E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Ποιο σχέδιο ετοιμάζουν Ιράν και Χούτι για την Ερυθρά Θάλασσα αν οι ΗΠΑ χτυπήσουν ιρανικές υποδομές

Σύμφωνα με τρεις πηγές που μίλησαν στο Reuters, το μήνυμα έχει ήδη διαβιβαστεί στην οργάνωση και οι δυνάμεις της αναμένουν μόνο την εντολή.

Ποιο σχέδιο ετοιμάζουν Ιράν και Χούτι για την Ερυθρά Θάλασσα αν οι ΗΠΑ χτυπήσουν ιρανικές υποδομές
U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 2nd Class Aaron Lau / Wikimedia Commons (Public domain)
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το NEWSROOM
Δημοσίευση 16/7/2026 | 16:23

Το Ιράν φέρεται να έχει ζητήσει από τους Χούτι να κλείσουν τη θαλάσσια δίοδο στην Ερυθρά Θάλασσα αν οι ΗΠΑ πλήξουν ενεργειακές υποδομές του, σύμφωνα με το Reuters.

Το Ιράν φέρεται να έχει ζητήσει από τους Χούτι να είναι έτοιμοι να κλείσουν τη θαλάσσια δίοδο στην Ερυθρά Θάλασσα, σε περίπτωση που οι Ηνωμένες Πολιτείες πλήξουν ενεργειακές υποδομές της χώρας. Την πληροφορία επιβεβαίωσαν τρεις πηγές μιλώντας στο Reuters, εκφράζοντας ταυτόχρονα ανησυχία για μια επερχόμενη ενεργειακή κρίση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, το ενδεχόμενο έχει συζητηθεί στο ανώτατο επίπεδο της ιρανικής ηγεσίας, ενώ το σχετικό μήνυμα έχει ήδη διαβιβαστεί στους Χούτι. Δύο ανώτεροι Ιρανοί αξιωματούχοι και μία περιφερειακή πηγή, που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσαν ότι η οργάνωση ενημερώθηκε πρόσφατα για το αίτημα της Τεχεράνης.

Έτοιμοι οι Χούτι να κλείσουν την Ερυθρά Θάλασσα

Οι πηγές δεν διευκρίνισαν πότε ακριβώς μεταφέρθηκε το μήνυμα, ούτε αν αυτό έγινε μετά την προειδοποίηση του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, την Τρίτη, ότι θα μπορούσε να πλήξει το ηλεκτρικό δίκτυο του Ιράν. Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν και εκπρόσωπος των Χούτι δεν απάντησαν σε αίτημα του Reuters για σχολιασμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με πηγή που πρόσκειται στους Χούτι, η οργάνωση έχει ήδη ολοκληρώσει τις προετοιμασίες για επιθέσεις κατά της ναυσιπλοΐας, αναπτύσσοντας πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη κοντά στο στενό Μπαμπ ελ Μαντέμπ, που αποτελεί τη νότια είσοδο της Ερυθράς Θάλασσας. Οι δυνάμεις τους, όπως ανέφερε, περιμένουν μόνο την εντολή για να ξεκινήσουν.

Ερυθρά Θάλασσα: Οι επιπτώσεις μιας πιθανής διακοπής της ναυσιπλοΐας

Η πιθανή διακοπή της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα θα επιδείνωνε σημαντικά την ενεργειακή κρίση που έχει ήδη προκαλέσει το κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ από το Ιράν. Εάν οι Χούτι επιτεθούν σε πλοία ή λιμενικές εγκαταστάσεις στην περιοχή, οι δύο βασικές θαλάσσιες οδοί εξαγωγής πετρελαίου από τη Μέση Ανατολή θα τεθούν ταυτόχρονα εκτός λειτουργίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ίδια πηγή υποστήριξε ότι την απόφαση για το πότε θα επιχειρηθεί το κλείσιμο του Μπαμπ ελ Μαντέμπ θα λάβουν στελέχη των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC), τα οποία βρίσκονται ήδη στην Υεμένη.

