E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Χολιγουντιανή διάρρηξη στο Λούβρο: Πώς μέσα σε 7΄ και ενώ το μουσείο ήταν ανοιχτό πήραν τα αυτοκρατορικά κοσμήματα

Οι δράστες χτύπησαν με κινηματογραφική ακρίβεια, παραβίασαν τις προθήκες με φορητό τροχό και εξαφανίστηκαν με κοσμήματα ανυπολόγιστης αξίας, ενώ εκατοντάδες επισκέπτες περιηγούνταν στο μουσείο

Χολιγουντιανή διάρρηξη στο Λούβρο: Πώς μέσα σε 7΄ και ενώ το μουσείο ήταν ανοιχτό πήραν τα αυτοκρατορικά κοσμήματα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 20/10/2025 | 07:50

Το ασύλληπτο θράσος του να κλαπούν τα πλέον βαρύτιμα εκθέματα από το πιο πολυσύχναστο μουσείο του κόσμου, στη διάρκεια της ημέρας και εν ώρα κανονικής λειτουργίας του.

Η εκπληκτική απλότητα της μεθόδου -ένα αναβατόριο, ένας κοινός τροχός για τις προθήκες. Η ταχύτητα και η ακρίβεια, που μαρτυρούν άριστη προετοιμασία και εξάσκηση. Η γελοιοποίηση των συστημάτων επιτήρησης και ασφαλείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με τα συστατικά αυτά, η συνταγή του ριφιφί στο Λούβρο και δη στην αίθουσα του Απόλλωνος, αγγίζει το τέλειο. Με όρους Netflix, η κλοπή μιας σειράς από κοσμήματα ανεκτίμητης αξίας, θα μπορούσε να παραλληλιστεί με το Casa de Papel, τουλάχιστον ως προς την ενδελεχή μελέτη και εκτέλεση του σχεδίου. Και για τους λάτρεις της κλασικής κινηματογραφικής κωμωδίας, η επιτυχία των δραστών δεν ήταν μόνο η απίθανη λεία των κλοπιμαίων (έστω και εάν δεν άρπαξαν το περίφημο «Régent», το διαμάντι-μαμούθ των 140 καρατίων), αλλά και ο εξευτελισμός των πρωτοκόλλων φύλαξης των θησαυρών στο μουσείο του Λούβρου, θυμίζοντας τις περιπέτειες του Ροζ Πάνθηρα και του Επιθεωρητή Κλουζό.

Ενώ το γαλλικό υπουργείο Πολιτισμού δημοσίευε φωτογραφίες των 8 κομψοτεχνημάτων που εκλάπησαν, ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν, διακήρυξε με βεβαιότητα ότι οι κλέφτες θα συλληφθούν πάραυτα και τα κλοπιμαία θα επανέλθουν στη θέση τους, στις προθήκες του Λούβρου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο, μία από τις βασικές απορίες αφορά στην τύχη των κλεμμένων κοσμημάτων, δεδομένου ότι είναι τόσο χαρακτηριστικά ώστε δεν θα μπορούσαν να καταλήξουν στην παράνομη αγορά των μουσειακών αντικειμένων. Πολύ πιο εύλογο μοιάζει το σενάριο της παραγγελίας. Κινηματογραφικό, ομολογουμένως, αλλά θα ήταν πολύ πιο απλό το να αναθέσει κάποιος στους ληστές του Λούβρου την απόσπαση συγκεκριμένων κοσμημάτων, παρά να περιμένει να τα αγοράσει εκ των υστέρων.

Αν, λοιπόν, οι ληστές και τα εκθέματα που αφαίρεσαν από το περίφημο παρισινό μουσείο μεταφερθούν απευθείας στη συλλογή του ηθικού αυτουργού της ληστείας, τότε θα εξαφανιστούν από την κοινή θέα για ένα απροσδιόριστο χρονικό διάστημα -ή, ενδεχομένως, και για πάντα.

Μέσα σε μόλις 7 λεπτά της ώρας και ενώ οι κινήσεις τους καταγράφονταν από τις κάμερες του κλειστού κυκλώματος ασφαλείας, δύο κουκουλοφόροι κλέφτες παραβίασαν τις προθήκες κόβοντάς τες με φορητό επαναφορτιζόμενο τροχό και διέφυγαν μαζί με άλλους δύο συνεργούς, εποχούμενοι σε σκούτερ. Για την εισβολή και την έξοδό τους από την Αίθουσα του Απόλλωνος, οι δράστες ακολούθησαν την ίδια διαδρομή, χρησιμοποιώντας ένα ανυψωτικό μηχάνημα, το οποίο είχε τοποθετηθεί από την πλευρά του Σηκουάνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην πραγματικότητα, μεταξύ των κλοπιμαίων υπήρχε και ένατο αντικείμενο, μια αδαμαντοποίκιλτη κορώνα, την οποίαν όμως οι ληστές άφησαν -για κάποιον άγνωστο λόγο- πίσω τους, μαζί με τα εργαλεία τους, τις συσκευές ενδοσυεννόησης κ.λπ.

