E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

ΟΠΕΚΕΠΕ: Στην ευρωπαϊκή εισαγγελία οι 15 συλληφθέντες για το σκάνδαλο των παράνομων επιδοτήσεων

Αρνούνται όλες τις κατηγορίες και δηλώνουν ότι το κατηγορητήριο θα καταπέσει

ΟΠΕΚΕΠΕ: Στην ευρωπαϊκή εισαγγελία οι 15 συλληφθέντες για το σκάνδαλο των παράνομων επιδοτήσεων
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 14/12/2025 | 10:07

Στο κτήριο όπου στεγάζεται η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έφτασαν νωρίς το πρωί της Κυριακής, οι 15 από τους 16 συλληφθέντες που κατηγορούνται για το σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ.

Οι κατηγορούμενοι για το σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ αφίχθησαν στο λιμάνι του Πειραιά κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και οδηγήθηκαν στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων, όπου βρίσκεται ο Ευρωπαίος Εισαγγελέας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μέσω των συνηγόρων τους, αναμένεται να ζητήσουν προθεσμία προκειμένου να απολογηθούν, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως αρνούνται τις κατηγορίες που τους αποδίδονται, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για ένα κατηγορητήριο που δε θα αντέξει.

Στην ογκώδη δικογραφία περιλαμβάνονται συνολικά 16 άτομα που φέρεται να δρούσαν επί έξι χρόνια, από το 2019 έως το 2025. Οι συνήγοροι υπεράσπισης επισημαίνουν ότι οι πελάτες τους αρνούνται οποιαδήποτε εμπλοκή στις κατηγορίες και τονίζουν ότι το κατηγορητήριο θα καταρριφθεί σταδιακά.

Υποστηρίζουν, επίσης, ότι οι ενέργειες των συλληφθέντων αφορούν οικονομικές πράξεις και δε συνδέονται με την ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Πώς δρούσε το κύκλωμα

Τον τρόπο δράσης της εγκληματικής οργάνωσης, η οποία για σχεδόν έξι χρόνια εισέπραττε παράνομα αγροτικές επιδοτήσεις μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ, συνολικού ύψους άνω των 1,7 εκατ. ευρώ, περιγράφει σε ανακοίνωσή του το αρχηγείο της ΕΛΑΣ.

Η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος εξάρθρωσε εγκληματική οργάνωση που εξαπατούσε συστηματικά το κράτος και την Ευρωπαϊκή Ένωση, υποβάλλοντας ψευδείς δηλώσεις και λαμβάνοντας παράνομα αγροτικές επιδοτήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, που δε δικαιούνταν.

Το πρωί της Παρασκευής πραγματοποιήθηκε συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση σε διάφορες περιοχές της Κρήτης, με τη συμμετοχή ειδικών υπηρεσιών της ΕΛΑΣ και ομάδων ΟΠΚΕ, που εξάρθρωσε το κύκλωμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο πλαίσιο της επιχείρησης συνελήφθησαν 16 άτομα, ανάμεσά τους και τα φερόμενα ως αρχηγικά στελέχη. Στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμη 26 πρόσωπα, ενώ ένα ακόμη μέλος της ομάδας έχει αποβιώσει το 2024. Η υπόθεση ερευνάται μετά από εισαγγελική παραγγελία και αφορά παράνομες ενέργειες που ξεκινούν από το 2019 και συνεχίζονταν έως σήμερα, με την ίδια μεθοδολογία και τους ίδιους πρωταγωνιστές.

Σύμφωνα με τις Αρχές, το κύκλωμα είχε δομημένη οργάνωση, σαφή ιεραρχία και κατανεμημένους ρόλους, ενώ δρούσε σε όλη τη χώρα με στόχο την παράνομη είσπραξη χρημάτων μέσω κακουργηματικών απατών. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, ως προς τον τρόπο δράσης (modus operandi) τα μέλη της οργάνωσης:

Προέβαιναν στην υποβολή ψευδών Αιτήσεων Ενιαίας Ενίσχυσης (Ε.Α.Ε.) στον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε..

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δήλωναν αγροτεμάχια, είτε ιδιόκτητα, είτε μισθωμένα, είτε κληρονομούμενα από θανόντες, χωρίς όμως να προκύπτει η νομή της ιδιοκτησίας.

Προσηλύτιζαν νέα μέλη με ευκολία, λόγω της συμμετοχής των βασικών μελών σε αγροτικούς συνεταιρισμούς, καθώς και σε Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων (Κ.Υ.Δ.).
Καταχωρούσαν στη δήλωση Ε9 εκτάσεις που είχαν δηλώσει στις αιτήσεις τους και ήταν απομακρυσμένες από τον τόπο κατοικίας τους, ενώ ταυτόχρονα οι εκτάσεις αυτές διαγράφονταν από τη δήλωση σε σύντομο χρόνο.

Δήλωναν κοινούς φερόμενους ως εκμισθωτές ή θανόντες ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων
Στις ψευδείς αιτήσεις που υπέβαλλαν, τα μέλη του κυκλώματος δήλωναν τραπεζικούς λογαριασμούς που δεν ανήκαν στους φερόμενους ως δικαιούχους, αλλά σε ηγετικά ή βασικά στελέχη της οργάνωσης. Παράλληλα, δήλωναν ανύπαρκτο ή μερικώς ανύπαρκτο ζωικό κεφάλαιο, προκειμένου να αυξάνουν τα ποσά των επιδοτήσεων.

