E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Γαλλία: Ενσωματώνει τη συναίνεση στον ορισμό του βιασμού για τον ποινικό κώδικα

Μόνο η γαλλική ακροδεξιά θα καταψηφίσει την τροποποίηση του ποινικού κώδικα

Γαλλία: Ενσωματώνει τη συναίνεση στον ορισμό του βιασμού για τον ποινικό κώδικα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 29/10/2025 | 13:23

Το Κοινοβούλιο της Γαλλίας ετοιμάζεται να επικυρώσει σήμερα μία τροποποίηση του ποινικού κώδικα, ενσωματώνοντας την έννοια της συναίνεσης στον ορισμό του βιασμού, λίγους μήνες μετά τη δίκη του Μαζάν.

Πρόκειται για τη δίκη της Ζιζέλ Πελικό στη Γαλλία, θύμα επαναλαμβανόμενων, οργανωμένων και συστηματικών βιασμών με θύτες τον σύζυγό της και πενήντα ακόμη άνδρες, η οποία έγινε σύμβολο του αγώνα κατά της σeξουαλικής βίας. Κεντρικό σημείο κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας αποτέλεσε -συχνά- το ζήτημα της συναίνεσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Γαλλία, μ' αυτόν τον τρόπο, εντάσσεται στην ομάδα των χωρών, που έχουν τροποποιήσει τη νομοθεσία τους προς την κατεύθυνση αυτή. Ανάμεσα σ' αυτές βρίσκει κανείς τη Σουηδία, την Ισπανία και τη Νορβηγία.

Γαλλία: Τι προβλέπει η τροπολογία

Όπως έχει γίνει γνωστό, το γαλλικό ποινικό δίκαιο θα αποσαφηνισθεί περιλαμβάνοντας απερίφραστα την έννοια αυτή που άλλωστε είναι πανταχού παρούσα στη νομολογία.

«Σeξουαλική επίθεση συνιστά κάθε σeξουαλική πράξη για την οποία δεν υπάρχει συναίνεση». Αυτή θα είναι η διατύπωση του σχετικού γαλλικού νόμου, όταν η Γερουσία θα ψηφίσει επί του κειμένου δύο γαλλίδων βουλευτών, της Μαρί-Σαρλότ Γκαρέν και της Βερονίκ Ριοτόν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η θετική ψήφος της Γερουσίας, όπως η αντίστοιχη στην Εθνοσυνέλευση την περασμένη εβδομάδα, είναι αναμφίβολη: η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών και γερουσιαστών συμφωνεί με την τροποποίηση αυτή του ποινικού κώδικα.

«Είναι η ολοκλήρωση μακρού νομοπαρασκευαστικού έργου με τη συνεργασία ανάμεσα στην Εθνοσυνέλευση και της Γερουσία. Στο τέλος έχουμε ένα ξεκάθαρο και ευανάγνωστο κείμενο για την έννοια της συναίνεσης», λέει η γερουσιαστής Ελζά Σαλκ, εισηγήτρια του κειμένου στη Γερουσία.

Γαλλία: Τι δηλώνουν νομοθέτριες

Το νομοθετικό αυτό κείμενο «στέλνει ένα μήνυμα στην κοινωνία μας. Περνάμε συλλογικά από την κουλτούρα του βιασμού στην κουλτούρα της συναίνεσης» λέει η Βερονίκ Ριοτόν. «Οταν δεν είναι όχι, δεν σημαίνει ότι είναι ναι» και «όταν είναι ναι, θα πρέπει να είναι ένα πραγματικό ναι», συνόψισε από την πλευρά της η Μαρί-Σαρλότ Γκαρέν κατά τις τελευταίες συζητήσεις στην Εθνοσυνέλευση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι δύο Γαλλίδες νομοθέτριες υποστηρίζουν την τροποποίηση του ποινικού κώδικα εδώ και έναν χρόνο, έπειτα από μακρά ενημερωτική εκστρατεία για το θέμα που συναντούσε μέχρι πρόσφατα σοβαρή αντίσταση ακόμη και από ορισμένες φεμινιστικές οργανώσεις.

Οι βασικοί φόβοι αφορούσαν τον κίνδυνο αντιστροφής της υποχρέωσης προσκόμισης αποδείξεων που θα υποχρέωνε τις μηνύτριες να αποδείξουν ότι δεν είχαν συναινέσει ή επίσης την πιθανή «συμβασιοποίηση» των σeξουαλικών σχέσεων μέσα από το νομοθετικό κείμενο.

