Κρήτη: Φοιτήτρια σχεδίασε πλατφόρμα για άτομα με κινητικά προβλήματα
Σπουδάζει στο Πανεπιστήμιο New Jersey των ΗΠΑ
Δημοσίευση 22/9/2015 | 00:00
Η Βιλελμίνη Καλαμπρατσίδου, φοιτήτρια του Πολυτεχνείου Κρήτης, κατάφερε να ξεχωρίσει, καθώς σχεδίασε μια πρωτοποριακή πλατφόρμα επικοινωνίας για άτομα με σοβαρά κινητικά προβλήματα, η οποία μπορεί με χαμηλό κόστος να αναβαθμίσει κατά πολύ την ποιότητα ζωής κινητικά ανάπηρων ανθρώπων που δεν μπορούν να μιλήσουν.
Αφορμή γι' αυτήν την εφαρμογή στάθηκε η 17χρονη Στέλλα, ένα τετραπληγικό κορίτσι, που το μόνο που μπορεί να ελέγξει ο εγκέφαλός της είναι η κίνηση του δεξιού της ποδιού.
Η κοπέλα δεν μπορεί ούτε να μιλήσει, επομένως το να εκφράσει οποιοδήποτε συναίσθημα ή ανάγκη είναι αδύνατο. Η ιδέα της Βιλελμίνης βραβεύτηκε από τη Μονάδα Καινοτομίας του Πολυτεχνείου, ενώ πλέον η ίδια συνεχίζει τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο του New Jersey των ΗΠΑ, αναζητώντας νέους τρόπους ώστε να αξιοποιήσει εμπορικά την πλατφόρμα που δημιούργησε.
Όπως δήλωσε η νεαρή φοιτήτρια, ανέπτυξε την εφαρμογή με σκοπό να δώσει στη Στέλλα, αλλά και σε κάθε άλλο άτομο με παρόμοια κινητικά προβλήματα, τη δυνατότητα να βελτιώσει τη ζωή της στο κομμάτι της επικοινωνίας με τον υπόλοιπο κόσμο και να εξελιχθεί πνευματικά, διαβάζοντας βιβλία, παρακολουθώντας βίντεο, ακούγοντας μουσική και βλέποντας φωτογραφίες πατώντας απλώς ένα κουμπί, χωρίς τη βοήθεια συνοδού.
Η εφαρμογή λειτουργεί σε laptop ή tablet και προσαρμόζεται στις ανάγκες κάθε χρήστη.
Συγκεκριμένα, στην περίπτωση της Στέλλας, ένα μεγάλο κουμπί, το οποίο χειρίζεται με το πόδι της, λειτουργεί σαν ποντίκι, δίνοντάς της πρόσβαση στα εικονίδια της εφαρμογής μέσω του αυτόματου κυκλικού σκαναρίσματος της κάθε επιλογής.
Τα εικονίδια καλύπτουν μια μεγάλη γκάμα δραστηριοτήτων, φυσικών αναγκών, όπως π.χ. τη δίψα, την πείνα, τον πονοκέφαλο ή επιθυμίες όπως «θέλω να μείνω μόνη μου» και «να φορέσω αυτό», τα οποία, όπως δήλωσε η Βιλελμίνη, είναι πολύ σημαντικό ο καθένας να μπορεί να τα εκφράζει αυτόνομα.