Παράλληλα, η ένταση στην περιοχή αυξάνεται: οι Χούτι εκτόξευσαν πυραύλους κατά της Σαουδικής Αραβίας, κατηγορώντας το Ριάντ ότι βομβάρδισε αεροδρόμιο που ελέγχουν τη Δευτέρα — εξέλιξη που σηματοδοτεί την κατάρρευση της τετραετούς εκεχειρίας ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Ο αναλυτής της Verisk Maplecroft, Τόρμπγιορν Σόλβεντ, προειδοποίησε ότι τυχόν κλιμάκωση και επέκταση των συγκρούσεων στις ενεργειακές υποδομές και στη ναυσιπλοΐα της Ερυθράς Θάλασσας θα απειλούσε τη μοναδική μεγάλη εναλλακτική διαδρομή για τις εξαγωγές πετρελαίου από τον Κόλπο.

Ανησυχία στη Σαουδική Αραβία για τις απειλές Ιράν και Χούτι

Δύο περιφερειακές πηγές με γνώση των εξελίξεων ανέφεραν ότι η Σαουδική Αραβία αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά τις απειλές, εκτιμώντας ότι υπάρχει πλέον στενός συντονισμός ανάμεσα στο Ιράν και τους Χούτι σχετικά με τις επιχειρήσεις στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η σύγκρουση ξεκίνησε στις 28 Φεβρουαρίου, όταν το Ισραήλ και οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν επιθέσεις κατά του Ιράν, οδηγώντας την Τεχεράνη στο κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ, από όπου πριν από τον πόλεμο διερχόταν περίπου το ένα πέμπτο της παγκόσμιας ενεργειακής τροφοδοσίας. Έκτοτε, σημαντικό μέρος των εξαγωγών πετρελαίου του Κόλπου διοχετεύεται μέσω αγωγού της Σαουδικής Αραβίας προς την Ερυθρά Θάλασσα, από όπου διακινείται πλέον περίπου το 7% της παγκόσμιας προσφοράς ενέργειας.

Κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα, οι επιθέσεις των Χούτι είχαν αναγκάσει μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες να παρακάμπτουν την Ερυθρά Θάλασσα, επιλέγοντας τον πολύ μεγαλύτερο και ακριβότερο περίπλου της Αφρικής. Σήμερα, περίπου το 70% των σαουδαραβικών εξαγωγών ενέργειας διέρχεται από το λιμάνι Γιανμπού στην Ερυθρά Θάλασσα.

Σύμφωνα με μία από τις περιφερειακές πηγές, η ιρανική ηγεσία επιδιώκει να αυξήσει το οικονομικό κόστος για τις ΗΠΑ, απειλώντας τη ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα και τη ροή των σαουδαραβικών εξαγωγών πετρελαίου. «Το να κλείσει κανείς το πέρασμα δεν είναι δύσκολο. Ακόμη και κάποιος με ένα απλό τουφέκι μπορεί να διακόψει τη ναυσιπλοΐα. Δεν χρειάζονται εξελιγμένοι πύραυλοι για να προκληθεί σοβαρή αναστάτωση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πότε θα γίνει η κηδεία του Λορέντζο Καριέρε

Κόσμος Σήμερα

Ο Λορέντζο Καριέρε αντιμετώπιζε το τελευταίο διάστημα σοβαρά προβλήματα υγείας

Έσκασε η «βόμβα»: Ο Χρήστος Τζόλης στους πρωταθλητές Αγγλίας

Κόσμος Σήμερα

Η πιο ακριβή μεταγραφή Έλληνα παίκτη στην ιστορία

Ποιες περιοχές βρίσκονται σε συναγερμό αύριο για πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς

Κόσμος Σήμερα

Σε αυξημένη ετοιμότητα τίθενται Αττική, Κρήτη, Εύβοια, Κορινθία και νησιά του Βορείου Αιγαίου, με ενισχυμένες περιπολίες και εφαρμογή απαγόρευσης κυκλοφορίας σε ευπαθείς περιοχές.

