E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Δύο λουόμενοι δαγκώθηκαν από ψάρι μέσα σε τρεις ημέρες στην Ιταλία – Ποιο είδος κρύβεται πίσω από τα περιστατικά

Ο 76χρονος έχασε πολύ αίμα και νοσηλεύτηκε, ενώ ο 55χρονος Ελβετός χρειάστηκε ράμματα – Οι ειδικοί στρέφουν τις υποψίες τους στο γουρουνόψαρο (Balistes capriscus).

Δύο λουόμενοι δαγκώθηκαν από ψάρι μέσα σε τρεις ημέρες στην Ιταλία – Ποιο είδος κρύβεται πίσω από τα περιστατικά
Diego Delso / Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το NEWSROOM
Δημοσίευση 25/7/2026 | 09:19

Δύο τουρίστες δέχθηκαν δάγκωμα ψαριού στις ακτές του Τσιλέντο στην Ιταλία μέσα σε τρεις μόλις ημέρες. Και στις δύο περιπτώσεις οι τραυματισμοί ήταν σοβαροί και απαίτησαν νοσηλεία.

Ανησυχία έχει προκαλέσει στις ακτές της νότιας Ιταλίας η καταγραφή δύο παρόμοιων περιστατικών τραυματισμού λουόμενων από δάγκωμα ψαριού μέσα σε διάστημα μόλις τριών ημερών. Τα συμβάντα σημειώθηκαν και τα δύο στην περιοχή του Τσιλέντο, στη νότια Ιταλία, και έχουν θέσει σε συναγερμό τις τοπικές αρχές και τους επιστήμονες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αν και δεν υπάρχει ακόμη επίσημη επιβεβαίωση για το είδος που ευθύνεται, οι ειδικοί θεωρούν πιθανότερο δράστη το γουρουνόψαρο ή βαλιστή (Balistes capriscus), ένα είδος που διαθέτει ιδιαίτερα ισχυρά σαγόνια και μπορεί να προκαλέσει σοβαρά τραύματα όταν αισθανθεί ότι απειλείται.

Το πρώτο περιστατικό: 76χρονος με βαθιά πληγή στο πόδι

Το πιο πρόσφατο περιστατικό σημειώθηκε στην παραλία Saline di Palinuro, στην περιοχή του Σαλέρνο. Ένας 76χρονος τουρίστας δέχθηκε δάγκωμα στο πόδι ενώ κολυμπούσε, με αποτέλεσμα να υποστεί βαθιά πληγή και να χάσει σημαντική ποσότητα αίματος.

Παρά τον έντονο πόνο, κατάφερε να βγει μόνος του στην ακτή, όπου οι ναυαγοσώστες τού παρείχαν άμεσα τις πρώτες βοήθειες, σταμάτησαν την αιμορραγία και τον σταθεροποίησαν μέχρι την άφιξη των διασωστών. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για περαιτέρω νοσηλεία, ενώ η κατάσταση της υγείας του δεν εμπνέει ανησυχία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το δεύτερο περιστατικό μέσα σε λίγες ημέρες

Είχε προηγηθεί, την Τρίτη, ένα ακόμη παρόμοιο συμβάν στην περιοχή Pioppi, επίσης στις ακτές του Τσιλέντο. Ένας 55χρονος τουρίστας από την Ελβετία αισθάνθηκε ξαφνικά έντονο πόνο ενώ κολυμπούσε και διαπιστώθηκε ότι είχε δεχθεί δάγκωμα στο πόδι.

Μετά τις πρώτες βοήθειες που του παρασχέθηκαν στην παραλία, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου χρειάστηκε να υποβληθεί σε συρραφή του τραύματος με ράμματα. Τα δύο περιστατικά έχουν προκαλέσει προβληματισμό στις τοπικές αρχές και στους επιστήμονες, οι οποίοι εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα για το είδος του ψαριού που επιτέθηκε στους λουόμενους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι υποψίες στρέφονται στο γουρουνόψαρο

Αν και δεν υπάρχει ακόμη επίσημη ταυτοποίηση, οι ειδικοί θεωρούν πιθανό υπεύθυνο το γουρουνόψαρο ή βαλιστή (Balistes capriscus), ένα ψάρι που ζει σε βραχώδεις περιοχές και υφάλους της Μεσογείου. Το είδος διαθέτει εξαιρετικά ισχυρά σαγόνια και δόντια, με τα οποία μπορεί να σπάει όστρακα, κελύφη καρκινοειδών και αχινούς — γεγονός που εξηγεί γιατί ένα δάγκωμά του μπορεί να προκαλέσει βαθιά τραύματα στον άνθρωπο.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι το γουρουνόψαρο δεν θεωρείται γενικά επιθετικό απέναντι στους ανθρώπους. Ωστόσο, μπορεί να αντιδράσει δαγκώνοντας όταν αισθανθεί ότι απειλείται ή κατά την περίοδο αναπαραγωγής, όταν υπερασπίζεται την περιοχή και τα αυγά του.

Τι συμβουλεύουν οι ειδικοί

Παρότι τα συγκεκριμένα περιστατικά παραμένουν εξαιρετικά σπάνια, οι ειδικοί συνιστούν στους λουόμενους να αποφεύγουν να πλησιάζουν, να αγγίζουν ή να κυνηγούν ψάρια και άλλα θαλάσσια είδη κατά τη διάρκεια του κολυμπιού.

