Dark Web: Κάθειρξη έως 11 χρόνια σε σπείρα που άδειαζε τραπεζικούς λογαριασμούς στη Θεσσαλονίκη
Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης καταδίκασε την οργάνωση για ζημία άνω των 175.000 ευρώ σε βάρος δεκάδων πολιτών την περίοδο 2018-2019.

Δημοσίευση 9/9/2026 | 17:31
Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης επέβαλε ποινές κάθειρξης έως 11 χρόνια σε επτά μέλη εγκληματικής οργάνωσης που, μέσω του Dark Web, άδειαζε τραπεζικούς λογαριασμούς ανυποψίαστων πολιτών, προκαλώντας ζημία άνω των 175.000 ευρώ.
Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης επέβαλε βαρύτατες ποινές κάθειρξης, που φτάνουν έως και τα 11 έτη, σε επτά μέλη εγκληματικής οργάνωσης που «άδειαζε» τραπεζικούς λογαριασμούς ανυποψίαστων πολιτών χρησιμοποιώντας κλεμμένα στοιχεία από το Dark Web. Η δράση της σπείρας εκτυλίχθηκε την περίοδο 2018-2019 και προκάλεσε συνολική οικονομική ζημία που ξεπερνά τις 175.000 ευρώ.
Η υπόθεση έφτασε στο ακροατήριο έπειτα από έρευνα της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βόρειας Ελλάδας. Από τους δέκα συνολικά κατηγορούμενους, επτά καταδικάστηκαν με ποινές που κυμαίνονται από φυλάκιση 10 μηνών έως κάθειρξη 11 ετών, ενώ τρεις αθωώθηκαν. Το δικαστήριο αποφάσισε ότι η έφεση δεν θα έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα στην εκτέλεση της ποινής για όσους καταδικάστηκαν σε κάθειρξη.
Ποιοι καταδικάστηκαν για τις τραπεζικές απάτες;
Μεταξύ των καταδικασθέντων ξεχωρίζουν δύο πρόσωπα με πρωταγωνιστικό ρόλο: ένας 26χρονος, στον οποίο επιβλήθηκε κάθειρξη 10 ετών, και ο 42χρονος θείος του, που καταδικάστηκε σε κάθειρξη 11 ετών. Ο 26χρονος εκτίει ήδη πολυετή ποινή κάθειρξης για ανάλογες απάτες που αποκαλύφθηκαν σε μεταγενέστερο χρόνο, ενώ ο 42χρονος είναι πρώην ιερέας, ο οποίος έχει καθαιρεθεί, και κρατείται προσωρινά για εμπλοκή σε άλλη υπόθεση διακίνησης μεταναστών.
Για την ίδια υπόθεση καταδικάστηκε και αστυνομικός σε κάθειρξη 7 ετών για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση και συνέργεια στις απάτες, ενώ δεύτερος αστυνομικός που κατηγορείτο για την ίδια υπόθεση αθωώθηκε.
Πώς λειτουργούσε η σπείρα του Dark Web;
Σύμφωνα με τη δικογραφία, βασικό «εργαλείο» για την τέλεση των ηλεκτρονικών απατών ήταν η πρόσβαση των πρωταγωνιστών στο Dark Web, απ' όπου φαίνεται πως αγόραζαν ψηφιακά αρχεία με διαπιστευτήρια πρόσβασης (password/username), προσωπικά δεδομένα και άλλα στοιχεία τραπεζικών πελατών, προϊόν υποκλοπής από άγνωστους δράστες. Με τεχνικές όπως η εκτροπή τηλεφωνικών κλήσεων και μηνυμάτων από τα κινητά των θυμάτων σε «επιχειρησιακά» τηλέφωνα των δραστών, αποκτούσαν πρόσβαση σε υπηρεσίες web-banking και στους λογαριασμούς τους.
Από τους λογαριασμούς αυτούς εκδίδονταν προπληρωμένες χρεωστικές κάρτες, με τις οποίες πραγματοποιούσαν αγορές ηλεκτρονικών συσκευών που είτε χρησιμοποιούσαν είτε μεταπωλούσαν. Επιπλέον, πλήρωναν βεβαιωμένες οφειλές τρίτων προς την Εφορία, τη ΔΕΗ και εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, χρεώνοντας μέσω web-banking τους λογαριασμούς των θυμάτων, αναζητώντας μέσω γνωστών άτομα που ήθελαν να τακτοποιήσουν οφειλές τους έναντι αμοιβής. Σε ορισμένες περιπτώσεις προέβαιναν και σε αγορές κρυπτονομισμάτων για να συσκοτίσουν τις χρηματικές ροές.
Τι υποστήριξαν οι κατηγορούμενοι στη δίκη;
Κανένας από τους καταδικασθέντες δεν παρέστη αυτοπροσώπως στη δίκη, καθώς όλοι εκπροσωπήθηκαν από πληρεξούσιους δικηγόρους, αρνούμενοι σχεδόν στο σύνολό τους τις κατηγορίες.
Ο 26χρονος, ωστόσο, αποδέχθηκε μέσω του συνηγόρου του το πλημμέλημα της παράνομης πρόσβασης σε σύστημα πληροφοριών, ενώ η υπεράσπισή του επικαλέστηκε πάθηση που, όπως υποστήριξε, επηρεάζει τη δυνατότητα πλήρους καταλογισμού των πράξεών του, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.












