Ενδιάμεσα γεύματα: Πόσο σημαντικά είναι τελικά;
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη διατροφή σας
Είναι πολύ βασικό να διατηρείτε ένα διατροφικό πρόγραμμα, ώστε αφενός να νιώθετε υγιείς και δυνατοί, αφετέρου να μην παίρνετε περιττό βάρος.
Γενικά, υπάρχουν τρεις τύπου διατροφής για τους περισσότερους ανθρώπους: ο πρώτος είναι αυτός κατά τον οποίο τρώμε πρωινό και μεσημεριανό, αφήνοντας μέχρι το τέλος της ημέρας νηστικό τον εαυτό μας, κατά τον δεύτερο συνηθίζουμε να τρώμε μόνο μεσημεριανό και να τσιμπάμε κάτι το βράδυ, και κατά τον τρίτο, πίνουμε 2 ή 3 καφέδες όλη μέρα και τρώμε μια και καλή το βράδυ.
Όμως, για να λειτουργήσει ο μεταβολισμός σωστά και να κάψει θερμίδες, πρέπει να λαμβάνει τακτικά τροφή, ώστε να διατηρεί τον ρυθμό του. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτήν τη διαδικασία, όμως ο σημαντικότερος είναι η γλυκόζη και ο ρόλος της στον ανθρώπινο οργανισμό.
Όταν, λοιπόν, παραλείπετε γεύματα, τα επίπεδα της γλυκόζης μειώνονται, με αποτέλεσμα να νιώθετε έντονη πείνα, ενώ συνήθως, σε μια κρίση υπογλυκαιμίας, καταφεύγετε αμέσως σε τροφές με πολλή ζάχαρη, που έχουν αρκετές θερμίδες, ή τρώτε πολύ φαγητό, που επίσης διαθέτει υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως π.χ. κρουασάν, σοκολάτες, γλυκά κλπ.
Επομένως, με αυτόν τον τρόπο καταναλώνετε έναν όγκο θερμίδων, ο οποίος οδηγεί στην αύξηση του σωματικού σας λίπους.
Πιο συγκεκριμένα, αν παραλείψετε το πρωινό σας, μιας και ο οργανισμός κοιμόταν για 8-10 ώρες και η γλυκόζη έχει πέσει, θα ρίξετε ακόμα περισσότερο τα επίπεδά της, με αποτέλεσμα να πεινάσετε πολύ στη διάρκεια της ημέρας και να φάτε κάτι με πολλή ζάχαρη, που σαν αποτέλεσμα θα προκαλέσει αντιδραστική υπεργλυκαιμία.
Αν παραλείψετε το απογευματινό, θα έχετε ακριβώς τα ίδια αποτελέσματα, καθώς είτε που θα φάτε μεγάλη ποσότητα βραδινού, είτε που θα κάνετε κάποια ατασθαλία, που θα οδηγήσει σε υπερινσουλιναιμία, άρα και εναποθήκευση λίπους στο σώμα, ενώ μιας και τα επίπεδα γλυκόζης θα μειωθούν απότομα, ξυπνώντας το επόμενο πρωινό θα έχετε μια παρόμοια ημέρα.
Σαν αποτέλεσμα μιας τέτοια ημέρας, θα έχετε τις εξής συνέπειες:
- Υπογλυκαιμία - υπεργλυκαιμία - υπερινσουλιναιμία και αποθήκευση λίπους.
- Θα χαλάσετε τη λειτουργία του μεταβολισμού σας, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να κάψει θερμίδες και να μην χάνετε κιλά, ακόμα κι αν τρώτε λίγο.
Επιπλέον, σημαντικό ρόλο, τόσο για το βάρος, όσο και για την υγεία σας, παίζουν και οι ώρες που επιλέγετε να γευματίσετε, πέρα από το ποιες τροφές καταναλώνετε, ενώ καλό θα είναι να τρώτε ανά 3 ή 4 ώρες, κάτι που σημαίνει πως θα εντάξετε δυο σνακ ανάμεσα στα κύρια γεύματά σας.