E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Επιτρέπεται να προσπεράσεις περιπολικό; Τι λέει ο ΚΟΚ που οι περισσότεροι αγνοούν

Ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας δεν απαγορεύει την προσπέραση οχήματος της αστυνομίας, αλλά ισχύουν συγκεκριμένοι κανόνες που κάθε οδηγός πρέπει να γνωρίζει.

Επιτρέπεται να προσπεράσεις περιπολικό; Τι λέει ο ΚΟΚ που οι περισσότεροι αγνοούν
Jebulon / Wikimedia Commons (CC0)
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το NEWSROOM
Δημοσίευση 9/8/2026 | 11:55

Προσπέρασμα περιπολικού: επιτρέπεται ή όχι; Ο ΚΟΚ δεν το απαγορεύει, όμως λίγοι οδηγοί γνωρίζουν τι ακριβώς ισχύει — και η άγνοια μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη.

Η προσπέραση περιπολικού είναι ένα από τα πιο συχνά ερωτήματα που προκύπτουν στην καθημερινή οδήγηση. Η θέα ενός αστυνομικού οχήματος μπροστά στον δρόμο κάνει πολλούς οδηγούς να φρενάρουν απότομα ή να παραμένουν πίσω του, ακόμη κι όταν κινείται με χαμηλή ταχύτητα. Η αλήθεια είναι ότι ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) δεν απαγορεύει πουθενά ρητά την προσπέραση περιπολικού ή οποιουδήποτε οχήματος έκτακτης ανάγκης — όπως ασθενοφόρου ή πυροσβεστικού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το άρθρο 21 του ΚΟΚ, που διέπει το «Προσπέρασμα - Κυκλοφορία σε στοίχους», δεν περιλαμβάνει καμία διάταξη που να εξαιρεί από την προσπέραση τα οχήματα της αστυνομίας. Συνεπώς, κάθε απότομο φρενάρισμα στη θέα περιπολικού είναι αδικαιολόγητο και, κάτω από ορισμένες συνθήκες, μπορεί να αποδειχθεί και επικίνδυνο, καθώς υπάρχει κίνδυνος τροχαίου από το ακολουθούν όχημα.

Πότε επιτρέπεται το προσπέρασμα σύμφωνα με τον ΚΟΚ;

Σύμφωνα με το άρθρο 21 του ΚΟΚ, ο οδηγός επιτρέπεται να προσπεράσει προπορευόμενο όχημα — οποιοδήποτε κι αν είναι αυτό — μόνο εφόσον μπορεί να το κάνει χωρίς κίνδυνο ή παρακώλυση της κυκλοφορίας και αφού προειδοποιήσει έγκαιρα με τη χρήση φλας. Η βασική αρχή δεν αλλάζει ανάλογα με τον τύπο του οχήματος που πρόκειται να προσπεραστεί.

Το προσπέρασμα γίνεται κατά κανόνα από τα αριστερά. Κατ' εξαίρεση, επιτρέπεται από τα δεξιά μόνο εάν ο προπορευόμενος οδηγός έχει δώσει σήμα αριστερής στροφής και έχει μετακινήσει ήδη το όχημά του προς εκείνη την πλευρά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι οφείλει να κάνει ο οδηγός μετά την προσπέραση;

Μόλις ολοκληρωθεί η προσπέραση, ο οδηγός υποχρεούται να επαναφέρει το όχημά του κοντά στο δεξιό άκρο του οδοστρώματος, σεβόμενος παράλληλα τα ισχύοντα όρια ταχύτητας. Η προσπέραση απαγορεύεται, φυσικά, όταν υπάρχει συνεχής διαχωριστική γραμμή στο οδόστρωμα ή σε σημεία όπου ο ΚΟΚ την αποκλείει ρητά.

