Τι δουλειά κάνει σήμερα ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Έχει αφήσει για τα καλά πίσω του την πολιτική
Δημοσίευση 15/10/2015 | 00:00
Μήνες μετά το τέλος της δικαστικής περιπέτειάς του για την περίφημη λίστα Λαγκάρντ (το Ειδικό Δικαστήριο του επέβαλε ποινή φυλάκισης ενός έτους με τριετή αναστολή) ο πρώην υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Παπανδρέου, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, φαίνεται ότι έχει αφήσει για τα καλά πίσω του την πολιτική.
Ανοιξε προφίλ στο Linkedin και δηλώνει ότι είναι ο ιδρυτής και ο επικεφαλής της εταιρείας GSP Advisory εδώ και περίπου δύο χρόνια. Για την ακρίβεια, εδώ και έναν χρόνο και δέκα μήνες.
Σύμφωνα με την περιγραφή που κάνει ο ίδιος στο προφίλ του, η εταιρεία του παρέχει συμβουλές σε ιδιωτικές εταιρείες, μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς και think tanks σε πολιτικά και οικονομικά θέματα. Επίσης, προσφέρει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε διεθνείς πελάτες για αξιολόγηση των επενδυτικών τους σχεδίων.
Στο προφίλ του στο Linkedin, ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρει όλη την προϋπηρεσία του στην πολιτική του διαδρομή: Από υπεύθυνος οικονομικών του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής, μέχρι ευρωβουλευτής και από «τσάρος» της Οικονομίας ως υπουργός Οικονομικών, μέχρι υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Παραθέτει, φυσικά, το πλούσιο βιογραφικό των σπουδών του: Το διδακτορικό και το bachelor από το φημισμένο LSE, το μάστερ από το New York College.
Αναφέρει ότι ομιλεί άπταιστα αγγλικά (ως μητρική γλώσσα), γαλλικά και ελληνικά, ενώ στα ενδιαφέροντά του συγκαταλέγονται τα κοινωνικά δικαιώματα, η οικονομική ενδυνάμωση, το περιβάλλον, η πολιτική, η επιστήμη και η τεχνολογία.
Τι λέει για τη θητεία του και το Μνημόνιο
Σε μια προσπάθεια αναδρομικής δικαίωσής του, αναφερόμενος στο Μνημόνιο που υπέγραψε ως υπουργός Οικονομικών, ο Γ. Παπακωνσταντίνου αναφέρει στο βιογραφικό του:
«Ως υπουργός, διαπραγματεύτηκε τη συμφωνία δανείου των 110 δισ. ευρώ για την Ελλάδα με την ΕΕ, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ, μαζί με το σχετικό πλαίσιο για τις οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές.
Κατά τη διάρκεια αυτής της θητείας:
- Πέτυχε την πλήρη αναδιοργάνωση της διαδικασίας του προϋπολογισμού.
- Συστάθηκε ένα μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο με την παρακολούθηση των δαπανών και των μηχανισμών αξιολόγησης.
- Δημιούργησε μια ανεξάρτητη στατιστική αρχή.
- Ξεκίνησε φορολογική μεταρρύθμιση, με νομοθετικές και οργανωτικές αλλαγές για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
- Τέθηκε σε εφαρμογή ένα φιλόδοξο πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στις αγορές προϊόντων, υπηρεσιών και των χρηματοπιστωτικών αγορών.
- Σχεδίασε μιας μεγάλης κλίμακας και ευρείας στρατηγικής ιδιωτικοποιήσεις».
Σημειώνει ακόμη ότι το 2010 οι Financial Times του έδωσαν την διάκριση ως του «πλέον αποτελεσματικού» υπουργού Οικονομικών της ΕΕ από πολιτικής άποψης.
«Όταν έφυγε από το υπουργείο, το δημόσιο έλλειμμα ήταν περισσότερο από 6 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ χαμηλότερα απ' ό,τι κατά το διορισμό του, η Ελλάδα είχε ανακτήσει το μισό της ανταγωνιστικότητας που είχε χάσει από τότε που μπήκε στην Ευρωζώνη και ονομάστηκε ως η χώρα με τον ταχύτερο ρυθμό διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων από τα κράτη-μέλη του ΟΟΣΑ», αναφέρει επίσης στο βιογραφικό του.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπακωνσταντίνου, που μοιράζεται τον χρόνο του μεταξύ Αθήνας και του εξοχικού του στη Σέριφο, σκέπτεται σοβαρά να μετοικήσει στο εξωτερικό, από το επόμενο έτος, μόλις αποφοιτήσει από το λύκειο ο γιος του, καθώς τα περιθώρια στην Ελλάδα έχουν στενέψει για τον ίδιο επαγγελματικά, λόγω της ενασχόλησής του με την πολιτική και τα όσα προέκυψαν από αυτή.