E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Η 49χρονη που ίσως γίνει η πρώτη γυναίκα δικτάτορας στον κόσμο

Οι φήμες για τις κλοπές διαμαντιών και η αγάπη της στα Gucci

Η 49χρονη που ίσως γίνει η πρώτη γυναίκα δικτάτορας στον κόσμο
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ενα παράξενο παιχνίδι εξουσίας, με στόχο τη διαφύλαξη της οικογενειακής περιουσίας του νυν προέδρου της Ζιμπάμπουε παίζεται τελευταία στη χώρα αυτή της Αφρικής. Ενα παιχνίδι που συνοδεύεται από φήμες για «χέρι» στα διαμάντια και από αποκαλύψεις για απίστευτες σπατάλες. Ενα παιχνίδι που μπορεί να οδηγήσει στο να γίνει για πρώτη φορά στην Ιστορία δικτάτορας, μια γυναίκα.

Για την Γκρέις Μουγκάμπι έχουν γραφτεί πάμπολλα, από τη στιγμή, που εκεί γύρω στο τέλος της εφηβείας της, τράβηξε την προσοχή του προέδρου της Ζιμπάμπουε. Η σύζυγός του πλέον, την οποία μπροστά της, οι υποστηρικτές του Μουγκάμπι αποκαλούν «μητέρα», αλλά πίσω από την πλάτη της Gucci Γκρέις, λόγων των απίστευτων ποσών που ξοδεύει σε επώνυμα καταστήματα σε ολόκληρο τον κόσμο, παρά τα όσα συμβαίνουν στη χώρα της, ίσως γράψει... Ιστορία. Αρνητική βέβαια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ



Ορισμένοι πιστεύουν ότι είναι αυτή που ενθαρρύνει τον 90χρονο σύζυγό της Ρόμπερτ να παραμείνει στην εξουσία για να μπορεί να... λεηλατεί τη διαμάντια της χώρας για να χρηματοδοτεί τα ταξίδια της για ψώνια στο εξωτερικό, ωστόσο, όπως σημειώνει η Daily Mail, τελευταία κάποιοι φοβούνται ότι η κυρία Μουγκάμπι σε λίγο θα μπορούσε να έχει διαφορετικό τίτλο από αυτόν της συζύγου του προέδρου που έχει σήμερα: Πρόεδρος.

Οπως σημειώνει ο βρετανικός ιστότοπος, αυτοί που πιστεύουν ότι η κυρία Μουγκάμπι ονειρεύεται το ανώτατο αξίωμα της Ζιμπάμπουε είναι πολλοί. Αν όντως ισχύει, θα είναι η πρώτη γυναίκα δικτάτορας στη σύγχρονη Ιστορία.

Οι φήμες για τις βλέψεις της 49χρονης φούντωσαν όταν άρχισε να περιοδεύει σε ολόκληρη τη χώρα με ελικόπτερο, να διοργανώνει μαζικές συγκεντρώσεις και να γελοιοποιεί τους αντιπάλους της. «Εχει έρθει η ώρα να σας δείξω ποια είμαι» είπε σε μια από τις συγκεντρώσεις που έκανε και πρόσθεσε: «Ποτέ δεν είχα ονειρευτεί να μπω στην πολιτική, αλλά εσείς μου το ζητάτε και εγώ είμαι έτοιμη να το κάνω».

Σε μια άλλη συγκέντρωση, λίγες εβδομάδες αργότερα, στη Νότιο Αφρική όπου έχει γεννηθεί είπε: «Κάποιοι λένε ότι θέλω να γίνω πρόεδρος. Γιατί όχι; Δεν είμαι αρκετά Ζιμπαμπουανή;».

Οι περισσότεροι από τους πολίτες της Ζιμπάμπουε, όπως σημειώνει η Daily Mail, πάντως, αντιμετωπίζουν αυτήν την προοπτική ως ένα ανατριχιαστικό ενδεχόμενο, το οποίο αν γινόταν πραγματικότητα θα βύθιζε τη χώρα τους ξανά στην απόγνωση.