Ο θησαυρός που εκλάπη από το Λούβρο περιλαμβάνει 1) το διάδημα από το σετ κοσμημάτων της βασίλισσας Μαρίας Αμαλίας και της βασίλισσας Ορτανσίας, 2) ένα περιδέραιο διακοσμημένο με ζαφείρια, 3) ένα ενώτιο, επίσης με ζαφείρια, 4) το σμαραγδένιο περιδέραιο από το σετ κοσμημάτων της αυτοκράτειρας Μαρίας Λουίζας φέρον 32 σμαράγδια και 1.138 διαμάντια, 5) ένα ζευγάρι ενώτια με σμαράγδια από το σετ κοσμημάτων της Μαρίας Λουίζας, 6) μια καρφίτσα, γνωστή σαν «οστεοφυλάκιο», 7) το διάδημα της αυτοκράτειρας Ευγενίας και 8) η καρφίτσα-φιόγκος της αυτοκράτειρας Ευγενίας με 2.634 διαμάντια, για την απόκτηση της οποίας το 2008 το Λούβρο είχε πληρώσει 6,72 εκατ. ευρώ σε ιδιώτη συλλέκτη.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κοινωνικός τουρισμός: Τι αλλάζει φέτος

Πριν 9 ώρες

Πώς θα δοθούν 300.000 επιταγές

Κατώτατος μισθός: «Κλειδώνει» στο υπουργικό συμβούλιο η αύξηση – Τα σενάρια

Πριν 9 ώρες

Το πιθανό εύρος της αύξησης, οι επιπτώσεις σε μισθούς και επιδόματα και το οικονομικό πλαίσιο της απόφασης

Μυστηριώδη βίντεο στα social media του Λευκού Οίκου προκαλούν ερωτήματα

Πριν 9 ώρες

Προαναγγέλλουν χτύπημα κατά του Ιράν;

Πληροφορίες για χτύπημα με drone σε τουρκικό δεξαμενόπλοιο

Πριν 9 ώρες

Αναφέρθηκαν ζημιές στον κινητήρα και στο κατάστρωμα του πλοίου, αλλά δεν αναφέρθηκαν θύματα ή τραυματίες.

Βόλος: Δεν αναγνωρίζονταν οι σοροί των θυμάτων ‑ Με σοβαρά εγκαύματα στο κεφάλι ο 39χρονος

Πριν 9 ώρες

Σκηνές αρχαίας τραγωδίας εκτυλίχθηκαν το μεσημέρι της Τετάρτης (25/3) στην Αγία Παρασκευή Βόλου

Πηγάδι του Διαβόλου: Τα τρία σενάρια για την τραγωδία με τον 34χρονο δύτη στη Βουλιαγμένη

Πριν 9 ώρες

Η δύσκολη επιχείρηση ανάσυρσης και οι συνθήκες στο υποθαλάσσιο σπήλαιο που εξετάζονται από τους ειδικούς

Ιράν: «Υπερβολικές οι απαιτήσεις Τραμπ» – Οι 5 όροι της Τεχεράνης για κατάπαυση του πυρός

Χτες

Ιρανικός αξιωματούχος τόνισε ότι η χώρα θα τερματίσει τον πόλεμο μόνο όταν το αποφασίσει η ίδια και εφόσον ικανοποιηθούν οι δικές της προϋποθέσεις.

Πώς έγινε η τραγωδία με τις δύο νεκρές στον Βόλο: Συγκλονιστική μαρτυρία, «είδα άνθρωπο να φλέγεται στην αυλή»

Χτες

Γειτόνισσα περιέγραψε πως ένας γείτονας προσπάθησε να βοηθήσει τον άνθρωπο που φλεγόταν ρίχνοντας πάνω του μπουφάν

Τραγωδία στον Βόλο: Μάνα και κόρη νεκρές από έκρηξη σε σπίτι – Σοβαρά τραυματισμένος 39χρονος

Χτες

Η έκρηξη σημειώθηκε λίγο πριν τις 16:00 στην περιοχή Αγία Παρασκευή και αποδίδεται πιθανώς σε φιάλη υγραερίου από σόμπα.

Το Ιράν ισχυρίζεται ότι εκτόξευσε πυραύλους προς το αμερικανικό αεροπλανοφόρο Abraham Lincoln

Χτες

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πολεμικού Ναυτικού του Ιράν, οι πύραυλοι ανάγκασαν το αεροπλανοφόρο που έχει αναπτυχθεί στην περιοχή του Κόλπου «να αλλάξει θέση»

Τα νέα οπλικά συστήματα που παρουσιάστηκαν σήμερα στην παρέλαση – Το αντι‑drone σύστημα «Κένταυρος», το «Aster 30» και η τορπίλη «Seahake‑4»

Χτες

Μεγαλειώδης η στρατιωτική παρέλαση στην Αθήνα για την 25η Μαρτίου - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 9
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.