Ποιο σχέδιο ετοιμάζουν Ιράν και Χούτι για την Ερυθρά Θάλασσα αν οι ΗΠΑ χτυπήσουν ιρανικές υποδομές

Κόσμος Σήμερα

Σύμφωνα με τρεις πηγές που μίλησαν στο Reuters, το μήνυμα έχει ήδη διαβιβαστεί στην οργάνωση και οι δυνάμεις της αναμένουν μόνο την εντολή.

Πανελλαδικές 2026: Τι αποφασίστηκε για τους μαθητές μετά το σοβαρό λάθος με τα θέματα σε ΕΠΑ.Λ.

Κόσμος Σήμερα

Ο Εθνικός Οργανισμός Εξετάσεων εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση για το περιστατικό με τα λανθασμένα θέματα σε εξεταστικό κέντρο Επαγγελματικού Λυκείου, ενώ το υπουργείο Παιδείας ζήτησε κατεπειγόντως ΕΔΕ.

Τροχαίο στη Χαλκιδική: Τι αποφάσισε ο εισαγγελέας για τον οδηγό του βυτιοφόρου

Κόσμος Σήμερα

Συνεχίζεται η προανάκριση για να αποσαφηνιστούν οι συνθήκες της τραγωδίας που στοίχισε τη ζωή σε τρία μέλη μολδαβικής οικογένειας.

Ο μετεωρίτης που τρύπησε στέγη σπιτιού στις ΗΠΑ – Τι αποκάλυψαν οι επιστήμονες μέσα του

Κόσμος Σήμερα

Νέα μελέτη σε σπάνιο ανθρακούχο χονδρίτη που έπεσε στο Νιου Τζέρσεϊ αποκαλύπτει εξωγήινα αμινοξέα και ίχνη αλμυρού νερού που ενισχύουν τη θεωρία για την προέλευση της ζωής.

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Παρακολούθησε ημιτελικό Μουντιάλ 2026, συναντήθηκε με τον Μικ Τζάγκερ και αφιέρωσε τη βραδιά στον πατέρα του

Κόσμος Σήμερα

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο μοιράστηκε τις στιγμές από τη βραδιά του με ανάρτηση στα social media

Τι έκρυβε το παγούρι του Πίκφορντ που βρήκαν οι Αργεντινοί μετά τον αγώνα

Κόσμος Σήμερα

Ο Αγγλος τερματοφύλακας είχε ετοιμάσει λεπτομερείς σημειώσεις για τα πέναλτι της Αργεντινής, αλλά δεν πρόλαβε να τις χρησιμοποιήσει.

Καρυστιανού: «Φανταστικά σενάρια» – Διαψεύδει δημοσιεύματα για εκλογική συνεργασία με Νατσιό

Κόσμος Σήμερα

Τόσο η Μαρία Καρυστιανού όσο και ο πρόεδρος του κόμματος «Νίκη» Δημήτρης Νατσιός διέψευσαν κατηγορηματικά αναφορές για επαφές σχετικά με το Ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

«Είσαι αρκετά δυνατός για να το αντέξεις» – Ο Μπέλινγκχαμ αποκάλυψε το «trash talking» με τον Μέσι

Κόσμος Σήμερα

Ο Τζουντ Μπέλινγκχαμ εξήγησε τι συνέβη πραγματικά στην «viral» κόντρα του με τον Λιονέλ Μέσι στον ημιτελικό Αγγλίας-Αργεντινής.

Θερινό ωράριο στα ΜΜΜ: Ποιες γραμμές αλλάζουν και τι να περιμένετε αυτό το καλοκαίρι

Κόσμος Σήμερα

Από το Σάββατο 27 Ιουνίου τέθηκε σε ισχύ το θερινό πρόγραμμα δρομολογίων για λεωφορεία, τρόλεϊ, Μετρό, ΗΣΑΠ και Τραμ στην Αθήνα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 16
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.