Ένταση στη Βουλή για τις υποκλοπές: Με 151 βουλευτές η απόφαση για σύσταση Εξεταστικής ‑ Αποχώρησε η αντιπολίτευση
Σε κλίμα έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης διεξήχθη στη Βουλή η συζήτηση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής

Δημοσίευση 22/5/2026 | 12:23
Σε κλίμα έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης διεξήχθη στη Βουλή η συζήτηση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής σχετικά με τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, με την Ολομέλεια να κάνει δεκτό κατά πλειοψηφία το αίτημα της ΝΔ ότι για τη λήψη απόφασης απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία των 151 βουλευτών.
Ο πρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης ανακοίνωσε ότι, με βάση τη σχετική διαδικασία, οι βουλευτές που υπερψήφισαν το αίτημα ήταν υπερδιπλάσιοι των παρόντων, επιβεβαιώνοντας ότι η τελική απόφαση θα κριθεί με ονομαστική ψηφοφορία και αυξημένη πλειοψηφία.
Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Μάκης Βορίδης υποστήριξε ότι η αντιπολίτευση καταχράται κοινοβουλευτικά δικαιώματα, απορρίπτοντας τις αιτιάσεις περί διαδικαστικών ακροβασιών. Όπως ανέφερε, η υπόθεση των υποκλοπών έχει ήδη απασχολήσει θεσμικά όργανα, έχει εξεταστεί δικαστικά και έχει υπάρξει πρωτόδικη απόφαση που αφορά ιδιώτες, ενώ, σύμφωνα με τον ίδιο, οι εισαγγελικές διατάξεις δεν συνδέουν το παράνομο λογισμικό με κρατικές υπηρεσίες. Πρόσθεσε ακόμη ότι δεν προέκυψαν νέα στοιχεία που να δικαιολογούν διαφορετική κοινοβουλευτική διαδικασία.
«Είναι προφανές ότι εδώ γίνεται κατάχρηση κάθε κοινοβουλευτικού δικαιώματος από την αντιπολίτευση» ανέφερε νωρίτερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μάκης Βορίδης αντικρούοντας τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης.
Ο κ. Βορίδης απορρίπτοντας τις ενστάσεις της αντιπολίτευσης κατά της λήψης απόφασης για την σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής με την απόλυτη πλειοψηφία – σε αντίθεση με το 2022 όπου συστήθηκε με σχετική πλειοψηφία (142 θετικών ψήφων) – είπε ότι «λυπάμαι, αλλά τότε δεν έθεσε κανένας -με τον τρόπο που ορίζει ο ΚτΒ – οποιοδήποτε σχετικό παρεμπίπτον θέμα.
Συνεπώς νομικό προηγούμενο δεν υπάρχει» και πρόσθεσε «το 2022 δεν ετέθη το θέμα γιατί η θέση της ΝΔ ήταν τότε «υπέρ» της σύστασης της Εξεταστικής Επιτροπής γιατί το θέμα των υποκλοπών ήταν ερευνητέο και δεν είχε μεσολαβήσει τίποτε άλλο». Από τότε, ο κ. Βορίδης είπε έχει γίνει «μια Εξεταστική Επιτροπή το 2022, τρείς συνεδριάσεις της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική Περίοδο, έχουν επιληφθεί τα όργανα της Δικαιοσύνης και έχει υπάρξει Πρωτόδικη απόφαση που τιμωρεί ιδιώτες για το θέμα αυτό, εκκρεμεί η έφεση, έχουν υπάρξει δύο Διατάξεις εισαγγελέων του Αρείου Πάγου που λένε ότι δεν υπάρχει σχέση του παράνομου λογισμικού με οποιαδήποτε δημόσια υπηρεσία, χθες έγινε η ακρόαση του διοικητής της ΕΥΠ στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και θέλετε χωρίς κανένα νεότερο στοιχείο να συνεχίσουμε την συζήτηση».
Ο κ. Βορίδης απαντώντας στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ που έκανε αναφορά «για το ποιος θα είναι ο Πρωθυπουργός εάν στις 3 τα ξημερώματα χτυπήσει το τριψήφιο τηλέφωνο» είπε ότι «ελπίζω το τριψήφιο να μην το σηκώνει κάποιος που δεν σέβεται το απόρρητο. Γιατί αυτός είναι ακατάλληλος για οποιαδήποτε τέτοια θέση ειδικά όταν τίθεται θέμα εθνικής ασφάλειας».
Αναφερόμενος στην πολιτική αντιπαράθεση, απάντησε και στις αιχμές του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για τις υποκλοπές, σημειώνοντας ότι ζητήματα εθνικής ασφάλειας απαιτούν αυξημένο επίπεδο θεσμικής ευθύνης και σεβασμό στο απόρρητο.
Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος έκανε λόγο για «ξεκάθαρο κοινοβουλευτικό πραξικόπημα», κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να συγκαλύψει την υπόθεση των υποκλοπών. Υποστήριξε ότι δεν υπάρχει ανάγκη για αυξημένη πλειοψηφία, καθώς το ζήτημα αφορά παραβίαση απορρήτου επικοινωνιών και όχι εθνική άμυνα ή εξωτερική πολιτική, ενώ επεσήμανε ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να εμποδίσει τη διερεύνηση της υπόθεσης.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος έκανε λόγο για προσπάθεια συγκάλυψης, υποστηρίζοντας ότι η επίκληση της εθνικής ασφάλειας δεν δικαιολογεί τον περιορισμό της κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Παράλληλα έθεσε ερωτήματα για τον ρόλο της ΕΥΠ και τις διεθνείς συνεργασίες της.
Από την Ελληνική Λύση, ο Κωνσταντίνος Χήτας κατηγόρησε την κυβέρνηση για «νομικά τερτίπια», υποστηρίζοντας ότι η επίκληση της εθνικής ασφάλειας δημιουργεί σοβαρά πολιτικά και θεσμικά ερωτήματα.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς Δημήτρης Τζανακόπουλος σημείωσε ότι η κυβερνητική επιχειρηματολογία εμφανίζει αντιφάσεις, καθώς άλλοτε η υπόθεση παρουσιάζεται ως ιδιωτική διαφορά και άλλοτε ως ζήτημα εθνικής ασφάλειας.
Από την πλευρά της Νίκης, ο Σπυρίδων Τσιρώνης κατηγόρησε την πλειοψηφία για μεθοδεύσεις και ζήτησε να αποκαλυφθεί πλήρως η αλήθεια για τις υποκλοπές, ενώ η Πλεύση Ελευθερίας μέσω του Αλέξανδρου Καζαμία έθεσε θέμα θεσμικής αξιοπιστίας, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση πρέπει να ξεκαθαρίσει αν θεωρεί ότι υπάρχει πράγματι ζήτημα εθνικής ασφάλειας.
Η συζήτηση αναμένεται να ολοκληρωθεί με την τελική ονομαστική ψηφοφορία, η οποία θα κρίνει τη σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής.












