%-1,8% λιπαρά)
- Σοκολατούχο γάλα, με χαμηλά λιπαρά (max.1,8%), σε συσκευασία έως 250ml
- Γιαούρτι τυποποιημένο (έως 5% λιπαρά), χωρίς πρόσθετα σάκχαρα, σε ατομική μερίδα, έως 200gr
- Ροφήματα, από συνδυασμούς φρέσκου γάλακτος και φρέσκων φρούτων, που θα παρασκευάζονται, στο κυλικείο. Δεν επιτρέπεται η προσθήκη ζάχαρης. Απαγορεύεται η διάθεση άλλων τυποποιημένων αναλόγων ροφημάτων καθώς και η χρήση έτοιμης σκόνης, για την παρασκευή τους
- Τυριά, πολύ σκληρά, σκληρά, ημίσκληρα, μαλακά τυριά. Συστήνονται τυριά παραδοσιακά και ελληνικά Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης.
Αρτοσκεύασματα
- Κουλούρι σησαμένιο ολικής άλεσης, πλούσιο, σε φυτικές ίνες, ή λευκό
- Κριτσίνια ολικής άλεσης, πλούσια, σε φυτικές ίνες, ή λευκά, σε ατομική συσκευασία, έως 50gr
- Φρυγανιές ολικής άλεσης, πλούσιες σε φυτικές ίνες, ή λευκές, σε ατομική συσκευασία, έως 50gr
- Κράκερς ολικής άλεσης, πλούσια, σε φυτικές ίνες, ή λευκά, σε ατομική συσκευασία, έως 50gr
- Μουστοκούλουρα, σε ατομική μερίδα, έως 60gr
- Τυρόπιτα-πίτα λαχανικών, σε ατομικές μερίδες των 120gr. και με συγκεκριμένες προδιαγραφές: Η λιπαρή ύλη για τη ζύμη - φύλλο πρέπει να είναι αποκλειστικά από ελαιόλαδο, μαλακή μαργαρίνη ή φυτικά έλαια, όπου το τελικό προϊόν δεν πρέπει να ξεπερνάει το 30% σε συνολικά λιπαρά και το 0,1% σε trans λιπαρά.
Πίτσα, με τις παρακάτω προδιαγραφές:
Για τη βάση, τα επιτρεπόμενα υλικά είναι αλεύρι, μαγιά, αβγό, γιαούρτι, αλάτι και μυρωδικά βότανα. Απαγορεύεται η χρήση ενισχυτικών γεύσης, όπως το γλουταμινικό μονονάτριο. Για τη γέμιση, τα επιτρεπόμενα προϊόντα είναι τυρί, τομάτα, πιπεριές, μανιτάρια, κρεμμύδι, καλαμπόκι. Δεν επιτρέπεται η χρήση σάλτσας και αλλαντικών.
Σάντουιτς
Τα σάντουιτς/τοστ μπορούν να παρασκευάζονται, με συνδυασμούς των τροφίμων των επόμενων παραγράφων. Μπορούν να είναι τυποποιημένα, ή να παρασκευάζονται, στο χώρο του κυλικείου-καντίνας αυθημερόν.
Επιτρέπεται η χρήση όλων των ειδών ψωμιού, ολικής άλεσης, πλούσιο, σε φυτικές ίνες, ή λευκό, όπως ψωμάκι ατομικό, ψωμί για τοστ, μπαγκέτα, ελληνική πίτα, αραβική πίτα, σησαμένιο κουλούρι. Συστήνεται το ψωμί ολικής άλεσης. Δεν επιτρέπεται το μπριος, το κρουασάν, ή το πιροσκί. Η ελληνική πίτα δεν πρέπει να περιέχει γλυκουρονικό νάτριο.
Δεν επιτρέπεται η χρήση άλλων αλλαντικών, εκτός από βραστή γαλοπούλα, με τις παρακάτω προδιαγραφές:
-Κορεσμένα λιπαρά, έως 1 %
-Νάτριο, έως 1 %.
· Επιτρέπεται η χρήση τυριών (όπως αναφέρονται, παραπάνω στην παράγραφο «Γαλακτοκομικά»).
· Λαχανικά όλων των ειδών μπορούν να χρησιμοποιηθούν.
· Ελιές, χωρίς το κουκούτσι και πάστα ελιάς μπορούν να χρησιμοποιηθούν.
· Αβγό καλά βρασμένο μπορεί να χρησιμοποιηθεί.
· Από λιπαρές ύλες, επιτρέπεται μόνο η προσθήκη ελαιολάδου.
· Επιτρέπεται η παρασκευή γλυκών σάντουιτς, με συνδυασμό των προαναφερομένων ψωμιών και με γέμιση 1 κουταλιά της σούπας μέλι, ή μέλι-ταχίνι.
Γλυκίσματα
Κρέμα και ρυζόγαλο, σε ατομικές μερίδες των 150gr (με περιεκτικότητα σε λίπος γάλακτος έως 4%)
Χαλβάς, σε ατομική μερίδα, έως 50gr
Παστέλι, σε ατομική μερίδα έως 50gr
Μέλι, σε ατομική μερίδα
Σοκολάτα υγείας και γάλακτος, σε ατομική μερίδα, έως 30gr
Δεν επιτρέπεται η διάθεση τσιχλών και καραμελών.
Ξηροί Καρποί
Στα κυλικεία των σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης επιτρέπονται οι ξηροί καρποί όλων των ειδών, χωρίς προσθήκη αλατιού, ή ζάχαρης, σε ατομική συσκευασία, έως 50gr. Δεν επιτρέπονται οι τηγανισμένοι ξηροί καρποί.
Υγρά τρόφιμα
Εμφιαλωμένο νερό
- Μόνο στα κυλικεία των σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τα παρακάτω αφεψήματα: χαμομήλι, φασκόμηλο, τσάι του βουνού, χωρίς προσθήκη ζάχαρης, ή σύνθετων γλυκαντικών
- Καφές, μόνο για το προσωπικό
- Δεν επιτρέπεται η διάθεση αναψυκτικών.
- Επιτρέπεται η διάθεση και «βιολογικών προϊόντων», όπως αυτά ορίζονται στους Κανονισμούς 834/2007 και 889/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, με την προϋπόθεση ότι αυτά εμπίπτουν, στον ανωτέρω κατάλογο. Δεν επιτρέπεται η διάθεση λειτουργικών τροφίμων, ή συμπληρωμάτων διατροφής και προϊόντων, που περιέχουν γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς. Δεν επιτρέπεται η διάθεση άλλων προϊόντων, που δεν περιλαμβάνονται σε αυτή τη Διάταξη.