E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Η σοκολάτα μπορεί να εξαφανιστεί μέχρι το 2050

Υπάρχει υποκατάστατο;

Η σοκολάτα μπορεί να εξαφανιστεί μέχρι το 2050
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 24/12/2025 | 17:05

Η σοκολάτα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα «κλιματικό βαρόμετρο», καθώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα απειλούν το μέλλον των παγκόσμιων καλλιεργειών κακάο.

Η πλειονότητα του κακάο (περίπου 60%) προέρχεται από τη Δυτική Αφρική και παράγεται σε υγρές χώρες όπως η Ακτή Ελεφαντοστού και η Γκάνα, όπου οι υψηλές θερμοκρασίες και οι άφθονες βροχοπτώσεις εναλλάσσονται με σύντομες ξηρές περιόδους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο, τα τελευταία δύο χρόνια, η παραγωγή κακάο έχει μειωθεί έως και κατά 40%. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι τιμές της σοκολάτας να εκτοξευθούν σε επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί από τη δεκαετία του 1970, με ειδικούς να προειδοποιούν για έναν κόσμο χωρίς κακάο έως το 2050.

Πώς η κλιματική αλλαγή απειλεί τη βιομηχανία της σοκολάτας

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που οδηγούν προς την παρακμή της σοκολάτας. Προηγούμενες αναφορές έχουν κατηγορήσει την παράνομη εξόρυξη χρυσού, τα γερασμένα δέντρα και ακόμη και τους λαθρεμπόρους κακάο — όμως η έρευνα υποδεικνύει ότι ο βασικός ένοχος είναι οι ακραίες βροχοπτώσεις.

Το Ινστιτούτο Salata για το Κλίμα και τη Βιωσιμότητα στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ αναφέρει ότι η ευαισθησία του κακάο στις καιρικές συνθήκες δεν είναι κάτι νέο, αλλά η κλιματική αλλαγή «εντείνει την ένταση των επεισοδίων ισχυρών βροχοπτώσεων» καθώς αυξάνονται οι θερμοκρασίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για κάθε αύξηση κατά 1℃ στη θερμοκρασία του αέρα, η ατμόσφαιρα μπορεί να συγκρατήσει περίπου 7% περισσότερη υγρασία, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει πιο έντονες και σφοδρές βροχές.

Παρακινημένοι από αυτή την κλιματικά υποκινούμενη κατάρρευση, επιστήμονες από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης ξεκίνησαν την αναζήτηση μιας λύσης.

Μπορούν οι επιστήμονες να σώσουν τη βιομηχανία της σοκολάτας;

Οι ερευνητές έστρεψαν την προσοχή τους στη χαρουπιά, ένα φυτό ανθεκτικό στην κλιματική αλλαγή που καλλιεργείται στη Μεσόγειο και έχει αρχίσει σταδιακά να προσελκύει το ενδιαφέρον ως μια πολλά υποσχόμενη εναλλακτική του κακάο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε αντίθεση με το κακάο, η χαρουπιά ευδοκιμεί σε ζεστά, άνυδρα κλίματα με πολύ χαμηλές απαιτήσεις σε νερό και μπορεί να επιβιώσει σε περιόδους ξηρασίας. Μετά το καβούρδισμα, απελευθερώνει ένα «μοναδικό άρωμα» που θυμίζει κακάο — όμως η γεύση της δεν ανταποκρίνεται πλήρως στις προσδοκίες.

Για να ξεπεράσει αυτό το πρόβλημα, η ομάδα ανέπτυξε δύο τεχνικές για την τροποποίηση της γεύσης του φυτού, χρησιμοποιώντας ένζυμα ώστε να αυξήσει την πικράδα και να ενισχύσει τη γλυκύτητα.

Η ενζυμική επεξεργασία είναι μια απλή και καθαρή μέθοδος που απαιτεί ελάχιστη επεξεργασία, σε σύγκριση με άλλες τεχνικές που περιλαμβάνουν σκληρά χημικά, όπως το υδροχλωρικό οξύ, για την ενίσχυση της γεύσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Βελτιώνοντας το γευστικό προφίλ της χαρουπιάς, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αυτές οι τεχνικές θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν τους παραγωγούς ζαχαρωδών να χρησιμοποιούν χαρούπι σε τρόφιμα που συνήθως απαιτούν κακάο, όπως μπάρες σοκολάτας, σκόνες κακάο, ροφήματα βύνης και άλλα προϊόντα με βάση το κακάο.

