ADVERTISEMENT

Βέλγιο: Συνελήφθη η πρώην αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φεντερίκα Μογκερίνι για απάτη με κοινοτικά κονδύλια

Η βελγική αστυνομία πραγματοποίησε εφόδους στην διπλωματική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες

Newsroom

Ενημερώθηκε
3' χρόνος ανάγνωσης
Βέλγιο: Συνελήφθη η πρώην αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φεντερίκα Μογκερίνι για απάτη με κοινοτικά κονδύλια
ADVERTISEMENT

Η πρώην αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Φεντερίκα Μογκερίνι, είναι το ένα από τα τρία άτομα που συνελήφθησαν από την αστυνομία του Βελγίου σήμερα Τρίτη (02.12.2025), στο πλαίσιο έρευνας για απάτη που σχετίζεται με διαχείριση ευρωπαϊκών κονδυλίων σε προγράμματα κατάρτισης διπλωματών.

Θέλετε να βλέπετε πιο συχνά το E-Radio στα αποτελέσματα της Google;
Προσθέστε το E-Radio στις πηγές σας στη Google

Η πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φεντερίκα Μογκερίνι βρίσκεται αυτή τη στιγμή υπό κράτηση από τις αρχές του Βελγίου, όπως μετέδωσε η Le Soir επικαλούμενη έγκυρες πηγές, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες του L’Echo. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα άλλα δύο άτομα που κρατούνται για να καταθέσουν είναι ένας διευθυντής του Κολλεγίου της Ευρώπης και ο πρώην Γενικός Γραμματέας της EEAS (2021-2025), ο Ιταλός διπλωμάτης Στέφανο Σαννίνο.

ADVERTISEMENT

Η Φεντερίκα Μογκερίνι διευθύνει το Κολλέγιο της Ευρώπης στην Μπριζ και η έρευνα αφορά υποψίες για ευνοιοκρατία και ενδεχόμενο αθέμιτο ανταγωνισμό στην ανάθεση από τη διπλωματική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EEAS) στο Κολλέγιο της Ευρώπης εκπαιδευτικού προγράμματος εννέα μηνών για μελλοντικούς διπλωμάτες της ΕΕ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Εισαγγελέα, οι έρευνες αφορούν υπόθεση πιθανής απάτης σχετικής με τη χρήση χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ADVERTISEMENT

Έφοδος των βελγικών Αρχών στη διπλωματική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο Κολλέγιο της Ευρώπης

Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά από εφόδους των αρχών στην έδρα της ευρωπαϊκής διπλωματικής υπηρεσίας (EEAS) στις Βρυξέλλες και σε κτίρια του Κολλεγίου της Ευρώπης στην Μπριζ, στο πλαίσιο έρευνας της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για πιθανή απάτη στη χρήση κοινοτικών κονδυλίων.

Η έρευνα έχει στόχο υποψίες για ευνοιοκρατία και ενδεχόμενο αθέμιτο ανταγωνισμό στην ανάθεση από την EEAS στο Κολλέγιο της Ευρώπης ενός εκπαιδευτικού προγράμματος εννέα μηνών για μελλοντικούς διπλωμάτες της ΕΕ.

Τα προς διερεύνηση γεγονότα ανάγονται στην περίοδο 2021-2022 και οι παραβάσεις αφορούν ενδεχομένως «απάτη σε δημόσιο διαγωνισμό, διαφθορά, σύγκρουση συμφερόντων και παραβίαση επαγγελματικού απορρήτου», σύμφωνα με την ευρωπαϊκή εισαγγελία.

ADVERTISEMENT

Το Κολλέγιο της Ευρώπης είναι ένα ανώτερο εκπαιδευτικό ίδρυμα που εκπαιδεύει ευρωπαίους δημόσιους λειτουργούς.

Οι ερευνητές θέλουν να διαπιστώσουν «αν το Κολλέγιο της Ευρώπης ή αντιπρόσωποί του είχαν ενημερωθεί εκ των προτέρων για τα κριτήρια επιλογής» στο πλαίσιο της διαδικασίας της υποβολής προσφορών που πραγματοποίησε η διπλωματική υπηρεσία της ΕΕ για ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Η ευρωπαϊκή εισαγγελία, η οποία θεσπίστηκε επισήμως το 2021, είναι ένα ανεξάρτητο όργανο της ΕΕ αρμόδιο για τη μάχη κατά των απατών στις χρηματοδοτήσεις της Ένωσης και για κάθε άλλη παράβαση που πλήττει τα οικονομικά συμφέροντά της (διαφθορά, ξέπλυμα κεφαλαίων, διασυνοριακές απάτες με το φόρο προστιθέμενης αξίας).

ADVERTISEMENT

Στο υπερεθνικό αυτό όργανο έχει ανατεθεί να ερευνά, αλλά και να διώκει και να οδηγεί στη δικαιοσύνη τους δράστες τέτοιων παραβάσεων, μια εξουσία την οποία δε διέθετε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (Olaf).

Της έρευνας συμπροΐσταται ένας ανακριτής της δυτικής Φλάνδρας, της βελγικής επαρχίας όπου βρίσκεται η Μπρυζ. Τις έρευνες πραγματοποίησε η ομοσπονδιακή αστυνομία του Βελγίου.

Πριν απ’ αυτή την αστυνομική επιχείρηση, η ευρωπαϊκή εισαγγελία είχε ζητήσει την άρση της ασυλίας υπόπτων, κάτι που έγινε, υπογράμμισε επίσης η ευρωπαϊκή εισαγγελία, χωρίς να αναφέρει ονόματα ούτε καθήκοντα.

[ΠΗΓΗ]
Θέλετε να βλέπετε πιο συχνά το E-Radio στα αποτελέσματα της Google;
Προσθέστε το E-Radio στις πηγές σας στη Google
ADVERTISEMENT
READ NEXT

Όλες οι ειδήσεις της ημέρας από Ελλάδα και κόσμο. Πολιτική, κοινωνία, οικονομία και επικαιρότητα 24/7, με έγκυρη ενημέρωση από το e-radio.gr.

Τα θέματα που ξεχώρισε σήμερα η ομάδα του E-Daily.

×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Γυναίκες χωρίς φίλτρο