E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Το Camp IV του Έβερεστ έχει μετατραπεί σε γιγαντιαία χωματερή ‑ Σκηνές, φιάλες οξυγόνου και περιττώματα στην «ανάσα» της κορυφής του κόσμου

Εκεί βρίσκεται το τελευταίο σημείο ανάπαυσης των ορειβατών πριν διασχίσουν τη «Ζώνη του Θανάτου» για να φτάσουν στην κορυφή του Έβερεστ

Το Camp IV του Έβερεστ έχει μετατραπεί σε γιγαντιαία χωματερή ‑ Σκηνές, φιάλες οξυγόνου και περιττώματα στην «ανάσα» της κορυφής του κόσμου
daily mail
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το NEWSROOM
Δημοσίευση 1/6/2026 | 23:31

Το Camp IV στο Έβερεστ αποτελεί το υψηλότερο και τελευταίο οργανωμένο σημείο κατασκήνωσης πριν από την τελική ανάβαση στην κορυφή του κόσμου. Κι ενώ θα έπρεπε να είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά σημεία του πλανήτη, έχει καταντήσει πλέον μια τεράστια χωματερή. Εγκαταλελειμμένες σκηνές, άδειες φιάλες οξυγόνου και ανθρώπινα περιττώματα συνθέτουν μια αποκρουστική εικόνα πάνω στο λευκό χιόνι.

Πλάνα που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αναδημοσιεύονται από τη Daily Mail απεικονίζουν το Camp IV γεμάτο με σωρούς από σκουπίδια που άφησαν πίσω τους ομάδες ορειβατών, με δεκάδες φθαρμένες κίτρινες σκηνές να ανεμίζουν στους θυελλώδεις ανέμους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Camp IV βρίσκεται σε υψόμετρο 7.906 μέτρων, στο σημείο που είναι γνωστό ως Νότιο Πέρασμα (South Col) — ένα παγωμένο, ανεμοδαρμένο πέρασμα ανάμεσα στο Έβερεστ και το Λότσε.

Η «Ζώνη του Θανάτου» και η τελευταία στάση των ορειβατών

Πρόκειται για το τελευταίο σημείο όπου μπορούν να ξεκουραστούν οι ορειβάτες πριν επιχειρήσουν να διαβούν τη «Ζώνη του Θανάτου» και να φτάσουν στην κορυφή του Έβερεστ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Αυτό που θα έπρεπε να είναι ένα από τα πιο εκπληκτικά μέρη στον πλανήτη έχει, από πολλές απόψεις, γίνει ένα από τα πιο άσχημα πρόσωπα της εμπορευματοποίησης του Έβερεστ», έγραψε στο X το Everest Today, ένας λογαριασμός αφιερωμένος στην αναρρίχηση στο βουνό.

Εγκαταλελειμμένες σκηνές, άδειες φιάλες οξυγόνου, κουτιά φαγητού, σκισμένος εξοπλισμός και άλλα απορρίμματα είναι διάσπαρτα σε όλο το Νότιο Πέρασμα, μετατρέποντάς το σε «νεκροταφείο» εξοπλισμού αναρρίχησης.

Ρεκόρ επισκεπτών και επιδείνωση του προβλήματος

Αριθμός ρεκόρ 274 ατόμων ανέβηκε στο Έβερεστ από την πλευρά του Νεπάλ σε μία και μόνο ημέρα τον Μάιο, με την αυξημένη εισροή επισκεπτών να επιδεινώνει σημαντικά το πρόβλημα των απορριμμάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ενώ έχουν καταβληθεί προσπάθειες για τον καθαρισμό των σκουπιδιών που έχουν συσσωρευτεί με τα χρόνια στο βουνό, το μεγάλο υψόμετρο και οι ακραίες καιρικές συνθήκες καθιστούν το εγχείρημα εξαιρετικά επικίνδυνο. Ο ευνοϊκός καιρός μπορεί να μετατραπεί γρήγορα σε χιονοθύελλα, ενώ τα επίπεδα οξυγόνου είναι περίπου το ένα τρίτο του φυσιολογικού.

Πλάνα από drone έδειχναν εκατοντάδες ορειβάτες να σχηματίζουν ουρά για να ανέβουν στο βουνό, καθώς έσπευσαν να εκμεταλλευτούν τον ευνοϊκό καιρό του Μαΐου, αναζωπυρώνοντας τις συζητήσεις για την υπερβολική εμπορευματοποίηση του Έβερεστ. Σχεδόν 500 ξένοι ορειβάτες έχουν λάβει άδειες για να κατακτήσουν την κορυφή φέτος — επίσης αριθμός ρεκόρ — ενώ οι ειδικοί συνεχίζουν να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τον υπερπληθυσμό και τους κινδύνους ασφαλείας.

Η «Ζώνη του Θανάτου» και τα όρια της ανθρώπινης αντοχής

Οι περισσότεροι ορειβάτες βασίζονται σε συμπληρωματικό οξυγόνο για να εισέλθουν στη λεγόμενη «Ζώνη του Θανάτου». Ωστόσο, ακόμη και τότε, οι ειδικοί στην αναρρίχηση συστήνουν να μην παραμένουν στην περιοχή για περισσότερο από 20 ώρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι ειδικοί συχνά επικρίνουν το Νεπάλ επειδή επιτρέπει την είσοδο μεγάλου αριθμού ορειβατών από εκείνη την πλευρά του βουνού, κάτι που οδηγεί μερικές φορές σε επικίνδυνα μποτιλιαρίσματα και μεγάλες ουρές ακριβώς κάτω από την κορυφή, όπου το επίπεδο φυσικού οξυγόνου είναι επικίνδυνα χαμηλότερο από αυτό που απαιτείται για την ανθρώπινη επιβίωση.