Αν υιοθετηθεί σε μεγάλη κλίμακα, αυτό θα μπορούσε να «μειώσει σημαντικά» την εξάρτηση της βιομηχανίας σοκολάτας από το κακάο, καθιστώντας τις εφοδιαστικές αλυσίδες πιο ανθεκτικές στην κλιματική αλλαγή και στις εξάρσεις ασθενειών των καλλιεργειών.

«Η έρευνά μας δεν αφορά μόνο την αναπαραγωγή της γεύσης του κακάο — αφορά τη διαφοροποίηση των συστατικών που χρησιμοποιούμε για τη δημιουργία εναλλακτικών σοκολάτας», λέει ο Μάνφρεντ Κου, επικεφαλής συγγραφέας της ερευνητικής εργασίας.

«Στρεφόμενοι σε κλιματικά ανθεκτικές καλλιέργειες όπως η χαρουπιά, μπορούμε να βοηθήσουμε τη βιομηχανία να προσαρμοστεί στις περιβαλλοντικές προκλήσεις, προσφέροντας παράλληλα στους καταναλωτές ένα προϊόν που θα απολαμβάνουν», καταλήγει ο ίδιος.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γιατί έχουν σκοτωθεί εκατοντάδες Παλαιστίνιοι ενώ ισχύει εκεχειρία στη Γάζα;

Σήμερα

Ρεπορτάζ των New York Times για την κατάσταση στο έδαφος στη Γάζα και τις απώλειες εκατοντάδων αμάχων

Υπουργείο Παιδείας: Τα 8 νέα Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία που θα λειτουργήσουν από το 2026‑2027

Σήμερα

Τα σχολεία θα λειτουργήσουν ως συνδεδεμένα Γυμνάσια και Λύκεια σε τέσσερις περιφέρειες της χώρας

Τουρκία: Σενάρια δολιοφθοράς – Βάζουν στο κάδρο Ελλάδα και Ισραήλ για την πτώση του Falcon 50

Σήμερα

H τουρκική πλευρά εξετάζει το ενδεχόμενο οργανωμένης επίθεσης πίσω από τη συντριβή του λιβυκού αεροσκάφους

Η σοκολάτα μπορεί να εξαφανιστεί μέχρι το 2050

Σήμερα

Υπάρχει υποκατάστατο;

Τραγωδία στη Βραζιλία: Κοριτσάκι 2 χρονών έπεσε σε λίμνη και το κατασπάραξαν τα πιράνχας

Σήμερα

Στο σημείο όπου συνέβη το τραγικό συμβάν δεν υπήρχαν προστατευτικά κιγκλιδώματα

«Τα λόγια τους είναι σαν ήχος από κούφιο ντενεκέ»: «Πυρά» Ερντογάν κατά Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ

Σήμερα

«Δεν παγιδευτήκαμε και δεν θα παγιδευτούμε. Δεν υποκύψαμε στις προκλήσεις και δεν θα υποκύψουμε»

Σοβαρά τραυματισμένη 14χρονη που βγήκε για να πει τα κάλαντα

Σήμερα

Όπως περιέγραψε η ίδια έπεσε από πατίνι που εντόπισε ενεργοποιημένο σε πεζοδρόμιο

Με «υπεργρίπη» το 50% των περιστατικών στο Παίδων ‑ Τα συμπτώματα και πώς το αντιμετωπίζουμε

Σήμερα

Η «υπεργρίπη» έχει υψηλότερη μεταδοτικότητα - Τι είπε παιδίατρος για το νέο στέλεχος

Πυκνό χιόνι στο Καϊμακτσαλάν: Ανοιξε το χιονοδρομικό κέντρο ‑ Το έστρωσε για τα καλά

Σήμερα

Το πυκνό χιόνι που έπεσε στο Καϊμακτσαλάν είχε ως αποτέλεσμα να ανοίξει το χιονοδρομικό κέντρο - Χιόνια και στο Ανήλιο Μετσόβου

Οι Έλληνες της Κωνσταντινούπολης βγήκαν στους δρόμους για τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα

Σήμερα

«Είναι τεράστια η συγκίνηση που νιώθουμε να βλέπουμε την ελληνική μας ομογένεια ενωμένη»

Αγνοείται πυροσβέστης στις Σέρρες – Έφυγε από το σπίτι και δεν έχει δώσει σημεία ζωής

Σήμερα

Ο 45χρονος αγνοείται από το πρωί της Τρίτης, όταν έφυγε με το αυτοκίνητό του από το σπίτι και έκτοτε δεν έχει δώσει σημεία ζωής

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 14
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.