Για να αποφύγουν τον εντοπισμό από τις Αρχές, εκμεταλλεύτηκαν την εξειδικευμένη γνώση ορισμένων μελών, τα κενά της διαδικασίας και τη συμμετοχή τους σε εταιρικά σχήματα του αγροτικού τομέα. Στην οργάνωση συμμετείχαν εργαζόμενοι σε τέσσερα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων, οι οποίοι φέρονται να συνέβαλαν στην καταχώρηση και οριστικοποίηση 143 αιτήσεων Ενιαίας Ενίσχυσης για την περίοδο 2019–2025. Την ίδια στιγμή, άτομα με λογιστικές γνώσεις διευκόλυναν τη χρηματοοικονομική διαχείριση της παράνομης δραστηριότητας.

Από την έρευνα εντοπίστηκαν 11 τραπεζικοί λογαριασμοί, στους οποίους οι δικαιούχοι ήταν διαφορετικά πρόσωπα από εκείνα που υπέβαλαν τις αιτήσεις επιδότησης. Ανάμεσά τους περιλαμβάνεται και λογαριασμός αποβιώσαντος, στον οποίο καταγράφηκε οικονομική δραστηριότητα ακόμη και μετά τον θάνατό του.

Κατά τις έρευνες σε κατοικίες, Κέντρο Υποδοχής Δηλώσεων, λογιστικό γραφείο και οχήματα, οι Αρχές κατέσχεσαν 35.750 ευρώ, μία ράβδο χρυσού, 19 χρυσές λίρες, τρεις χρυσές αλυσίδες, πλήθος εγγράφων, τραπεζικές κάρτες, 14 κινητά τηλέφωνα, δύο φορητούς υπολογιστές, μία ταμπλέτα και μία φορητή μονάδα αποθήκευσης δεδομένων (USB).

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Χωρίς λεωφορεία η Αθήνα την Τετάρτη για έξι ώρες

Σήμερα

Σε στάση εργασίας προχωρούν οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου - Ποιες ώρες δε θα κυκλοφορούν

Αυτή είναι η πρώτη χώρα στο κόσμο που προσφέρει δωρεάν το γυμναστήριο για τους νέους 16‑21 ετών

Σήμερα

Στόχος είναι η ενίσχυση της φυσικής δραστηριότητας και η προώθηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής στη νεότερη γενιά, σύμφωνα με την κυβέρνηση

Τρομοκρατική επίθεση με πυροβολισμούς σε διάσημη παραλία του Σίδνεϊ

Σήμερα

10 οι νεκροί, οι δράστες στόχευαν παιδιά

Συνωμοσιολόγος έβγαλε στη φόρα sms του Τσάρλι Κερκ για τις πρώην του ‑ Έκρηξη της χήρας του

Χτες

Η Κάντας Οουενς προκαλεί αντιδράσεις με αποκαλύψεις για τον Τσάρλι Κερκ, ενώ η Έρικα ζητά να σταματήσουν οι θεωρίες.

Το Reddit μήνυσε την Αυστραλία για την απαγόρευση των social media στους κάτω των 16

Χτες

Το Reddit κατέθεσε αγωγή εναντίον της Αυστραλίας χαρακτηρίζοντας την απαγόρευση των social media παρέμβαση στην ελεύθερη πολιτική έκφραση.

Αυτή είναι η λίστα με τα αιτήματα των αγροτών για τον πρωθυπουργό: Ενισχύουν τα μπλόκα τους

Χτες

Οι αγρότες έχουν μία σειρά αιτημάτων προς τον πρωθυπουργό και μόνο εάν υπάρξουν απαντήσεις σε αυτά, θα πάνε σε διάλογο μαζί του.

Μερτς: «Αν ο Πούτιν κατακτούσε την Ουκρανία, θα έβαζε στο στόχαστρο την ΕΕ»

Χτες

Ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς έκανε λόγο για «πραγματική τεκτονική μετατόπιση των πολιτικών και οικονομικών κέντρων εξουσίας».

Θεσσαλονίκη: Δίχρονο παιδί περιπλανιόταν μόνο στους δρόμους – Συνελήφθη ο θείος που το άφησε μόνο

Χτες

Στη Θεσσαλονίκη, περαστικοί βρήκαν ένα ανήλικο παιδί να περιπλανιέται μόνο του στους δρόμους, προκαλώντας σοκ με το αδιανόητο περιστατικό

Αποκάλυψη BBC για τα «μωρά των Βίκινγκ»: Βιομηχανία 2 δισ. δολαρίων πίσω από τον Δανό δότη σπέρματος

Χτες

Πώς εξηγείται η δημοφιλία του δανέζικου ή λεγόμενου «σπέρματος των Βίκινγκ» και χρειάζεται τελικά αυστηρότερος έλεγχος του κλάδου, αναρωτιέται το BBC

Αγρια επεισόδια στην Ινδία: Οπαδοί τα έκαναν γης μαδιάμ επειδή ο Μέσι εμφανίστηκε μόνο για λίγα λεπτά

Χτες

Καταγγέλλουν ότι είχαν πληρώσει έναν μισθό για να δουν τον Αργεντίνο σταρ που έμεινε μόνο για 20 λεπτά στο γήπεδο

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 16
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.