Η Γκρέις Μουγκάμπε, είναι ένα πρόσωπο, το οποίο απλά απεχθάνονται. «Είναι ένα φιλάργυρο τέρας με εκδικητικό χαρακτήρα, που κάνει τον Ιμέλντα Μαρκό να μοιάζει μπροστά της... ήπιο», ανέφερε στην Daily Mail, άνθρωπος που γνωρίζει καλά τα πράγματα.

«Κάθε φορά που μιλάει δημιουργεί και νέους εχθρούς», σημείωσε ένας άλλος και πρόσθεσε: «Την βρίσκω πολύ σκληρή και μοχθηρή, σε αντίθεση με τον άνδρα της».

Οπως σημειώνει η ίδια πηγή, η Γκρέις είναι ο άνθρωπος που έκανε «έξωση» σε ένα ηλικιωμένο ζευγάρι από τη φάρμα του, γρονθοκόπησε έναν Βρετανό φωτογράφο στο πρόσωπο επειδή την είχε απαθανατίσει να ψωνίζει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ



Διπλωματικές πηγές που επικαλείται η Daily Mail, πιστεύουν ότι η 49χρονη Πρώτη Κυρία της Ζιμπάμπουε κλέβει συστηματικά από αυτά που αποτελούν τον εθνικό πλούτο της χώρας και δεν είναι άλλο από τα ορυχεία διαμαντιών. Την κατηγορούν μάλιστα ότι ξόδεψε 3 εκατ. λίρες από τον κρατικό προϋπολογισμό για το γάμο της κόρης της που έγινε πρόσφατα, την ώρα που χιλιάδες άνθρωποι στη χώρα της λιμοκτονούν.

Τελευταία, έχουν κάνει την εμφάνισή τους στο κέντρο της Χαράρε, της πρωτεύουσας της Ζιμπάμπουε λεωφορεία που φέρουν σε όλο τους το μήκος φωτογραφίες του μισητού (στους πολίτες της χώρας της) προσώπου της,

Την περασμένη εβδομάδα, η Γκρέις μαζί με ορισμένους συμμάχους της έδειξαν τη δύναμή τους, διώχνοντας τους βασικούς τους αντιπάλους από το κυβερνών κόμμα στη Ζιμάμπουε κατά τη διάρκεια μιας μαραθώνιας συνεδρίασης . Μεταξύ  αυτών και ο Ζαμπουλανί Σιμπάντα, ένας από τους ανθρώπους που θεωρείται ότι θα μπορούσε να αναλάβει χρέη προέδρου στη χώρα. Ο τελευταίος είχε αρνηθεί να παρευρεθεί σε ομιλίες της Γκρέις και είχε πει ότι δεν ανεχθεί ένα... πραξικόπημα από την κρεβατοκάμαρα.

Επίσης, έχει απελαθεί από τη χώρα ο Ρουγκάρε Γκούμπο, ο επίσημος εκπρόσωπος τύπου του κόμματος καθώς και μερικοί άλλοι αρχηγοί μικρότερων, τοπικών, κομμάτων, με την κατηγορία ότι συνωμοτούσαν για να εκδιώξουν τον Μουγκάμπε.

Το καίριο ερώτημα που τίθεται τώρα, όπως σημειώνει η Daily Mail, είναι το εξής: Ποιος θα πάρει τη σκυτάλη από τον κρύο, υπολογιστή πρόεδρο που βρίσκεται στην εξουσία από τη στιγμή που η Ζιμπάμπουε κέρδισε την ανεξαρτησία της από τη Βρετανία, το 1980;

Οι πολίτες, προς το παρόν, παρακολουθούν αποσβολωμένοι, τη μάχη που διεξάγεται ανάμεσα σε δυο βασικούς αντίπαλους για τη διαδοχή, οι οποίοι απεχθάνονται ο ένας τον άλον.
Από τη μια πλευρά είναι ο υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας Εμερσον Μναγκάγουα, ο οποίος  θεωρείται ότι αντιπροσωπεύει τους σκληροπυρηνικούς του κυβερνώντος κόμματος, αλλά και τα δικά του συμφέροντα εξόρυξης χρυσού και διαμαντιών.

