ΤΡΙΤΗ 3 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
Ο Michael O’Leary προβλέπει εισιτήρια ακριβότερα έως 20% στην Ευρώπη, ενώ η Unite υπενθυμίζει ότι η πολυετής μισθολογική συμφωνία καλύπτει το 2027.

Η Ryanair εξετάζει πάγωμα μισθών, λιγότερα μέλη πληρώματος και λιγότερες προσλήψεις, καθώς το κόστος καυσίμων εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά περίπου 2 δισ. ευρώ λόγω της κρίσης στη Μέση Ανατολή.
Σε τροχιά περικοπών μπαίνει η Ryanair, καθώς η εκτίναξη του κόστους των καυσίμων, εξαιτίας της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, αναγκάζει τη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους της Ευρώπης να επανεξετάσει τη στρατηγική της. Στο τραπέζι βρίσκονται το προσωρινό πάγωμα μισθών, η μείωση του αριθμού των μελών του πληρώματος και ο περιορισμός των προσλήψεων, ενώ σχεδιάζεται και διευρυμένη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης.
Η εταιρεία αναμένει οι ευρωπαϊκές αεροπορικές να αυξήσουν τις τιμές των εισιτηρίων έως και 20%. Το κόστος καυσίμων για τα αεροσκάφη της προβλέπεται να αυξηθεί κατά περίπου 2 δισ. ευρώ (1,6 δισ. λίρες) κατά το επόμενο οικονομικό έτος, που λήγει τον Μάρτιο του 2028.
«Εκτός αν υπάρξει ταχεία επίλυση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, αναμένουμε οι τιμές των καυσίμων αεροσκαφών να παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα μέχρι και το 2027», δήλωσε ο Μάικλ Ο’Λίρι (Michael O’Leary), διευθύνων σύμβουλος της Ryanair. Όπως είπε, οι τιμές των εισιτηρίων για πτήσεις μικρής απόστασης στην Ευρώπη θα αυξηθούν σημαντικά, ώστε να αντανακλούν τις υψηλότερες τιμές καυσίμων και τις μειώσεις χωρητικότητας των ανταγωνιστών. Αυτό, όμως, είναι απίθανο να αντισταθμίσει πλήρως την εκτιμώμενη αύξηση των 2 δισ. ευρώ στο κόστος καυσίμων.
Οι τιμές του πετρελαίου έφτασαν σε υψηλό έξι μηνών την Παρασκευή, πριν υποχωρήσουν στα 110 δολάρια περίπου το βαρέλι τη Δευτέρα. Η Ryanair αναμένει ότι τα εισιτήρια για τις ευρωπαϊκές πτήσεις μικρών αποστάσεων θα «αυξηθούν σημαντικά» το επόμενο έτος, καθώς λήγουν οι συμβάσεις αντιστάθμισης κινδύνου για τα καύσιμα που έχουν συνάψει οι αεροπορικές εταιρείες.
«Επανεξετάζουμε όλα τα κόστη σε όλες τις αεροπορικές εταιρείες του ομίλου, με ιδιαίτερη έμφαση στις διαπραγματεύσεις για τη μείωση των αεροδρομικών τελών, τις συμβάσεις εργασίας που λήγουν (οι οποίες ενδέχεται να απαιτήσουν προσωρινό πάγωμα των μισθών), τη μείωση του αριθμού των μελών του πληρώματος και την αυξημένη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης», δήλωσε ο Ο’Λίρι. Ανέφερε ότι η εταιρεία έχει αρκετές μισθολογικές συμφωνίες που θα τεθούν προς επαναδιαπραγμάτευση από τον Μάρτιο.
Ο Ο’Λίρι πρόσθεσε ότι η Ryanair «επιβραδύνει σημαντικά τις προσλήψεις» νέων πιλότων, πληρώματος καμπίνας και σε όλα τα εκπαιδευτικά της προγράμματα.
Το συνδικάτο Unite δήλωσε ότι έχει σε ισχύ πολυετή μισθολογική συμφωνία που καλύπτει το 2027 και δεν συνδέεται με τις επιδόσεις της εταιρείας. «Η Unite δεν έχει ενημερωθεί για καμία τέτοια πρόταση», ανέφερε ο Όλιβερ Ρίτσαρντσον (Oliver Richardson), εθνικός εκπρόσωπος της οργάνωσης.
