Η νέα ταξιδιωτική τάση που «γυρίζει την πλάτη» στην Ελλάδα
Ηπιότερος καιρός, φύση και αποφυγή συνωστισμού – Τι οδηγεί τους ταξιδιώτες στον Βορρά

Δημοσίευση 24/7/2026 | 16:28
Ηλιοφάνεια, θερμοκρασία γύρω στους 25 βαθμούς και μια δροσερή αύρα. Για έναν αυξανόμενο αριθμό ταξιδιωτών, αυτές φαίνεται να είναι οι τέλειες συνθήκες για καλοκαιρινές διακοπές, σε μια εποχή που οι αλλεπάλληλοι καύσωνες κάνουν λιγότερο δελεαστική την παραμονή σε τόπους όπου ο υδράργυρος αγγίζει και ξεπερνά τους 40°C.
Η νέα ταξιδιωτική τάση ονομάζεται «coolcation» — από τις αγγλικές λέξεις cool και vacation — και περιγράφει την επιλογή προορισμών με ηπιότερες θερμοκρασίες, άφθονη φύση και λιγότερο συνωστισμό.
Στο επίκεντρο της τάσης βρίσκονται η Σουηδία, η Νορβηγία, η Φινλανδία, η Δανία και η Ισλανδία. Στο παιχνίδι μπαίνουν όμως και η Ιρλανδία, η Σκωτία, η Αλάσκα, η Παταγονία, καθώς και ορεινές περιοχές της Κεντρικής Ευρώπης.
Στοκχόλμη αντί Κροατίας
Στην παλιά πόλη της Στοκχόλμης, οι επισκέπτες απολαμβάνουν βόλτες χωρίς την εξαντλητική ζέστη που χαρακτηρίζει μεγάλο μέρος της νότιας Ευρώπης. Τουρίστες που μίλησαν στο Reuters ανέφεραν ότι εξέταζαν αρχικά το ενδεχόμενο να ταξιδέψουν στην Κροατία, αλλά τελικά επέλεξαν τη Σουηδία ακριβώς λόγω του δροσερότερου καιρού.
Την ημέρα του ρεπορτάζ, η θερμοκρασία στη Στοκχόλμη ήταν 22°C, ενώ στο Ζάγκρεμπ είχε φτάσει τους 30°C. Σύμφωνα με έρευνα του νορβηγικού οργανισμού τουρισμού, ένας στους πέντε ξένους επισκέπτες δήλωσε ότι επέλεξε τη Νορβηγία για να αποφύγει κάποιον καύσωνα αλλού. Μεταξύ των ταξιδιωτών από τη νότια Ευρώπη, το ποσοστό έφτασε το 40%.
Εκρηκτική άνοδος στις κρατήσεις
Η επίδραση αποτυπώνεται ήδη ξεκάθαρα στις κρατήσεις. Τα στοιχεία της αμερικανικής ταξιδιωτικής εταιρείας Fora για το καλοκαίρι του 2026 δείχνουν ετήσια αύξηση 154% στο Όσλο και 124% στο Ελσίνκι. Ακολουθούν η Στοκχόλμη με άνοδο 90% και η Κοπεγχάγη με 78%.
Αντίστοιχα, στοιχεία της Trivago δείχνουν ότι οι κρατήσεις Βρετανών για Ιούλιο και Αύγουστο αυξήθηκαν κατά 57% στη Σουηδία, 55% στη Νορβηγία και 29% στη Δανία σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.
Πέρα από τον καιρό: φύση και ηρεμία
Η άνοδος των coolcations δεν οφείλεται αποκλειστικά στις θερμοκρασίες. Οι βόρειοι προορισμοί συνδέονται με τη φύση, τις λίμνες, τα φιόρδ, τις μακριές καλοκαιρινές ημέρες και έναν πιο χαλαρό ρυθμό διακοπών. Παράλληλα, πολλοί ταξιδιώτες θέλουν να αποφύγουν τις πολυσύχναστες παραλίες, τις ατέλειωτες ουρές στα αξιοθέατα και τις υψηλές θερμοκρασίες που δυσκολεύουν ακόμη και έναν απλό περίπατο στην πόλη.
Έρευνα της ταξιδιωτικής εφαρμογής Polarsteps έδειξε ότι το 35% των Βρετανών ταξιδιωτών επέλεξε φέτος έναν δροσερότερο προορισμό, ενώ περισσότεροι από ένας στους πέντε δοκίμασαν αυτού του είδους τις διακοπές για πρώτη φορά.