Σε περίπτωση τραυματισμού μέσα στη θάλασσα, συστήνουν την άμεση έξοδο από το νερό και την αναζήτηση ιατρικής βοήθειας, ώστε να αντιμετωπιστεί εγκαίρως το τραύμα και να μειωθεί ο κίνδυνος μόλυνσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αρναούτογλου: Βοριάδες 9 μποφόρ και βροχές τον Δεκαπενταύγουστο ‑ Πότε έρχεται νέο κύμα καύσωνα

Πριν 2 ώρες

Ενισχυμένοι άνεμοι στο Αιγαίο και βροχές σε αρκετές περιοχές της χώρας, ενώ το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών καταγράφει νέα άνοδο του φαινομένου El Niño στον Ειρηνικό.

Φωτιά στον Φοίνικα Ρεθύμνου: Ενίσχυση δυνάμεων και μήνυμα του 112 για εκκένωση σε Σούδα και Φωτεινάρι

Χτες

63 πυροσβέστες με τρεις ομάδες πεζοπόρων, εθελοντές και 18 οχήματα δίνουν μάχη με τις φλόγες, ενώ από αέρος ρίψεις πραγματοποιούν 4 ελικόπτερα, με τη συνδρομή μηχανημάτων έργου και υδροφόρων ΟΤΑ

Χαλκιδική: Σέρβοι οδηγοί ξυλοκόπησαν οδηγό απορριμματοφόρου για μια παρατήρηση

Χτες

Το επεισόδιο σημειώθηκε στον Αγιο Νικόλαο Σιθωνίας, όταν οδηγοί που είχαν μπει στο αντίθετο ρεύμα επιτέθηκαν στον εργαζόμενο του δήμου.

Καταγγελία σοκ στον Βόλο: Στο εδώλιο 82χρονος για σεξουαλική παρενόχληση της ανήλικης εγγονής του

Χτες

Η καταγγελία της ανήλικης έφερε στο φως ρήξη στην οικογένεια, με τον πατέρα της να παραβιάζει τους περιοριστικούς όρους που του είχαν επιβληθεί.

Air India: Τι αποκαλύπτουν τα νέα στοιχεία για τα κρίσιμα δευτερόλεπτα της πτήσης‑εφιάλτη με τους 24 τραυματίες

Χτες

Η Airbus ζήτησε στοιχεία για τη συντήρηση των υδραυλικών συστημάτων του Airbus A320, δύο εβδομάδες μετά το περιστατικό στην πτήση Πουκέτ–Νέο Δελχί, όπου τραυματίστηκαν 24 επιβάτες.

Νεκροταφείο Λαμίας: 69χρονη νόμιζε ότι έκλεψαν τη σορό του 24χρονου γιου της

Χτες

Η γυναίκα κάλεσε αστυνομία και γραφείο τελετών στην Ξηριώτισσα, πιστεύοντας πως άγνωστοι είχαν πάρει τη σορό λίγες ημέρες μετά την κηδεία.

Χαλκιδική: Συνελήφθησαν δύο άτομα και εντοπίστηκε τρίτος για την επίθεση στο συνεργείο του MEGA

Χτες

Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν λίγες ώρες μετά το περιστατικό στη Σίβηρη

Ακυρώθηκε στο Αίγιο η προβολή της «Αρκουδότρυπας» – Καταγγελίες για ομοφοβικές αντιδράσεις ακραίου χαρακτήρα

Χτες

Όπως αναφέρει η κινηματογραφική λέσχη Αιγίου, θα οριστεί νέα ημερομηνία προβολής της ταινίας σε διαφορετική τοποθεσία

Καραλής για Τεντόγλου: «Εγώ δεν είμαι σαν τον άλλον, θα φέρω το μετάλλιο στη μεικτή ζώνη»

Χτες

Ο «Μανόλο» πείραξε τον φίλο του Μίλτο Τεντόγλου για το επεισόδιο με το ξεχασμένο μετάλλιο

Θεσσαλονίκη: Στη φυλακή ο 59χρονος που έβαζε φωτιές στη Σίνδο – «Είχα πιει δυο ποτήρια κρασί», είπε

Χτες

Παρουσιάστηκε στις αρχές χωρίς συνήγορο - Ξανάπε ότι άναβε τις φωτιές από «χαζομάρα» και λόγω άγχους από τη δουλειά του

Λευκάδα: Ιστιοφόρο «καρφώθηκε» πάνω σε ελλιμενισμένα σκάφη στο λιμάνι του Καλάμου – Δείτε βίντεο

Χτες

Συνελήφθη ο καπετάνιος αφού «έλιωσε» βάρκα και χτύπησε άλλο ένα σκάφος

Πρέβεζα: Οκτώ τραυματίες σε σοβαρό τροχαίο στην υποθαλάσσια Ακτίου – Φορτηγό συγκρούστηκε με τρία ΙΧ

Χτες

Στο σημείο επιχειρούν ασθενοφόρα, Πυροσβεστική και Τροχαία μετά τη σφοδρή σύγκρουση

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 11
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.