Τι μπορούν να κάνουν οι ληστές του Λούβρου με τα κοσμήματα που άρπαξαν από το μουσείο
«Δεν μπορούν να τα πουλήσουν»

Δημοσίευση 20/10/2025 | 11:42
Μάχη με τον χρόνο δίνουν οι γαλλικές αρχές για να ανακτήσουν τα «ανεκτίμητα» κοσμήματα που έκλεψαν οι ληστές σε μια τολμηρή ληστεία στο μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι.
Το παγκοσμίου φήμης μουσείο αναγκάστηκε να κλείσει την Κυριακή και θα παραμείνει κλειστό και τη Δευτέρα, αφού οι κλέφτες μπήκαν σε μια γκαλερί που περιέχει τα γαλλικά στέμματα γύρω στις 09:30 π.μ. τοπική ώρα.
Ο ντετέκτιβ έργων τέχνης, Άρθουρ Μπραντ, χαρακτήρισε τη ληστεία ως «την κλοπή της δεκαετίας» και πρόσθεσε ότι, για να ανακτήσει τα «ανεκτίμητα» αντικείμενα, η αστυνομία θα πρέπει να βρει τους δράστες σε μόλις μία εβδομάδα.
«Αυτά τα κοσμήματα του στέμματος είναι τόσο διάσημα, που απλά δεν μπορείς να τα πουλήσεις», δήλωσε ο Μπραντ στο Sky News. «Το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να λιώσουν το ασήμι και το χρυσό, να αποσυναρμολογήσουν τα διαμάντια, να προσπαθήσουν να τα κόψουν. Έτσι πιθανότατα θα εξαφανιστούν για πάντα».
«Έχουν μια εβδομάδα. Αν πιάσουν τους κλέφτες, τα αντικείμενα μπορεί να είναι ακόμα εκεί. Αν πάρει περισσότερο χρόνο, τα κλοπιμαία πιθανότατα θα έχουν εξαφανιστεί και αποσυναρμολογηθεί. Είναι μια μάχη με τον χρόνο», πρόσθεσε ο ίδιος.
«Αποτύχαμε»
«Το βέβαιο είναι ότι αποτύχαμε»: Την ίδια ώρα, ο υπουργός Δικαιοσύνης της Γαλλίας Ζεράλντ Νταρμανέν επισήμανε την αποτυχία των αρχών να αποτρέψουν τη χθεσινή ληστεία στο Λούβρο, σημειώνοντας ότι η κλοπή 8 κοσμημάτων του στέμματος από το μουσείο δίνει «μια πολύ αρνητική εικόνα της Γαλλίας» καθώς υποδηλώνει αποτυχία των υπηρεσιών ασφαλείας.
«Το βέβαιο είναι ότι αποτύχαμε», καθώς κάποιοι εγκληματίες «μπόρεσαν να βάλουν ένα κινητό αναβατόριο» σε δημόσιο δρόμο, «να ανεβάσουν ανθρώπους μέσα σε μερικά λεπτά για να πάρουν ανεκτίμητης αξίας κοσμήματα και να παρουσιάσουν μια αξιοθρήνητη εικόνα της Γαλλίας», σημείωσε ο Νταρμανέν σε δηλώσεις που έκανε στον γαλλικό ραδιοσταθμό France Inter.
«Υπάρχουν πολλά μουσεία στο Παρίσι, πολλά μουσεία στη Γαλλία, με ανεκτίμητης αξίας αντικείμενα σε αυτά τα μουσεία», πρόσθεσε ο Νταρμανέν στη συνέντευξη που παραχώρησε κατά την οποία υπογράμμισε ότι η αστυνομία θα συλλάβει εν τέλει τους δράστες.