Η αθώωση των κορεσμένων λιπαρών: Τι γράφει Έλληνας καρδιολόγος
«Ένοχα μόνο τα τρανς λιπαρά, και όχι πάντα»
Δημοσίευση 3/10/2015 | 00:00
Στην ιστοσελίδα του, ο καρδιόλογος Χρήστος Ντέλλος (διευθ. Καρδιολογικού στο «Τζάνειο») γράφει για κάτι που εδώ και χρόνια απασχολεί την ιατρική κοινότητα και έχει να κάνει με το κορεσμένα λιπαρά. Ο Ντέλλος γράφει ότι μια ακόμα μεγάλη μεταανάλυση, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο British Medical Journal (BMJ), έρχεται να επιβεβαιώσει τα ευρήματα πολλών σοβαρών μελετών των τελευταίων ετών: η κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών, που περιέχονται σε τρόφιμα όπως το κρέας, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, δεν αυξάνει τη θνητότητα από κάθε αιτία, ούτε τις καρδιακές παθήσεις, ούτε τα εγκεφαλικά, ούτε τον σακχαρώδη διαβήτη!
Και συνεχίζει αναφέροντας ότι οι κατευθυντήριες οδηγίες, τα γνωστά στον ιατρικό κόσμο ως guidelines, ήταν τραγικά λάθος, καθώς εδώ και σχεδόν 40 χρόνια προτρέπουν τον παγκόσμιο πληθυσμό να αποφεύγει τις παραπάνω τροφές, γεγονός που φαίνεται να συνέβαλε στην έξαρση της παχυσαρκίας και του σακχαρώδη διαβήτη. Ακόμα και σήμερα, οι επιτροπές σύνταξης των αμερικανικών και ευρωπαϊκών οδηγιών, αγνοώντας τα νέα ισχυρά επιστημονικά δεδομένα, αρνούνται να τις αλλάξουν και ετοιμάζονται για τις νέες εκδόσεις των κατευθυντήριων γραμμών πάνω στον γνωστό μύθο της μείωσης των κορεσμένων λιπαρών και της χοληστερίνης.
Ένοχα μόνο τα τρανς λιπαρά, και όχι πάντα
Η νέα μεγάλη επιδημιολογική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο BMJ τον Αύγουστο του 2015, συμπεραίνει πως η κατανάλωση κορεσμένων λιπών δεν αυξάνει τη θνητότητα από καρδιοαγγειακές ή άλλες παθήσεις. Επίσης, δεν αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης καρδιακής νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου και διαβήτη. Τα τρανς λιπαρά, αντίθετα, συνδέονται με αυξημένη καρδιοαγγειακή ή άλλης αιτιολογίας θνητότητα και καρδιοαγγειακή νοσηρότητα.
Αυτός ο συσχετισμός, κυρίως αφορά τα βιομηχανοποιημένα (επεξεργασμένα) τρανς λιπαρά και όχι εκείνα του κρέατος και των γαλακτοκομικών προϊόντων. Τέλος, γίνεται σύσταση στα guidelines να προσέχουν τις διατροφικές τους συνήθειες σε σχέση με τα κορεσμένα λίπη. Σε σχέση πάλι με τα τρανς λιπαρά, μια τελείως πρόσφατη δημοσίευση στο European Heart Journal διαπιστώνει πως τα φυσικά τρανς λιπαρά που βρίσκονται σε μικρές ποσότητες στο κρέας και στα γαλακτοκομικά (palmitoleic acid) πιθανόν να έχουν προστατευτική επίδραση στα αγγεία.
Τι λένε οι άλλες μεγάλες μελέτες για τα κορεσμένα λίπη;
Μια σειρά σοβαρών μελετών και μετααναλύσεων στο παρελθόν, καταλήγουν στο συμπέρασμα πως τα κορεσμένα λίπη των φυσικών τροφών, όπως το ακατέργαστο κρέας, τα αυγά, το γάλα, το τυρί, το γιαούρτι και το βούτυρο, δεν ευθύνονται για καρδιοπάθειες, καρκίνο ή άλλα νοσήματα.
Η μεγαλύτερη και καλύτερη διατροφική μελέτη της ιστορίας, η WHI trial, που δημοσιεύθηκε το 2006, κατέληξε στο συμπέρασμα πως η δίαιτα με χαμηλά λιπαρά δεν προστατεύει από καρδιοπάθειες, αλλά ούτε από καρκίνο, ούτε από σακχαρώδη διαβήτη. Η δίαιτα με χαμηλά λιπαρά δεν βοηθά ούτε καν στην απώλεια βάρους! Μια σειρά μετααναλύσεων που δημοσιεύθηκαν τα επόμενα χρόνια σε μεγάλα διεθνή περιοδικά καταλήγουν στα ίδια συμπεράσματα.
Μια πολύ καλή ανασκόπηση και μεταανάλυση στο Circulation το 2010 κάνει σαφή διαχωρισμό της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος από το επεξεργασμένο και συντηρημένο κρέας της βιομηχανίας. Μόνο το τελευταίο συσχετίζεται με αυξημένο καρδιοαγγειακό κίνδυνο, όταν καταναλώνεται συστηματικά. Τα τόσο παρεξηγημένα αυγά και ο κρόκος τους επίσης αθωώνονται σε μια σειρά μελετών, με επιστέγασμα τη μεταανάλυση που δημοσιεύθηκε το 2013 στο BMJ.
Ολόκληρο το άρθρο εδώ.