Η Σουηδία επιχειρεί ήδη να αξιοποιήσει την τάση, προβάλλοντας τις μέσες καλοκαιρινές θερμοκρασίες των 20 έως 25 βαθμών στο νότιο τμήμα της, τις χιλιάδες λίμνες και τα αρχιπελάγη της. Σύμφωνα με τον εθνικό οργανισμό τουρισμού, οι διανυκτερεύσεις ξένων επισκεπτών στις σκανδιναβικές χώρες αυξήθηκαν το καλοκαίρι του 2025 με ταχύτερο ρυθμό από εκείνες στη Μεσόγειο.
Οι ειδικοί προειδοποιούν: η Μεσόγειος δεν καταρρέει
Παρά τη θεαματική αύξηση των κρατήσεων στον ευρωπαϊκό Βορρά, οι ειδικοί εμφανίζονται επιφυλακτικοί απέναντι στην ιδέα ότι ο παγκόσμιος τουριστικός χάρτης ανατρέπεται ήδη. Ο Στέφαν Γκέσλινγκ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Linnaeus της Σουηδίας και ειδικός σε θέματα τουρισμού και κλιματικής αλλαγής, επισημαίνει ότι η θερμοκρασία είναι μόνο ένας από τους παράγοντες που καθορίζουν την επιλογή ενός προορισμού. Ο πολιτισμός, η γαστρονομία, το φυσικό περιβάλλον, το κόστος, οι αεροπορικές συνδέσεις και η συνήθεια εξακολουθούν να παίζουν καθοριστικό ρόλο.
Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, η Ιταλία και η Δανία προσφέρουν εντελώς διαφορετικές ταξιδιωτικές εμπειρίες, επομένως η μία δεν μπορεί απλώς να αντικαταστήσει την άλλη.
Οι αριθμοί επιβεβαιώνουν ότι η Μεσόγειος δεν έχει χάσει τη δυναμική της. Η Ελλάδα υποδέχθηκε το 2025 περίπου 37,98 εκατομμύρια ταξιδιώτες, σημειώνοντας αύξηση 5,6% και νέα ιστορική επίδοση. Η Ισπανία έσπασε επίσης το ρεκόρ της, με 96,8 εκατομμύρια διεθνείς επισκέπτες το 2025. Παράλληλα, οι δαπάνες ξένων τουριστών αυξήθηκαν κατά 8,2% το δεύτερο τρίμηνο του 2026, δείχνοντας ότι η ζήτηση παραμένει ισχυρή παρά τους καύσωνες.
Ανακατανομή, όχι εγκατάλειψη
Το πιθανότερο σενάριο δεν είναι η εγκατάλειψη της Μεσογείου, αλλά η ανακατανομή των ταξιδιών μέσα στο έτος. Οι ταξιδιώτες μπορεί να συνεχίσουν να επιλέγουν Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία, αλλά να μεταφέρουν τις διακοπές τους στην άνοιξη ή το φθινόπωρο.
Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, όταν οι θερμοκρασίες κορυφώνονται, οι τουρίστες ενδέχεται να προτιμούν τη Σκανδιναβία, τον βόρειο Ατλαντικό ή ορεινούς προορισμούς. Η τάση αυτή θα μπορούσε να επιμηκύνει την τουριστική περίοδο στις μεσογειακές χώρες και να μειώσει μέρος της πίεσης που προκαλεί ο υπερτουρισμός κατά τους θερινούς μήνες.
Την ίδια στιγμή, όμως, μπορεί να δημιουργήσει νέα προβλήματα σε μικρές βόρειες πόλεις και απομακρυσμένες περιοχές που δεν διαθέτουν τις υποδομές για να απορροφήσουν απότομα πολύ μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών.
Ο χάρτης των καλοκαιρινών διακοπών δεν έχει ακόμη ανατραπεί. Τα όριά του, ωστόσο, αρχίζουν να μετακινούνται. Και καθώς οι ακραίες θερμοκρασίες γίνονται όλο και πιο συχνές, το πρώτο πράγμα που πιθανότατα θα αλλάξει δεν θα είναι ο αγαπημένος προορισμός των ταξιδιωτών, αλλά ο μήνας κατά τον οποίο θα τον επισκέπτονται.












