E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Καθηγητής του Χάρβαρντ ισχυρίζεται ότι βρήκε την ακριβή «τοποθεσία» του Παραδείσου

Πόσο στέκει επιστημονικά

Καθηγητής του Χάρβαρντ ισχυρίζεται ότι βρήκε την ακριβή «τοποθεσία» του Παραδείσου
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 23/1/2026 | 13:48

Ένας πρώην λέκτορας του Χάρβαρντ υποστηρίζει ότι ο Παράδεισος δεν είναι μεταφορά, αλλά βρίσκεται πέρα από τον κοσμικό ορίζοντα, εκεί όπου ο χρόνος σταματά.

Η ιδέα της μετά θάνατον ζωής παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα της ανθρωπότητας. Για πολλούς αποτελεί θέμα πίστης, για άλλους φιλοσοφίας. Υπάρχουν όμως και εκείνοι που επιχειρούν να την προσεγγίσουν επιστημονικά. Ένας από αυτούς είναι ο δρ Μάικλ Γκίλεν, πρώην λέκτορας του Χάρβαρντ, με διδακτορικά στη φυσική, τα μαθηματικά και την αστρονομία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε άρθρο του, ο Γκίλεν ισχυρίζεται ότι μπορεί να εντοπίσει πού θα μπορούσε να βρίσκεται ο Παράδεισος, όχι μεταφορικά, αλλά κυριολεκτικά. Όχι μέσα στο Σύμπαν, αλλά πέρα από αυτό.

Η θεωρία ξεκινά από τον Χαμπλ

Βασικό εργαλείο της σκέψης του είναι το έργο του αστρονόμου Έντουιν Χαμπλ, ο οποίος τη δεκαετία του 1920 απέδειξε ότι το Σύμπαν διαστέλλεται. Όσο πιο μακριά βρίσκεται ένας γαλαξίας από τη Γη, τόσο πιο γρήγορα απομακρύνεται. Το εύρημα αυτό ήταν τόσο καθοριστικό, ώστε η NASA να ονομάσει προς τιμήν του το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble.

Σύμφωνα με τον Γκίλεν, αν ένας γαλαξίας βρισκόταν σε απόσταση περίπου 273 δισεκατομμυρίων τρισεκατομμυρίων μιλίων από τη Γη, τότε θα απομακρυνόταν με την ταχύτητα του φωτός. Αυτό το όριο ονομάζεται Κοσμικός Ορίζοντας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι είναι ο Κοσμικός Ορίζοντας

Ο Κοσμικός Ορίζοντας είναι το σημείο πέρα από το οποίο δεν μπορούμε να παρατηρήσουμε τίποτα. Όχι επειδή δεν υπάρχει κάτι εκεί, αλλά επειδή το φως από εκεί δεν μπορεί να φτάσει ποτέ σε εμάς. Σύμφωνα με τη θεωρία της ειδικής σχετικότητας του Άλμπερτ Αϊνστάιν, τίποτα υλικό δεν μπορεί να ταξιδέψει ταχύτερα από το φως.

Ο Γκίλεν υποστηρίζει ότι στον Κοσμικό Ορίζοντα ο χρόνος σταματά. Και αυτό, κατά τον ίδιο, ταιριάζει απόλυτα με τις θρησκευτικές περιγραφές ενός τόπου αιώνιου, έξω από τη φθορά και τον χρόνο.

Εκεί όπου θα μπορούσε να βρίσκεται ο Παράδεισος

Σύμφωνα με τον πρώην λέκτορα του Χάρβαρντ, ο Παράδεισος δεν βρίσκεται μέσα στο γνωστό Σύμπαν, αλλά πέρα από τον Κοσμικό Ορίζοντα. Ένα ολόκληρο «κρυφό» Σύμπαν, μόνιμα απρόσιτο, στο οποίο ο χρόνος δεν κυλά όπως τον γνωρίζουμε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο ίδιος συνδέει αυτή την ιδέα με βιβλικές αναφορές που μιλούν για τον Θεό «ψηλά», πάνω από τον ουρανό. Όπως εξηγεί, η Βίβλος κάνει διάκριση ανάμεσα στον ουρανό της ατμόσφαιρας, τον ουρανό του διαστήματος και τον ανώτερο ουρανό, εκεί όπου «κατοικεί ο Θεός».

Ο Γκίλεν προχωρά ακόμη περισσότερο, υποστηρίζοντας πως ό,τι υπάρχει πέρα από τον Κοσμικό Ορίζοντα προηγείται ακόμη και της Μεγάλης Έκρηξης. Εκεί βρίσκονται, σύμφωνα με τη σύγχρονη κοσμολογία, τα αρχαιότερα ουράνια αντικείμενα και ίσως μια πραγματικότητα που δεν υπόκειται στους γνωστούς φυσικούς νόμους.

Κατά τον ίδιο, πρόκειται για έναν κατοικήσιμο τόπο, όχι από υλικές μορφές ζωής, αλλά από «φως και οντότητες που μοιάζουν με φως».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πόσο στέκει επιστημονικά

Οι ισχυρισμοί του Γκίλεν δεν αποτελούν αποδεδειγμένη επιστημονική θεωρία. Βασίζονται σε υπαρκτές κοσμολογικές έννοιες, αλλά η σύνδεσή τους με τη θρησκευτική έννοια του Παραδείσου παραμένει προσωπική ερμηνεία.

