ΤΡΙΤΗ 20 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
Το 85% των αναγκών της εταιρείας για την επόμενη χρονιά δεν καλύπτεται από συμβόλαια αντιστάθμισης κινδύνου, ενώ η μετοχή της χάνει περίπου 25% από την αρχή του έτους.

Ο CEO της Ryanair, Μάικλ Ο'Λίρι, προειδοποιεί ότι τα αεροπορικά εισιτήρια στην Ευρώπη θα ακριβύνουν έως 20% το 2027, λόγω της άνοδου του πετρελαίου από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή.
Ο CEO της Ryanair, Μάικλ Ο'Λίρι (Michael O'Leary), προειδοποιεί ότι η Ευρώπη πρέπει να προετοιμαστεί για τη μεγαλύτερη αύξηση στις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων στην ιστορία της. Σύμφωνα με όσα είπε στο Bloomberg και σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, το 2027 οι τιμές θα ανέβουν έως και 20%.
Όπως εξηγεί, η ραγδαία άνοδος των τιμών του πετρελαίου, που συνδέεται με τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα στις αεροπορικές εταιρείες. Οι εταιρείες οδηγούνται πλέον στην απόφαση να μετακυλήσουν το αυξημένο κόστος στους ταξιδιώτες.
Ο Ο'Λίρι τόνισε ότι ακόμη και με αυτή την αύξηση οι αεροπορικές θα πρέπει να μάθουν να ζουν με συμπιεσμένα έσοδα και κέρδη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. «Θα δούμε τη μεγαλύτερη αύξηση των αεροπορικών ναύλων στην ιστορία της Ευρώπης μέσα στους επόμενους 12 μήνες. Το ερώτημα είναι αν αυτή η αύξηση των ναύλων θα είναι αρκετή για να καλύψει το δραματικά υψηλότερο κόστος πετρελαίου. Δεν πιστεύω ότι θα είναι», δήλωσε.
Πρόσθεσε ότι οι περισσότερες ευρωπαϊκές αεροπορικές, μαζί με τη Ryanair, δεν έχουν εξασφαλίσει επαρκή αντιστάθμιση κινδύνου για την επόμενη χρονιά. «Το 85% των αναγκών μας δεν καλύπτεται από συμβόλαια αντιστάθμισης κινδύνου για την επόμενη χρονιά και οι περισσότερες ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες βρίσκονται σε παρόμοια θέση με μας», είπε.
Παράλληλα, η διαθέσιμη χωρητικότητα της αγοράς είναι μικρότερη, καθώς ορισμένες αεροπορικές αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Οι υψηλότεροι φόροι επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο τις προοπτικές του κλάδου.
Η μετοχή της Ryanair υποχώρησε έως και 2,2% στις πρωινές συναλλαγές στο Δουβλίνο. Οι συνολικές απώλειες από την αρχή του έτους ανέρχονται έτσι σε περίπου 25%. Αν συνεχιστεί αυτή η πορεία, θα είναι η χειρότερη ετήσια χρηματιστηριακή επίδοση της εταιρείας από το 2018.
Στη συνέντευξη Τύπου ο Ο'Λίρι επιτέθηκε στα ρυθμιστικά μέτρα σε αγορές όπως η Γαλλία και το Βέλγιο, όπου η Ryanair θα περιορίσει την παρουσία της ως απάντηση στην αύξηση των φόρων.
Ο Ο'Λίρι επανέλαβε την εκτίμησή του ότι ο ευρωπαϊκός κλάδος των αερομεταφορών θα συγκεντρώνεται σε λιγότερους, ισχυρότερους παίκτες, καθώς οι οικονομικά ασθενέστερες εταιρείες δυσκολεύονται να επιβιώσουν. Όπως επισημαίνει το Bloomberg, η Air Baltic Corp και η ισπανική Volotea είναι οι πιο πρόσφατες που προχωρούν σε αναδιάρθρωση.
Την περασμένη εβδομάδα η Lufthansa επικράτησε της Air France-KLM στη διεκδίκηση μεριδίου της TAP, της κρατικής αεροπορικής εταιρείας της Πορτογαλίας. Την ίδια στιγμή η αμερικανική εταιρεία ιδιωτικών επενδύσεων Apollo Global Management διαμορφώνει το πλαίσιο για την εξαγορά της βρετανικής EasyJet.
Όλες οι ειδήσεις της ημέρας από Ελλάδα και κόσμο. Πολιτική, κοινωνία, οικονομία και επικαιρότητα 24/7, με έγκυρη ενημέρωση από το e-radio.gr.
Τα θέματα που ξεχώρισε σήμερα η ομάδα του E-Daily.
ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ
ΣΧΕΣΕΙΣ
STORIES
LIVING
ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ
STORIES
STORIES
ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