Πλέον, η συναίνεση/συγκατάθεση θα ορίζεται σαφώς στον ποινικό κώδικα: «ελεύθερη και σαφής, εξειδικευμένη, προαπαιτούμενη και ανακλητή». «Αξιολογείται βάσει των συνθηκών. Δεν συνάγεται από μόνη τη σιωπή ή μόνο από την απουσία αντίδρασης του θύματος», ορίζει το κείμενο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Δεν υπάρχει συναίνεση αν η πράξη σeξουαλικού χαρακτήρα διαπράχθηκε με βία, εξαναγκασμό, απειλή ή αιφνιδιασμό, όποια και αν είναι η φύση τους», εξηγείται στο κείμενο που επαναλαμβάνει εδώ προϋπάρχοντα στον νόμο κριτήρια. Το νομοσχέδιο υποστηρίζεται και από τη γαλλική κυβέρνηση.

Γαλλία: Μόνο η ακροδεξιά καταψηφίζει

Μόνο η γαλλική ακροδεξιά αντιτίθεται στο νομοσχέδιο στο γαλλικό κοινοβούλιο: ο Εθνικός Συναγερμός κατήγγειλε «άνευ προηγουμένου ηθική και νομική παρέκβαση».

«Οι δικηγόροι θα πρέπει στο εξής να ανατέμνουν όχι πλέον τη βιαιότητα του ενόχου, αλλά τις κινήσεις, τις λέξεις, τη σιωπή του προσώπου που δηλώνει θύμα», σύμφωνα με την βουλευτή του Εθνικού Συναγερμού Σοφί Μπλαν.

Η Εθνική Ομοσπονδία Ενημερωτικών Κέντρων για τα Δικαιώματα των Γυναικών και των Οικογενειών επισημαίνει από την πλευρά της την ανάγκη αυτή η ιστορική εξέλιξη να συνοδευθεί από «πραγματική εκπαίδευση στη συναισθηματική, διαπροσωπική και σeξουαλική ζωή» και την εκπαίδευση των δικαστικών, των αστυνομικών και των χωροφυλάκων.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Χαμός στη Βουλή με Κωνσταντοπούλου‑Κανέλλη: «Επί χούντας έκανε καριέρα ενώ οι γονείς μου ήταν φυλακή»

Σήμερα

«Κανείς δεν μπορεί να συκοφαντήσει την κ. Κωνσταντοπούλου παραπάνω από ότι η ίδια τον εαυτό της», είπε από την πλευρά της η Λιάνα Κανέλλη

ΗΠΑ και Νότια Κορέα κατέληξαν σε συμφωνία ‑ Τα βασικά σημεία του deal

Σήμερα

Σύμφωνα με το Reuters, οι δύο ηγέτες κατέληξαν στα βασικά σημεία του deal

Μοσχάτο: 13χρονος δέχθηκε επίθεση από ομάδα 15 μαθητών

Σήμερα

Τα περιστατικά βίας μεταξύ ανηλίκων στο Μοσχάτο είναι συχνό φαινόμενο - Τι κατέθεσε 13χρονος για την επίθεση που δέχθηκε

Γαλλία: Ενσωματώνει τη συναίνεση στον ορισμό του βιασμού για τον ποινικό κώδικα

Σήμερα

Μόνο η γαλλική ακροδεξιά θα καταψηφίσει την τροποποίηση του ποινικού κώδικα

Λειψυδρία: Μειωμένη κατά 44% η έκταση της λίμνης του Μόρνου

Σήμερα

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 10 ετών οι βροχές

«Η Ρούλα Πισπιρίγκου έχει ερυθηματώδη λύκο, έχει χάσει πάνω από 30 κιλά» λέει η δικηγόρος της

Σήμερα

«Κάθε Παρασκευή μεταφέρεται σε δημόσιο νοσοκομείο για εξετάσεις, γιατί στη φυλακή δεν υπάρχει η κατάλληλη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη»

Τι απαντά η Google στις αναφορές για διαρροή ‑ μαμούθ κωδικών πρόσβασης

Σήμερα

Η απάντηση της Google μετά τις αναφορές για παραβίαση του Gmail που φέρεται να επηρεάζει εκατομμύρια χρήστες

Γάζα: Αφού σκότωσαν τουλάχιστον 100 ανθρώπους οι IDF λένε ότι επιστρέφουν στην εφαρμογή της εκεχειρίας

Σήμερα

«Χτυπήθηκαν δεκάδες τρομοκράτες» γράφει ο ισραηλινός στρατός σε ανακοίνωσή του

Σοβαρό τροχαίο στη Βάρη, ανετράπη νταλίκα που μετέφερε σακιά με χώμα

Σήμερα

Aπό την ανατροπή του βαρέος οχήματος δεν σημειώθηκε κανένας τραυματισμός, ενώ οι υλικές ζημιές είναι σημαντικές

Φρίκη: Μητέρα έπιασε οικογενειακή φίλη να κακοποιεί τον γιο της

Σήμερα

Καταγραφικό από κλειστό κύκλωμα έδειξε ότι η κακοποίηση διήρκησε ένα μήνα

Σοκάρουν οι αποκαλύψεις για την επίθεση που δέχτηκε 70χρονη από άστεγο

Σήμερα

Συνέχιζε να τη χτυπά, ενώ είχε χάσει τις αισθήσεις της

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 14
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.