Προσπάθειες καθαρισμού και οι δυσκολίες τους

Το 2024, μια ομάδα Σέρπα και Νεπαλέζων στρατιωτών κατάφερε να απομακρύνει 11 τόνους σκουπιδιών και να ανασύρει τέσσερα πτώματα από το βουνό. Μερικά από τα συντρίμμια που εντόπισε η ομάδα χρονολογούνται πριν από 69 χρόνια.

Η αποστολή δεν ήταν καθόλου εύκολη: χρειάστηκαν δύο ολόκληρες μέρες για να ανακτηθεί ένα πτώμα που ήταν εντελώς καλυμμένο με πάγο. Οι διοργανωτές εκστρατειών έχουν αναγνωρίσει τους κινδύνους της συμφόρησης, αλλά υποστηρίζουν ότι μπορούν να αντιμετωπιστούν. «Εάν οι ομάδες έχουν αρκετό οξυγόνο, δεν αποτελεί μεγάλο πρόβλημα», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο Λούκας Φούρτενμπαχ της αυστριακής οργάνωσης Furtenbach Adventures.

Δείτε το βίντεο

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το Camp IV του Έβερεστ έχει μετατραπεί σε γιγαντιαία χωματερή ‑ Σκηνές, φιάλες οξυγόνου και περιττώματα στην «ανάσα» της κορυφής του κόσμου

Χτες

Εκεί βρίσκεται το τελευταίο σημείο ανάπαυσης των ορειβατών πριν διασχίσουν τη «Ζώνη του Θανάτου» για να φτάσουν στην κορυφή του Έβερεστ

Δημοσκόπηση Opinion Poll: Στο 30,5% η ΝΔ με διαφορά 15 μονάδων από τον δεύτερο (πλέον) Τσίπρα

Χτες

Στην εκτίμηση ψήφου, η ΝΔ κυριαρχεί με 30,5% ακολουθεί η ΕΛ.Α.Σ του Α. Τσίπρα με 15,5%, στην τρίτη θέση είναι η Ελπίδα για την Δημοκρατία της Μ. Καρυστιανού με 12,6% - Το μέχρι πρόσφατα δεύτερο ΠΑΣΟΚ βρίσκεται τέταρτο με 10,5% χάνοντας σχεδόν 4 μονάδες

Ράμα: «Πρώτη φορά άκουσα για ελληνική ομογένεια στη Σβέρνιτσα» ‑ Η απάντηση προς Αθήνα

Χτες

Το ελληνικό ΥΠΕΞ ζήτησε πλήρη διερεύνηση του περιστατικού και επισήμανε την ανάγκη προστασίας της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία

«300+1» υπογραφές για το κόμμα Τσίπρα: Ποιοι υπέγραψαν την ιδρυτική διακήρυξη της Ελληνικής Αριστερής Συμπαράταξης

Χτες

Στη λίστα η πρώην αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Μαρία Λεπενιώτη, ο δημοσιογράφος Θανάσης Πάτρας, ο ηθοποιός Μάριος Αθανασίου και η δήμαρχος Ζωγράφου Τίνα Καφατσάκη

Πέθανε ο Μάριος Οικονόμου σε ηλικία 33 ετών: Βαθιά θλίψη στο ελληνικό ποδόσφαιρο

Χτες

Ο πρώην παίκτης της ΑΕΚ και της Εθνικής ομάδας άφησε την τελευταία του πνοή μετά το σοβαρό τροχαίο ατύχημα έξω από το νοσοκομείο «Χατζηκώστα»

Πάτρα: Δεν έδωσε απαντήσεις η κάμερα στο κράνος του 52χρονου – Θρίλερ με τον θάνατο πατέρα και γιου

Χτες

Δευτερόλεπτα πριν από το μοιραίο τροχαίο στην Πάτρα σταμάτησε η καταγραφή στην κάμερα του κράνους του 52χρονου – Αδιευκρίνιστες οι συνθήκες θανάτου πατέρα και γιου

Κινητά τηλέφωνα: Τι αλλάζει από σήμερα – Ποιες διαδικασίες επηρεάζονται

Χτες

Η μεταφορά δεδομένων μεταξύ συσκευών Android και Apple γίνεται πλέον πιο εύκολη και γρήγορη

Καλαμάτα: Ο 41χρονος σκότωσε τη γυναίκα του ενώ στο διπλανό δωμάτιο ήταν τα ανήλικα παιδιά τους, ομολόγησε την άγρια δολοφονία

Χτες

Γείτονες που άκουσαν τις κραυγές της άτυχης γυναίκας για βοήθεια έσπευσαν έξω από το διαμέρισμα και κάλεσαν την Αστυνομία

Οικογενειακή τραγωδία στην Πάτρα: Ο πατέρας κατέγραψε με κάμερα που είχε στο κράνος το δυστύχημα

Χτες

Η οικογενειακή τραγωδία που συγκλονίζει την Πάτρα – Πατέρας και γιος νεκροί σε τροχαίο

Η «ΕΛ.ΑΣ.» ζητά κυβερνητική παρέμβαση για τα επεισόδια στην Αλβανία

Προχτές

Από τα επεισόδια τραυματίστηκε Έλληνας ομογενής

Γαλλία: Έκλεψαν ξανά τη διάσημη μπανάνα των 6,2 εκατ. δολαρίων από μουσείο

Προχτές

Η μπανάνα που αξίζει εκατομμύρια, έκανε «φτερά» από το μουσείο

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 14
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.