Επικεφαλής του άλλου στρατοπέδου είναι η Τζόις Μουγιουρού, αντιπρόεδρος της χώρας από το 2004. Ο σύζυγός της ήταν ένας πρώην αρχηγός του στρατού που σκοτώθηκε όταν ξέσπασε φωτιά, κάτω από  αδιευκρίνιστες συνθήκες, στο σπίτι τους. Η περιουσία που της άφησε φημολογείται ότι φθάνει τις 7 εκατ. λίρες.

Μουγιουρού και Μουγκάμπε εδώ και τρεις μήνες συγκρούονται σφοδρά, με την τελευταία να αποκαλεί την πρώτη «διεφθαρμένη» και «ψεύτρα».

Κανείς, μέχρι στιγμής, δεν είναι σε θέση να απαντήσει αν η Μουγκάμπε έχει συμμαχήσει με τον Μναγκάγουα για να προστατεύσει τα τεράστια περιουσιακά στοιχεία της οικογένειάς της και να διασφαλίσει ότι δεν θα συλληφθεί μετά το θάνατο του συζύγου της, ή συνωμοτεί με τον πρόεδρο για να τον διαδεχθεί και να εδραιώσουν μια δυναστεία των Μουγκάμπε.


«Η Ζιμπάμπουε τώρα απλά περιμένει την επόμενη κίνηση της Πρώτης Κυρίας. Αυτό είναι σαφώς ένα πολιτικό παιχνίδι εξουσίας που υποκινείται από τον Μουγκάμπε και την επιθυμία του να διαφυλαχθεί η τεράστια περιουσία του που έχει φτιάξει λόγω της εξουσίας του», τονίζει ο Τζέφρι Σμιθ, αναλυτής με έδρα την Ουάσινγκτον.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οι κήποι των celebrities που έγιναν viral

Πριν 8 ώρες

Αν έχεις χρήματα όλα είναι κάπως πιο εύκολα

Οι χώρες με το χαμηλότερο IQ παγκοσμίως

Πριν 8 ώρες

Ο παγκόσμιος μέσος όρος IQ είναι 82,12

Tι συνέβη τη μέρα που έγινε το μεγάλο κραχ της Wall Street

Πριν 8 ώρες

Η Χρηματιστηριακή Κρίση του 1929 ήταν η πιο καταστροφική του χρηματιστηρίου στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών

Ανδρέας Σπυρόπουλος: Με φρέσκες ιδέες και δυναμισμό για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Χτες

Οι εκλογές είναι η ευκαιρία μας να διαμορφώσουμε το μέλλον μας.

Ο Γερουσιαστής των ΗΠΑ που θέλει να επαναφέρει την μονομαχία με πιστόλια

Χτες

Μαι μεσαιωνική πρακτική που ίσως θα επιστρέψει;

Ποια είναι η Caitlin Clark που αλλάζει το μέλλον του μπάσκετ για τις γυναίκες

Προχτές

Αναμόρφωσε πλήρως το κολεγιακό μπασκετικό τοπίο

5 πολιτικοί που δολοφονήθηκαν τον 21ο αιώνα

Προχτές

Για διάφορους λόγους

Αντρας που έφυγε από την Αγγλία το 2008, εγκλωβίστηκε στην Αιθιοπία για 16 χρόνια

Πριν 3 μέρες

Εχασε το ταξιδιωτικό του έγγραφο για τους πρόσφυγες και δεν μπορούσε να επιστρέψει στην οικογένειά του

par: 6
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.