Όπως παραδέχεται και ο ίδιος, δεν υπάρχει τρόπος να επιβεβαιωθούν αυτοί οι ισχυρισμοί. Ο Κοσμικός Ορίζοντας είναι, εξ ορισμού, απρόσιτος. Ίσως γι’ αυτό η ιδέα του Παραδείσου παραμένει, τελικά, ένα θολό σημείο ανάμεσα στην επιστήμη, τη φιλοσοφία και την ανθρώπινη ανάγκη να ερμηνευτεί το ακατανόητο.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Δέσποινα Βανδή: Το βίντεο με τον Μπισμπίκη να χορεύει κρητικά στην Πάρο που έγινε viral

Σήμερα

Το ζευγάρι πέρασε τον Δεκαπενταύγουστο στις Κυκλάδες, μεταφέροντας όμως μαζί του λίγο από την αγαπημένη τους Κρήτη.

Ντορέττα Παπαδημητρίου: Τρυφερή φωτογραφία με τον Γεροντιδάκη στο Πόρτο Χέλι

Σήμερα

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η ηθοποιός επέλεξε το ίδιο σπίτι, μαζί με τους γιους της, τον αδελφό του συντρόφου της και στενούς φίλους.

Ελένη Φουρέιρα: Η εμφάνιση με μαγιό και η τρυφερή έκπληξη με τον γιο της στο πλάνο

Σήμερα

Η αγαπημένη τραγουδίστρια απολαμβάνει τις καλοκαιρινές διακοπές με τον Αλμπέρτο Μποτία και μοιράζεται μια σπάνια οικογενειακή στιγμή.

Αννα Βίσση & Λευτέρης Πανταζής: Το αυθόρμητο ντουέτο στους Αρκιούς που ξεσήκωσε το νησί

Σήμερα

Οι δύο αγαπημένοι καλλιτέχνες βρέθηκαν στα Δωδεκάνησα τον Δεκαπενταύγουστο και έγιναν μια παρέα με τον κόσμο, χαρίζοντας μια αξέχαστη μουσική βραδιά.

Τζένη Μπαλατσινού ‑ Βασίλης Κικίλιας: Το βίντεο από τον χορό τους στο γλέντι της Πάτμου

Σήμερα

Το ζευγάρι πέρασε τον Δεκαπενταύγουστο στο αγαπημένο τους νησί, εκεί όπου έχουν βαφτίσει και τον γιο τους.

Ιωάννα Τούνη και Στέλλα Πάσσαρη: Το viral βίντεο με τα αγόρια τους που έριξε το TikTok

Σήμερα

Οι δύο φίλες ακολούθησαν δημοφιλές trend στις Μαλδίβες, με το βίντεό τους να αποκαλύπτει μια απρόσμενη -και ξεκαρδιστική- πλευρά της σχέσης των συντρόφων τους.

Αρης Μουγκοπέτρος: «Δεν ήξερα αν θα ξαναπαίξω κλαρίνο» – Η συγκίνηση μετά το ατύχημα

Σήμερα

Ο γνωστός μουσικός επέστρεψε στις ζωντανές εμφανίσεις μετά την περιπέτεια της υγείας του, γνωρίζοντας την αποθέωση από το κοινό στο Σόπι Ηλείας.

Πώς αντέδρασε η Ρούλα Κορομηλά στις δηλώσεις της Αντιγόνης Ντρισμπιώτη: Το οργισμένο μήνυμα

Σήμερα

Η γνωστή παρουσιάστρια πήρε δημόσια θέση υπέρ της Ελληνίδας πρωταθλήτριας, ασκώντας έντονη κριτική στους αρμόδιους μετά τα όσα συνέβησαν στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου.

Γιώργος Μυλωνάκης: «Όπου κι αν βρισκόμαστε θα την τιμάμε» στην Παναγία της Τήνου

Χτες

Ο τραγουδιστής βρίσκεται στην Πάρο με την Τίνα Μεσσαροπούλου και φίλους, απολαμβάνοντας ήρεμες στιγμές μετά τη δύσκολη περιπέτεια υγείας που πέρασε.

Σε ποιο νησί συνεχίζει τις καλοκαιρινές της διακοπές η Μαρία Σολωμού;

Χτες

Η γνωστή ηθοποιός ταξίδεψε σε ακόμα έναν κυκλαδίτικο προορισμό μαζί με την παρέα της, δημοσιεύοντας εντυπωσιακά στιγμιότυπα.

Γιώργος Αυτιάς: Συγκλονίζει για τη μάχη που έδωσε για τη ζωή του και το κρυφό τάμα στην Τήνο

Χτες

Ο ευρωβουλευτής περιγράφει τις δραματικές στιγμές που πέρασε με την υγεία του αμέσως μετά τις εκλογές, τη μακρά νοσηλεία και την τηλεόραση.

Μαρία Αντωνά: «Έριξε» το Instagram με φούξια μπικίνι ‑ Δείτε φωτογραφίες από το εξωτικό ταξίδι με τον Λιάγκα

Χτες

Η γνωστή ραδιοφωνική παραγωγός, ανήμερα της ονομαστικής της εορτής, αποφάσισε να μοιραστεί εντυπωσιακά στιγμιότυπα από τον παραδεισένιο προορισμό που επισκέφθηκε με τον παρουσιαστή.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 12
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.