ADVERTISEMENT

Νοικοκυριά και επιχειρήσεις αντιμέτωπα με αλλεπάλληλες φορολογικές υποχρεώσεις

Περίοδος αυξημένων φορολογικών υποχρεώσεων

Newsroom
2' χρόνος ανάγνωσης
Νοικοκυριά και επιχειρήσεις αντιμέτωπα με αλλεπάλληλες φορολογικές υποχρεώσεις
ADVERTISEMENT

Σύμφωνα με το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2026, τα συνολικά φορολογικά έσοδα προβλέπεται να αυξηθούν κατά 2,65 δισ. ευρώ, φθάνοντας τα 73,5 δισ. ευρώ

Θέλετε να βλέπετε πιο συχνά το E-Radio στα αποτελέσματα της Google;
Προσθέστε το E-Radio στις πηγές σας στη Google

Νοικοκυριά και επιχειρήσεις εισέρχονται σε περίοδο αυξημένων φορολογικών υποχρεώσεων, καθώς μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να καταβληθούν πάνω από 18,5 δισ. ευρώ σε φόρους και τέλη. Οι δόσεις φόρου εισοδήματος, ο ΕΝΦΙΑ και τα τέλη κυκλοφορίας συγκροτούν το βασικό πλαίσιο των υποχρεώσεων αυτής της περιόδου. Μόνο για τον Οκτώβριο, τα αναμενόμενα έσοδα του Δημοσίου από την τέταρτη δόση φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, την όγδοη δόση του ΕΝΦΙΑ, τον ΦΠΑ και άλλους φόρους υπολογίζονται σε 6,5 δισ. ευρώ.

ADVERTISEMENT

Τον Νοέμβριο θα προστεθεί η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας για το 2026, συνολικού ύψους άνω των 1,25 δισ. ευρώ, τα οποία πρέπει να εξοφληθούν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025. Σε περίπτωση καθυστέρησης προβλέπονται πρόστιμα από 25% έως 100% του οφειλόμενου ποσού. Ο συνολικός όγκος φορολογικών υποχρεώσεων του Νοεμβρίου εκτιμάται σε 5,7 δισ. ευρώ, ενώ τον Δεκέμβριο θα ανέλθει σε 6,42 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2026, τα συνολικά φορολογικά έσοδα προβλέπεται να αυξηθούν κατά 2,65 δισ. ευρώ, φθάνοντας τα 73,5 δισ. ευρώ.

Οι εισπράξεις από τον φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων αναμένεται να ανέλθουν σε 26,7 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 742 εκατ. ευρώ ή 2,9% σε σχέση με το 2025.

ADVERTISEMENT

Ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων προβλέπεται να φτάσει τα 15,7 δισ. ευρώ, ενώ ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων αναμένεται να αυξηθεί στα 8,7 δισ. ευρώ, λόγω των βελτιωμένων οικονομικών αποτελεσμάτων των επιχειρήσεων.

Ταυτόχρονα, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία συνεχίζουν να αυξάνονται. Τον Ιούλιο του 2025 διαμορφώθηκαν στα 111,829 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 4,558 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2024. Ο αριθμός των οφειλετών ανήλθε σε 4.001.794, αυξημένος κατά 172.263 άτομα σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Από το πραγματικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο, ύψους περίπου 85 δισ. ευρώ, μόλις το 3,87% -δηλαδή 3,31 δισ. ευρώ- βρίσκεται σε καθεστώς ρύθμισης.

[ΠΗΓΗ]
Θέλετε να βλέπετε πιο συχνά το E-Radio στα αποτελέσματα της Google;
Προσθέστε το E-Radio στις πηγές σας στη Google
ADVERTISEMENT
READ NEXT

Όλες οι ειδήσεις της ημέρας από Ελλάδα και κόσμο. Πολιτική, κοινωνία, οικονομία και επικαιρότητα 24/7, με έγκυρη ενημέρωση από το e-radio.gr.

Τα θέματα που ξεχώρισε σήμερα η ομάδα του E-Daily.

×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Γυναίκες χωρίς φίλτρο