ΤΕΤΑΡΤΗ 28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
>Η δασκάλα που «ανέστησε» ένα σχολείο στο χωριό Φουρνά υποψήφια για το Global Teacher Prize 2025

Μια σπουδαία διάκριση για την Ελλάδα: Η Παναγιώτα Διαμάντη, δασκάλα από τη Φουρνά Ευρυτανίας, βρίσκεται ανάμεσα στους 50 φιναλίστ για το παγκόσμιο βραβείο εκπαιδευτικών Global Teacher Prize 2025, που διοργανώνεται σε συνεργασία με την UNESCO και το Varkey Foundation.
Η κ. Διαμάντη επιλέχθηκε ανάμεσα σε περισσότερες από 5.000 υποψηφιότητες εκπαιδευτικών από όλο τον κόσμο, για το έργο της στην αναζωογόνηση ενός μικρού σχολείου σε μια απομακρυσμένη κοινότητα της ορεινής Ελλάδας.

Μαζί με τον εφημέριο του χωριού, π. Κωνσταντίνο, η Παναγιώτα Διαμάντη ξεκίνησε μια προσπάθεια αντιστροφής της πληθυσμιακής μείωσης στο χωριό, προσελκύοντας νέες οικογένειες και δίνοντας πνοή στο σχολείο της περιοχής. Το αποτέλεσμα; Ο μαθητικός πληθυσμός αυξήθηκε, το νηπιαγωγείο επαναλειτούργησε και η τοπική κοινωνία απέκτησε νέα δυναμική.
Η διδασκαλία της βασίζεται στη μέθοδο της «αναποδογυρισμένης τάξης», προωθώντας την κριτική σκέψη, τη συνεργασία και τη δημιουργικότητα. Μαθητές της συμμετείχαν σε φεστιβάλ ρομποτικής, σχεδίασαν «έξυπνο» φωτισμό δρόμου και μείωσαν την τοπική κατανάλωση ενέργειας εξοικονομώντας 10.000 € τον χρόνο.
Η Παναγιώτα ίδρυσε τη ΜΚΟ «Νέα Ζωή στο Χωριό», στηρίζοντας τη επανεγκατάσταση οικογενειών στην ύπαιθρο και εξασφαλίζοντας εκπαίδευση και στέγη για τα παιδιά τους. Το έργο της έχει αναγνωριστεί σε Ελλάδα και εξωτερικό, με αφιερώματα από Associated Press, ZDF, ARTE και άλλους διεθνείς οργανισμούς.
Με δύο μεταπτυχιακά και ως υποψήφια διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, η Παναγιώτα ερευνά τη χρήση της «αναποδογυρισμένης τάξης» στην ανάπτυξη δεξιοτήτων στη πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Παράλληλα, δημιούργησε διεθνή εκπαιδευτική συνεργασία με σχολείο στο Κονγκό, προάγοντας την παγκόσμια ιθαγένεια.
Εκτός από τη διάκριση στους 50 φιναλίστ του Global Teacher Prize, η Παναγιώτα τιμήθηκε και από την Ακαδημία Αθηνών, ενώ έλαβε το Βραβείο Ηγετών Εκπαίδευσης 2025 και το Βραβείο Κοινωνικής Συνεισφοράς από την εφημερίδα «Πελοπόννησος».
Το έργο της Παναγιώτας Διαμάντη είναι ένα ζωντανό παράδειγμα του πώς η εκπαίδευση μπορεί να αλλάξει ζωές και κοινότητες. Η υποψηφιότητά της για το Global Teacher Prize δεν είναι μόνο τιμή για την ίδια, αλλά και για ολόκληρη την Ελλάδα.
Σε βάθος ρεπορτάζ, συνεντεύξεις και longreads. Ιστορίες με οπτική και τους ανθρώπους πίσω από τα γεγονότα, στο e-radio.gr.
Τα θέματα που ξεχώρισε σήμερα η ομάδα του E-Daily.
ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ
STORIES
STORIES
STORIES
STORIES
STORIES
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
TV ΣΕΙΡΕΣ