Συνοψίζοντας: η άγνοια των κανόνων δεν αποτελεί άλλοθι. Το να προσπεράσεις ένα περιπολικό δεν είναι παράβαση, αρκεί να τηρούνται οι ίδιοι κανόνες που ισχύουν για κάθε άλλο όχημα. Το αδικαιολόγητο φρενάρισμα, αντίθετα, μπορεί να δημιουργήσει πραγματικό κίνδυνο για τους οδηγούς που ακολουθούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΕΚ μπήκε με νίκη στο Champions League: 1‑0 τη ΛΑΣΚ Λίντσερ με γκολάρα του Μαρίν

Ελλάδα Χτες

Καλύτερη η Ένωση σε όλη τη διάρκεια του ματς

Καιρός: Πότε θα πέσουν τα πρωτοβρόχια ‑ Ζέστη έως 37 βαθμούς το Σαββατοκύριακο

Ελλάδα Χτες

Ο μετεωρολόγος του Open, Κλέαρχος Μαρουσάκης, εξηγεί πότε το βαρομετρικό χαμηλό προς την Ιταλία θα φέρει πιο φθινοπωρινές συνθήκες στη χώρα.

Μαρίνα Σταυράκη κατά Γιώργου Πατούλη: «Πού να κατέβεις βρε κακομοίρη;»

Ελλάδα Χτες

Διαδικτυακό «πόλεμο» κηρύσσει η πρώην κυρία Πατούλη στον άλλοτε σύζυγό της

Χανιά: Tουρίστας ζήτησε αποζημίωση από ξενοδοχείο για τσιμπήματα κουνουπιών

Ελλάδα Χτες

Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Τουρισμού Κρήτης Κυριάκος Κώτσογλου παρενέβη, και μετά τον έλεγχο ο επισκέπτης δήλωσε πως θα ξανάρθει του χρόνου στο νησί.

FairSquare: Καταγγελία με περισσότερες από 100.000 υπογραφές για τις σχέσεις Ινφαντίνο‑Τραμπ

Ελλάδα Χτες

Στο μάτι του κυκλώνα σταθερά ο πρόεδρος της FIFA

Πρώην δήμαρχος που βίασε ανήλικο σε πισίνα εξέτισε μόλις 90 μέρες στη φυλακή

Ελλάδα Χτες

Η οικογένεια του θύματος ζήτησε αυστηρότερη ποινή, όμως ο δικαστής απέρριψε το αίτημα

19χρονη έστειλε μητέρα και πατριό 599 ημέρες φυλακή με ψευδή καταγγελία κακοποίησης

Ελλάδα Χτες

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ζυρίχης ακύρωσε τις καταδίκες του ζευγαριού, ενώ η νεαρή αντιμετωπίζει πλέον ποινική δίωξη για παρεμπόδιση της δικαιοσύνης.

Ιστορική ρήξη Ισραήλ – Βρετανίας: Το Τελ Αβίβ κλείνει το βρετανικό προξενείο στην Ιερουσαλήμ ως αντίποινα για τα μέτρα του Λονδίνου

Ελλάδα Χτες

«Όποιος ενεργεί κατά του Ισραήλ, το Ισραήλ θα ενεργεί εναντίον του», δήλωσε ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ

Εξαφάνιση της Γιου Τινγκ: Νέα στοιχεία στο Αττικό Αλσος

Ελλάδα Χτες

Νέα έγγραφα κομμένα όπως το διαβατήριο, βρέθηκαν στο Αττικό Αλσος, τα οποία ενδέχεται να βοηθήσουν τις αρχές στην υπόθεσης της αγνοούμενης Γιου Τινγκ.

Πρόστιμο έως 2.000 ευρώ για όσους παρκάρουν σε αυτές τις θέσεις

Ελλάδα Χτες

Ο νέος ΚΟΚ προβλέπει κλιμακούμενες ποινές για την παράνομη κατάληψη θέσεων

Προκλητικός ο Πολωνός τουρίστας που προκάλεσε φωτιά στην Επανομή

Ελλάδα Χτες

Σε δίκη οδηγήθηκε σήμερα ένας 40χρονος Πολωνός τουρίστας, ο οποίος προκάλεσε φωτιά στην περιοχή της Επανομής, στα νοτιοανατολικά της Θεσσαλονίκης, καθώς έκανε

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 6
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.