«Πολλές συνδικαλιστικές οργανώσεις σε όλη την Ευρώπη έχουν το ίδιο. Η μισθολογική μας συμφωνία δεν ήταν συνδεδεμένη ούτε εξαρτώμενη από τις επιδόσεις της εταιρείας. Αυτό ήταν κάτι που η Ryanair έβαλε μεγάλο βάρος να τονίσει. Ως εκ τούτου, αναμένουμε να τηρηθεί», πρόσθεσε.
Η αυξημένη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης (AI) θα επικεντρωθεί στη βελτίωση της παραγωγικότητας στις επιχειρησιακές λειτουργίες, καθώς και στις διοικητικές και υποστηρικτικές λειτουργίες. Ο Ο’Λίρι ανέφερε ότι η τεχνητή νοημοσύνη έχει ήδη χρησιμοποιηθεί για την αύξηση της χωρητικότητας κατά 4%.
«Όταν διαχειρίζεσαι 650 αεροσκάφη, η κλίμακα είναι πολύ μεγάλη για να μπορεί να την διαχειριστεί ένας άνθρωπος», είπε. «Οι μηχανές μπορούν στην πραγματικότητα να σχεδιάζουν τα δρομολόγια καλύτερα από ό,τι γνωρίζουμε εμείς [πώς να το κάνουμε], οπότε αξιοποιούμε καλύτερα την παραγωγικότητα των αεροσκαφών.»
Η Ryanair ανέφερε ότι το 80% των αναγκών της σε καύσιμα έως τα τέλη Μαρτίου είχε καλυφθεί με συμβόλαια αντιστάθμισης κινδύνου στα 67 δολάρια το βαρέλι. Το 25% των αναγκών της για τους επόμενους 12 μήνες έχει καλυφθεί στα 95 δολάρια το βαρέλι. «Αρχίζει να γίνεται σαφές σε όλους ότι εμείς [ο κλάδος] δεν έχουμε επαρκή αντιστάθμιση κινδύνου», δήλωσε ο Ο’Λίρι.
Οι μέσοι ναύλοι μειώθηκαν κατά 2% σε ετήσια βάση στο τρίμηνο που έληξε τον Σεπτέμβριο. Στους τρεις τελευταίους μήνες του έτους παρουσίαζαν «μέτρια ανοδική τάση» σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο.
«Το χρονικό περιθώριο για τις κρατήσεις παραμένει στενό, γεγονός που περιορίζει την ορατότητα», ανέφερε η εταιρεία. Η εξέλιξη των ναύλων θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής για τις σχολικές διακοπές του Οκτωβρίου-Νοεμβρίου και τα Χριστούγεννα.
Η εταιρεία ανέφερε κέρδη μετά από φόρους 1,61 δισ. ευρώ για το τρίμηνο που έληξε τον Σεπτέμβριο, με πτώση 6% σε ετήσια βάση, σύμφωνη όμως με τις προσδοκίες των αναλυτών. Οι επιβάτες αυξήθηκαν κατά 5%, φτάνοντας τα 64,5 εκατομμύρια στο τρίμηνο.
Η Ryanair παρέλαβε περίπου 30 αεροσκάφη ετησίως τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά ο ρυθμός παράδοσης αναμένεται να μειωθεί σε 15 ετησίως για τα επόμενα χρόνια. Τον Ιανουάριο θα παραλάβει τα Boeing 737 Max 10, που διαθέτουν περίπου 20% περισσότερες θέσεις και καταναλώνουν ένα πέμπτο λιγότερο καύσιμο σε σύγκριση με τον τρέχοντα στόλο της.
Όλες οι ειδήσεις της ημέρας από Ελλάδα και κόσμο. Πολιτική, κοινωνία, οικονομία και επικαιρότητα 24/7, με έγκυρη ενημέρωση από το e-radio.gr.
Τα θέματα που ξεχώρισε σήμερα η ομάδα του E-Daily.
ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ
ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ
BODY+MIND
ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ
ΤΑΞΙΔΙΑ
ΣΙΝΕΜΑ
ΚΑΡΕ-ΚΑΡΕ