Αυξήθηκαν οι πράξεις υιοθεσίας στη χώρα
301 πράξεις υιοθεσίας σημειώθηκαν στη χώρα το 2024

Δημοσίευση 3/11/2025 | 17:09
Αύξηση κατέγραψαν το 2024 οι πράξεις υιοθεσίας στη χώρα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ). Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 301 υιοθεσίες, έναντι 284 το 2023, παρουσιάζοντας άνοδο 6%.
Αναλυτικά, οι υιοθεσίες θηλέων ανήλθαν σε 129 και αρρένων σε 133, μείωση 10,4% και 5% αντίστοιχα σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Στις 39 περιπτώσεις δεν υπήρχε διαθέσιμη πληροφορία για το φύλο του υιοθετημένου παιδιού.
Ποιοι είναι οι θετοί γονείς
Η έρευνα δείχνει ότι οι περισσότερες υιοθεσίες πραγματοποιούνται από ζευγάρια συζύγων, ωστόσο στην κατηγορία αυτή σημειώθηκε μείωση 8,8%, από 204 σε 186 περιπτώσεις.
Αντίθετα, σημαντική αύξηση 121,4% καταγράφηκε στις υιοθεσίες από μονογονεϊκές οικογένειες με θετό γονέα μητέρα, που ανήλθαν από 14 σε 31.
Σε 39 πράξεις υιοθεσίας δεν δηλώθηκε η κατηγορία των θετών γονέων.
Νομικό καθεστώς και ηλικία των παιδιών
Η πλειονότητα των υιοθετηθέντων τέκνων προέρχεται από γεννήσεις εκτός γάμου, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. Παράλληλα, μειώθηκαν κατά 33,3% (από 6 σε 4) οι περιπτώσεις όπου δεν είχε δηλωθεί το νομικό καθεστώς πριν από την υιοθεσία. Και εδώ, σε 39 περιπτώσεις η πληροφορία αυτή απουσιάζει.
Σε ό,τι αφορά τις ηλικίες, το 49,6% των υιοθεσιών αφορούσε παιδιά 0-5 ετών, γεγονός που επιβεβαιώνει τη διαχρονική προτίμηση των θετών γονέων για μικρότερες ηλικίες.
Αύξηση 45,3% καταγράφηκε στις υιοθεσίες ενηλίκων (≥19 ετών), ενώ μείωση 13,5% σημειώθηκε στις υιοθεσίες παιδιών 11-18 ετών.












